Hepatitida A - nákaza jen pro malé děti?

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Paní Jiřina z Hradce Králové jela v létě se svou rodinou na dovolenou k moři. Bydleli v kempu, většinou si vařili sami a občas zašli na jídlo do okolních restaurací. Měsíc po návratu byly obě děti hospitalizovány se žloutenkou typu A.

Hepatitida A - nákaza jen pro malé děti?


Paní Jiřina z Hradce Králové jela v létě se svou rodinou na dovolenou k moři.
Bydleli v kempu, většinou si vařili sami a občas zašli na jídlo do okolních
restaurací. Měsíc po návratu byly obě děti hospitalizovány se žloutenkou typu A a
14 dní na to byl pozitivní i krevní test paní Jiřiny. Nevěděli, jak se nakazili.
Mohla to být hygienická zařízení v kempu, děti se mohly nakazit v dětském
brouzdališti nebo to mohlo být z ledu v nápojích. Dovolená byla pro rodinu celkem nákladná,
a proto nechtěli investovat do očkování. Jak ale paní Jiřina sama dodává, zdravotní
potíže, pobyt v nemocnici i následná roční dieta stála rodinu určitě víc, než
preventivní očkování.


Očkování malých dětí a dospívající mládeže proti hepatitidám A i B
je vhodné zejména proto, že je u nich vytvořena imunita dříve, než se dostanou do
rizikového věkového období 15 - 24 let, kdy jim hrozí zejména nákaza hepatitidou B.
Současně můžeme ochranou dětí proti virovým hepatitidám A a B docílit částečné
ochrany také dospělých rodinných příslušníků.


V České republice propuká každým rokem několik epidemií virové infekční
hepatitidy typu A
. Bývá to zpravidla na podzim, kdy se děti vracejí z prázdnin a
rodiny z dovolených v jižních zemích, a také začátkem zimy. Hepatitida A, ale i
hepatitida B, patří k nejčastěji dováženým onemocněním ze zahraničí. Varovný
je fakt, že ani pobyt v prvotřídních hotelích v zemích s vysokým hygienickým
standardem není zárukou ochrany před nákazou hepatitidou A.


Letní tábory, školní zařízení jsou místa, kde se děti často nakazí
hepatitidou typu A. Nemocný člověk kontaminuje nemytýma rukama okolní předměty a
potraviny. Díky relativně vysoké odolnosti a infekčnosti viru se žloutenka rychle šíří.
U dětí onemocnění probíhá na rozdíl od dospělých velmi často lehce a
skrytě bez vyjádřených klinických příznaků (zežloutnutí), a proto děti nepoznaně
a lehce přenášejí virus do svých rodin, kde po přenosu u dospělých probíhá
onemocnění téměř vždy s vyjádřenými příznaky (mají žloutenku) a závažnější
formou než u dětí.


Hepatitida se může také šířit například kontaminovanou vodou -
odpadní vody, obsahující virus mohou znečistit zdroje pitné vody. Jsou popsány případy,
kdy se nákaza rozšířila prostřednictvím zeleniny, která se zalévala kontaminovanou
vodou. K nákaze může dojít i při koupání. Nakazit se je možné např. i z kostek
ledu v nápojích nebo ze zmrzliny, ale také z ovoce a zeleniny omyté závadnou vodou
nebo hnojené lidskými výkaly osob, které během onemocnění vylučovaly virus. Nákazu
mohou obsahovat i tepelně nedostatečně zpracované ryby, krabi, ústřice, krevety a
jiní mořští živočichové. Turisté se často žloutenkou typu A nakazí na dovolené
u teplých moří včetně Středozemního nebo Jaderského.


Inkubační doba hepatitidy typu A je 15-50 (průměrně 30) dní, ale již během
jednoho až dvou týdnů před tím, než se objeví první příznaky, může člověk
infikovat další osoby. Na rozdíl od typu B však žloutenka typu A nepřechází do
chronického stadia a není u ní riziko vzniku cirhózy a rakoviny jater. Případy, kdy
došlo k selhání funkce jater a smrti, se však již vyskytly, především pak u starších
dospělých osob. Závažnost průběhu onemocnění narůstá s věkem, rekonvalescence
pak trvá déle a u starších nemocných může výjimečně skončit i úplným selháním
funkce jater a smrtí.


Zdroj: Ewing PR


Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…