Guarana

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Guarana pochází z Jižní Ameriky a západním světem byla objevena teprve nedávno. Pod tímto názvem se vlastně skrývá dřevnatá liána Paullinia Cupana pocházející z tropických lesů Brazílie, z povodí horního toku Amazonky. Plody této rostliny rostou v trsech, jsou kulaté, velké jako ořechy, červené a semena připomínají oči.

Liánu objevil v 18. století německý botanik C. F. Paullini, ale mezi původními obyvateli byla známa už dávno. Indiáni věděli, že žvýkání semen této byliny má na lidský organismus přímo blahodárné účinky. Díky guaraně snáze překonávali únavu a také pocity hladu. Její zásoby proto brávali na lov či válečné výpravy. Postupně se z této rostliny naučili připravovat povzbudivé nápoje, semena sušili nad ohněm, rozdrtili a bílou moučku smíchali s vodou.

Guarana obsahuje účinné látky, které mají příznivý vliv na činnost nervové soustavy. Zvyšuje odolnost proti fyzické a psychické únavě, zlepšuje krevní oběh, podporuje snížení hladiny cholesterolu a proces regenerace organizmu, oddaluje proces stárnutí a omezuje pocit hladu. Dále zmírňuje bolest a působí na celkové uvolnění.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…