Heřmánek se právem těší dobré pověsti

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Věděly to už naše prabáby a zkušenosti dalších generací to jen potvrdily. Bylinkové čaje, jejichž obliba neustále stoupá, dokáží účinně a přitom nenásilně bojovat s mnoha tělesnými obtížemi. Na zoubek nálevu, jenž se připravuje z pravého heřmánku (Chamomilla recutita), se nyní rozhodli podívat vědci z londýnského Královského kolegia.

Jejich pokusnými králíky se stalo čtrnáct dobrovolníků, kteří po dva týdny denně popíjeli pět šálků heřmánkového odvaru a jejichž moč byla pravidelně kontrolována. Při její analýze výzkumníci zjistili, že se v ní výrazně zvýšilo množství látky zvané hippurat, jež má detoxikační účinky a její kvantum stoupá s rostoucí antibakteriální aktivitou tělesného imunitního systému. Což svědčí o jeho samovolné mobilizaci a vede k jeho posílení.

Kromě toho, jak vědci uvedli v článku pro odborný časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry, se zvyšuje i produkce glycinu, jenž přispívá k uvolňování svalových křečí. A tím se jim také podařilo objasnit, proč si právě heřmánek vydobyl takové renomé při menstruačních potížích, při nichž dochází k bolestivým stahům dělohy.

Ukázalo se rovněž, že dobrá pověst, jíž se po staletí těší jako prostředek proti nachlazení či lehké sedativum, je zcela zasloužená. Nemluvě o tom, že zvýšené hodnoty hippuratu i glycinu přetrvaly v moči i po dvou týdnech od poslední konzumace heřmánkového nálevu a prodloužily tak jeho blahodárný vliv na lidský organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Jak připravit batáty? 6 nejlepších receptů s masem i rybou

Dnes | Sladké brambory neboli batáty u nás nejsou příliš rozšířené. Pomalu se učíme zařazovat je do našeho…

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…