Hlíva ústřičná: Léčivá houba, která sníží tlak i cukr v krvi a ochrání před nádory | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Hlíva ústřičná: Léčivá houba, která sníží tlak i cukr v krvi a ochrání před nádory

Hlíva patří v současné době mezi nejčastěji používané léčivé houby v Evropě, protože se osvědčila jako podpůrný prostředek při léčbě některých civilizačních chorob. Aby však hlíva byla skutečně účinná, doporučuje se její pravidelná konzumace.

Co obsahuje

Z hlívy byla izolována a identifi kována řada polysacharidů (*-glukany, *-glukan a glykoproteiny), které především podporují imunitní systém. Hlíva také obsahuje velké množství kyseliny listové a dalších vitaminů ze skupiny B, dále vitaminů C, D, K, minerálů a aminokyselin.

Nedávné studie ukázaly, že má imunomodulační, protirakovinné, antioxidační a protizánětlivé účinky, snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a krevní tlak, působí mimo jiné proti srážení krve a vykazuje antimikrobiální i antivirovou aktivitu. Používá se též při kožních chorobách a zraněních, jako jsou ekzémy, popáleniny, kožní alergie a k léčbě křečových žil.

Za zmínku stojí schopnost hlívy akumulovat těžké kovy, proto se hodí pro detoxikaci exponovaných lidí (v těžkém průmyslu, ale také kupříkladu ve stomatologii).

Pokračování 2 / 3

**Proč celá houba, a ne pouze extrakty?**

Všechny účinné složky obsahuje pouze celá houba. Hlíva, která se vysuší (například lyofi lizací), si kromě vody zachová všechny původní látky, a proto působí komplexněji než izolované části. Navíc se některé látky vzájemně podporují ve svém účinku.

Pokračování 3 / 3

**Harmonická kombinace**

Pokud příznivé účinky hlívy zkombinujeme s vitaminem C obsaženým v šípku a s dávkou laktobacilů, dosáhneme tak významného zvýšení celkové obranyschopnosti organismu. Proč? Díky vysokému obsahu nestravitelné vlákniny inulinu konzumace takového preparátu přispívá k nárůstu zdraví prospěšných mikroorganismů ve střevě. Inulin působí jako tzv. prebiotikum - výživa pro laktobacily, které se poté v těle lépe množí.

Probiotika - bifi dobakterie a laktobacily - jsou důležitá pro udržení rovnováhy střevní mikrofl óry, což následně ovlivňuje další pochody v těle. Výsledkem dlouhodobého užívání trojkombinace účinných látek je o mnoho silnější a „výkonnější“ imunitní systém.

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud