Grapefruit léčí žaludeční vředy

Grapefruit léčí žaludeční vředy

Jako čert kříži se zatím konzumaci grapefruitu vyhýbají ti, jež sužují žaludeční vředy. Bojí se toho, že jim kyselá šťáva tohoto citrusu podráždí sliznice v celém zažívacím traktu. Polští vědci v čele s Thomasem Brzozowským však nyní na pokusech s krysami zjistili, že extrakt z jadérek grapefruitu blahodárně ovlivňuje tvorbu a množství žaludeční kyseliny, zásobování vředů krví a dokonce uklidňuje žaludeční sliznici.

Obsahuje totiž specifické složky, jež mají antibakteriální účinek a zároveň omezují působení oxidantů vyvolávajících organický stres.

Nemocné krysy, jimž v laboratorních podmínkách podávali výtažek z tohoto hořko-kyselého ovoce, po jeho požití začaly produkovat podstatně méně žaludeční kyseliny, jejíž nadměrné množství je prapříčinou vzniku žaludečních vředů. Už po několika dnech se vředy výrazně zmenšily a zlepšil se i průtok krve. Zvýšila se také tvorba hormonu gastrinu, jenž podporuje uzdravení sliznice postižené zánětlivým defektem.

Podle mínění polských odborníků může látka obsažená v semenech grapefruitu v kombinaci s dalšími běžnými terapeutickými postupy otevřít novou cestu k léčbě úporného a nepříjemného vředového onemocnění. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud