Hlíva ústřičná: Léčivá houba, která sníží tlak i cukr v krvi a ochrání před nádory

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Hlíva patří v současné době mezi nejčastěji používané léčivé houby v Evropě, protože se osvědčila jako podpůrný prostředek při léčbě některých civilizačních chorob. Aby však hlíva byla skutečně účinná, doporučuje se její pravidelná konzumace.

Hlíva ústřičná: Léčivá houba, která sníží tlak i cukr v krvi a ochrání před nádory

Co obsahuje

Z hlívy byla izolována a identifi kována řada polysacharidů (*-glukany, *-glukan a glykoproteiny), které především podporují imunitní systém. Hlíva také obsahuje velké množství kyseliny listové a dalších vitaminů ze skupiny B, dále vitaminů C, D, K, minerálů a aminokyselin.

Nedávné studie ukázaly, že má imunomodulační, protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a krevní tlak, působí mimo jiné proti srážení krve a vykazuje antimikrobiální i antivirovou aktivitu. Používá se též při kožních chorobách a zraněních, jako jsou ekzémy, popáleniny, kožní alergie a k léčbě křečových žil.

Za zmínku stojí schopnost hlívy akumulovat těžké kovy, proto se hodí pro detoxikaci exponovaných lidí (v těžkém průmyslu, ale také kupříkladu ve stomatologii).

Následující »

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Včera | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…