Heřmánek se právem těší dobré pověsti

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Věděly to už naše prabáby a zkušenosti dalších generací to jen potvrdily. Bylinkové čaje, jejichž obliba neustále stoupá, dokáží účinně a přitom nenásilně bojovat s mnoha tělesnými obtížemi. Na zoubek nálevu, jenž se připravuje z pravého heřmánku (Chamomilla recutita), se nyní rozhodli podívat vědci z londýnského Královského kolegia.

Jejich pokusnými králíky se stalo čtrnáct dobrovolníků, kteří po dva týdny denně popíjeli pět šálků heřmánkového odvaru a jejichž moč byla pravidelně kontrolována. Při její analýze výzkumníci zjistili, že se v ní výrazně zvýšilo množství látky zvané hippurat, jež má detoxikační účinky a její kvantum stoupá s rostoucí antibakteriální aktivitou tělesného imunitního systému. Což svědčí o jeho samovolné mobilizaci a vede k jeho posílení.

Kromě toho, jak vědci uvedli v článku pro odborný časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry, se zvyšuje i produkce glycinu, jenž přispívá k uvolňování svalových křečí. A tím se jim také podařilo objasnit, proč si právě heřmánek vydobyl takové renomé při menstruačních potížích, při nichž dochází k bolestivým stahům dělohy.

Ukázalo se rovněž, že dobrá pověst, jíž se po staletí těší jako prostředek proti nachlazení či lehké sedativum, je zcela zasloužená. Nemluvě o tom, že zvýšené hodnoty hippuratu i glycinu přetrvaly v moči i po dvou týdnech od poslední konzumace heřmánkového nálevu a prodloužily tak jeho blahodárný vliv na lidský organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…