Grepy slouží i škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí se domnívá, že dopřejí-li si denně jednu až dvě sklenky grapefruitové šťávy, nemusejí se obávat o své zdraví. Jiného názoru je však Thomas Eschenhagen, profesor farmakologie z hamburské univerzity, jenž varuje před nadměrnou konzumací tohoto ovoce a jejími důsledky.

Nepopírá sice, že grepy obsahují značné množství potřebného vitamínu C, současně se v nich však vyskytují i látky, jež v lidském těle blokují tvorbu některých enzymů nezbytných k řádnému fungování organismu. Mimo jiné potlačují účinnost jaterního enzymu CYP 3A4, který odpovídá za odbourávání některých složek medicínských preparátů, a jejich hladina pak může v lidském těle dosáhnout koncentrací, jež jsou až neslučitelné se životem.

Nebezpečnost grepů profesor Eschenhagen ilustroval na příkladu devětadvacetiletého pacienta, který se léčil na alergii. Při jeho pitvě se ukázalo, že hladina antialergika terfenadinu třicetkrát převyšovala přípustnou mez.

Obdobně se toto tropické ovoce chová ve spojení s antidepresivy, antibiotiky, léky proti bolestem, na srdeční choroby, prostředky na spaní, na snížení krevního tlaku a cholesterolu, posilování imunity a potence, či léčbu rakoviny. Vyvarovat by se jej měly také ženy, které se užíváním orální antikoncepce chrání před nežádoucím početím. Jejich snahy zabránit těhotenství totiž vyjdou vniveč, spíš spolehlivě přijdou do jiného stavu.

Milovníci grapefruitů však nemusejí oblíbenou pochoutku definitivně vyloučit z jídelníčku. Podle hamburského profesora stačí dát si po požití léků čtyř až pětihodinovou pauzu a pak se klidně do lákavého plodu zakousnout nebo si jej dopřát i v tekuté podobě. Jistější ovšem je přeorientovat se na pomeranče nebo jiné citrusové plody, jež neobsahují obdobné blokující látky.

Za nejúčinnější prostředek však profesor Eschenhagen považuje osvětu. Dodnes totiž nejen pacienti, ale především jejich ošetřující lékaři mnohdy nemají ani tušení o tom, že grepy mohou být až smrtelně nebezpečné.
(Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…