Heřmánek se právem těší dobré pověsti

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Věděly to už naše prabáby a zkušenosti dalších generací to jen potvrdily. Bylinkové čaje, jejichž obliba neustále stoupá, dokáží účinně a přitom nenásilně bojovat s mnoha tělesnými obtížemi. Na zoubek nálevu, jenž se připravuje z pravého heřmánku (Chamomilla recutita), se nyní rozhodli podívat vědci z londýnského Královského kolegia.

Jejich pokusnými králíky se stalo čtrnáct dobrovolníků, kteří po dva týdny denně popíjeli pět šálků heřmánkového odvaru a jejichž moč byla pravidelně kontrolována. Při její analýze výzkumníci zjistili, že se v ní výrazně zvýšilo množství látky zvané hippurat, jež má detoxikační účinky a její kvantum stoupá s rostoucí antibakteriální aktivitou tělesného imunitního systému. Což svědčí o jeho samovolné mobilizaci a vede k jeho posílení.

Kromě toho, jak vědci uvedli v článku pro odborný časopis Journal of Agricultural and Food Chemistry, se zvyšuje i produkce glycinu, jenž přispívá k uvolňování svalových křečí. A tím se jim také podařilo objasnit, proč si právě heřmánek vydobyl takové renomé při menstruačních potížích, při nichž dochází k bolestivým stahům dělohy.

Ukázalo se rovněž, že dobrá pověst, jíž se po staletí těší jako prostředek proti nachlazení či lehké sedativum, je zcela zasloužená. Nemluvě o tom, že zvýšené hodnoty hippuratu i glycinu přetrvaly v moči i po dvou týdnech od poslední konzumace heřmánkového nálevu a prodloužily tak jeho blahodárný vliv na lidský organismus. (Plus)

Další články z rubriky

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Svačinky ve vzduchu aneb Co jíst zdravého v letadle

Včera | 8 | Jídlo hraje na cestách důležitou roli. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme…

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

Vyplázněte jazyk: Co poznáte podle tvaru, barvy či povlaku

21. 9. | Zdravotní stav člověka se dá vyčíst z mnoha ukazatelů. Jedním z nich je jazyk. Pokud je růžový až…

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

11x lahodná houbová polévka: Se smetanou, bulgurem i s brokolicí

18. 9. | Hříbky, klouzci, lišky, růžovky nebo žampiony. Jedlých hub je nepřeberné množství druhů, stejně tak…