Jako čert kříži se zatím konzumaci grapefruitu vyhýbají ti, jež sužují žaludeční vředy. Bojí se toho, že jim kyselá šťáva tohoto citrusu podráždí sliznice v celém zažívacím traktu. Polští vědci v čele s Thomasem Brzozowským však nyní na pokusech s krysami zjistili, že extrakt z jadérek grapefruitu blahodárně ovlivňuje tvorbu a množství žaludeční kyseliny, zásobování vředů krví a dokonce uklidňuje žaludeční sliznici.
Obsahuje totiž specifické složky, jež mají antibakteriální účinek a zároveň omezují působení oxidantů vyvolávajících organický stres.
Nemocné krysy, jimž v laboratorních podmínkách podávali výtažek z tohoto hořko-kyselého ovoce, po jeho požití začaly produkovat podstatně méně žaludeční kyseliny, jejíž nadměrné množství je prapříčinou vzniku žaludečních vředů. Už po několika dnech se vředy výrazně zmenšily a zlepšil se i průtok krve. Zvýšila se také tvorba hormonu gastrinu, jenž podporuje uzdravení sliznice postižené zánětlivým defektem.
Podle mínění polských odborníků může látka obsažená v semenech grapefruitu v kombinaci s dalšími běžnými terapeutickými postupy otevřít novou cestu k léčbě úporného a nepříjemného vředového onemocnění.
(Plus)