Granátové jablko zvyšuje pocit zasycení a omezuje konzumaci | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Granátové jablko zvyšuje pocit zasycení a omezuje konzumaci

Granátové jablko patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Obsahuje velké množství antioxidantů, které mají protirakovinné účinky a zpomalují procesy stárnutí buněk. Ovšem podle skotských vědců má zvýšená konzumace granátových jablek ještě další benefit. Zvyšuje pocit nasycení, potlačuje pocity hladu a je prokázáno, že pokud je v jídelníčku pravidelně a často, snižuje objem zkonzumovaného jídla a tím i příjem kalorií.

Na Queen Margaret University v Edinburghu provedli experimentální výzkum. Podávali lidem potravinové doplňky s výtažkem z granátového jablka a sledovali, jak bude extrakt působit na konzumaci. Kontrolní skupina dostávala placebo tablety bez výtažku, aby se vyloučila náhoda.

Po několika týdnech došlo ke snížení objemu konzumace pokrmů u osob užívajících granátové jablko o dvaadvacet procent. Přitom tito lidé uváděli, že mají z jídla větší požitek.

„Zřejmě klíčovou roli hrají polyfenoly, na něž je granátové jablko neskutečně bohaté a které potlačují apetit a pocity hladu,“ míní autoři z Queen Margaret University.

U skupiny užívající extrakt a džus z granátového jablka došlo k omezení hladu o dvanáct procent, snížení touhy jíst o jednadvacet procent, zvýšení pocitu sytosti o šestnáct procent a zvýšenému uspokojení z jídla o patnáct procent.

Doporučujeme

Články odjinud