Poslední výzkumy v oblasti diet a zdravého jídla vedou ke zjištěním, že nejen kalorická hodnota jídla a obsah tuku v potravinách mají za následek tloustnutí. Také složení potravin může mít svůj nezanedbatelný podíl na růstu obezity. Některá jídla způsobují prudký vzrůst hladiny cukru v krvi a neefektivní hospodaření těla s inzulínem a energií.
Po konzumaci jídla, které způsobuje hypoglykemii pak překvapivně následuje o to rychlejší a prudší pokles energie, podrážděnost a nutnost sáhnout po další potravině, většinou takové, která tělu energii znovu okamžitě zajistí. Vzniká tak závislost na sladkých a moučných jídlech a nezastavitelný koloběh přejídání.
V této souvislosti se často hovoří o doporučené konzumaci jídel s tzv. nízkým glykemickým indexem. Potraviny s níkým GI přispívají k redukci váhy tím, že po jejich konzumaci nedochází ke kolísání hladiny cukru krvi, zvyšují citlivost těla na inzulin a podporují pocit nasycenosti. Jejich výhodou je též fakt, že při cvičení pomohou doplnit chybějící zásoby sacharidů, neboť uvolňují energii postupně až několik hodin (tzv. pomalé sacharidy).
Přestože výrobci potravin, již s úspěchem uvádějí kalorické hodnotz potravin a jejich složení, glykemický index doposud ve většině zemí uváděn není. V následující tabulce uvádíme hodnotz GI některých potravin.
Kategorie | Potravina | Glykemický index |
Vysoký GI | Pivo | 110 |
| Hranolky | 95 |
| Mouka pšeničná | 85 |
| Chipsy | 80 |
| Čokoláda | 70 |
Střední GI | Celozrnný chléb | 65 |
| Pomerančový džus | 65 |
| Bílá dlouhá rýže | 60 |
| Slané sušenky | 55 |
| Bílé těstoviny | 55 |
Nízký GI | Hroznové víno | 40 |
| Chléb žitný celozrnný | 40 |
| Jogurt | 35 |
| Jablko | 30 |
| Většina zeleniny | 10 |