Grepy slouží i škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí se domnívá, že dopřejí-li si denně jednu až dvě sklenky grapefruitové šťávy, nemusejí se obávat o své zdraví. Jiného názoru je však Thomas Eschenhagen, profesor farmakologie z hamburské univerzity, jenž varuje před nadměrnou konzumací tohoto ovoce a jejími důsledky.

Nepopírá sice, že grepy obsahují značné množství potřebného vitamínu C, současně se v nich však vyskytují i látky, jež v lidském těle blokují tvorbu některých enzymů nezbytných k řádnému fungování organismu. Mimo jiné potlačují účinnost jaterního enzymu CYP 3A4, který odpovídá za odbourávání některých složek medicínských preparátů, a jejich hladina pak může v lidském těle dosáhnout koncentrací, jež jsou až neslučitelné se životem.

Nebezpečnost grepů profesor Eschenhagen ilustroval na příkladu devětadvacetiletého pacienta, který se léčil na alergii. Při jeho pitvě se ukázalo, že hladina antialergika terfenadinu třicetkrát převyšovala přípustnou mez.

Obdobně se toto tropické ovoce chová ve spojení s antidepresivy, antibiotiky, léky proti bolestem, na srdeční choroby, prostředky na spaní, na snížení krevního tlaku a cholesterolu, posilování imunity a potence, či léčbu rakoviny. Vyvarovat by se jej měly také ženy, které se užíváním orální antikoncepce chrání před nežádoucím početím. Jejich snahy zabránit těhotenství totiž vyjdou vniveč, spíš spolehlivě přijdou do jiného stavu.

Milovníci grapefruitů však nemusejí oblíbenou pochoutku definitivně vyloučit z jídelníčku. Podle hamburského profesora stačí dát si po požití léků čtyř až pětihodinovou pauzu a pak se klidně do lákavého plodu zakousnout nebo si jej dopřát i v tekuté podobě. Jistější ovšem je přeorientovat se na pomeranče nebo jiné citrusové plody, jež neobsahují obdobné blokující látky.

Za nejúčinnější prostředek však profesor Eschenhagen považuje osvětu. Dodnes totiž nejen pacienti, ale především jejich ošetřující lékaři mnohdy nemají ani tušení o tom, že grepy mohou být až smrtelně nebezpečné.
(Plus)

Další články z rubriky

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Jak se zbavit únavy a vyčerpání: Co jíst, cítit, jak se chovat

Dnes | Pokud na vás přišly jarní deprese a únava, je načase si s nimi poradit. Stačí čerpat vitalitu z…

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Čerstvé ryby bez tuku: Připravte si klasiku z českých vod

Včera | Nejsme přímořský stát, tak se k nám ryby na jídelníček moc nedostávají. Nicméně to neznamená, že by…

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…