Grepy slouží i škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Mnoho lidí se domnívá, že dopřejí-li si denně jednu až dvě sklenky grapefruitové šťávy, nemusejí se obávat o své zdraví. Jiného názoru je však Thomas Eschenhagen, profesor farmakologie z hamburské univerzity, jenž varuje před nadměrnou konzumací tohoto ovoce a jejími důsledky.

Nepopírá sice, že grepy obsahují značné množství potřebného vitamínu C, současně se v nich však vyskytují i látky, jež v lidském těle blokují tvorbu některých enzymů nezbytných k řádnému fungování organismu. Mimo jiné potlačují účinnost jaterního enzymu CYP 3A4, který odpovídá za odbourávání některých složek medicínských preparátů, a jejich hladina pak může v lidském těle dosáhnout koncentrací, jež jsou až neslučitelné se životem.

Nebezpečnost grepů profesor Eschenhagen ilustroval na příkladu devětadvacetiletého pacienta, který se léčil na alergii. Při jeho pitvě se ukázalo, že hladina antialergika terfenadinu třicetkrát převyšovala přípustnou mez.

Obdobně se toto tropické ovoce chová ve spojení s antidepresivy, antibiotiky, léky proti bolestem, na srdeční choroby, prostředky na spaní, na snížení krevního tlaku a cholesterolu, posilování imunity a potence, či léčbu rakoviny. Vyvarovat by se jej měly také ženy, které se užíváním orální antikoncepce chrání před nežádoucím početím. Jejich snahy zabránit těhotenství totiž vyjdou vniveč, spíš spolehlivě přijdou do jiného stavu.

Milovníci grapefruitů však nemusejí oblíbenou pochoutku definitivně vyloučit z jídelníčku. Podle hamburského profesora stačí dát si po požití léků čtyř až pětihodinovou pauzu a pak se klidně do lákavého plodu zakousnout nebo si jej dopřát i v tekuté podobě. Jistější ovšem je přeorientovat se na pomeranče nebo jiné citrusové plody, jež neobsahují obdobné blokující látky.

Za nejúčinnější prostředek však profesor Eschenhagen považuje osvětu. Dodnes totiž nejen pacienti, ale především jejich ošetřující lékaři mnohdy nemají ani tušení o tom, že grepy mohou být až smrtelně nebezpečné.
(Plus)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…