Hluk a pocit úzkosti vedou ženy ke sladkostem

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ženy, které zažívají pocity marnosti, úzkosti a zuřivosti a jsou vystavovány rámusu a hluku, řeší svůj stres nejčastěji čokoládovou tyčinkou nebo jinou sladkostí či něčím malým k jídlu. U mužů to tak nefunguje.

Odborníci zjistili, že frustrované ženy v době největšího psychického vypětí jedí větší množství chipsů, sýra, popcornu a čokolády ve srovnání s ženami, které jsou v klidu.

Muži mají oproti ženám velkou výhodu, neboť konzumují stejné množství jídla, ať už jsou ve stresu či nikoliv.

"Zatímco ostatní studie ukazují, že během stresových období jí více muži i ženy, toto je první průzkum, který dokazuje, že tomu tak není," uvedla vedoucí výzkumného týmu Laura Kleinová z Pennsylvania State University a dodala, že je velice důležité také rozlišovat vliv stresu na každého jednotlivce.

"Někteří lidé mohou být nejzranitelnější až ve chvíli, kdy stres odezní. Typickým příkladem mohou být ženy, které jsou během celého týdne vystaveny pracovnímu stresu. Nejvíce zranitelné jsou pak během víkendu, kdy se začnou přecpávat. Snaží se tak častokrát nevědomky zbavovat nabytého stresu. Je potřeba si ale uvědomit, že sladkosti sice mohou stres z těla vyplavit, ale tloušťky se člověk pak musí zbavovat sám. Když si uvědomíte, že tloušťka způsobuje také stres, ocitneme se najednou v začarovaném kruhu," dodala Kleinová, která výsledky své studie prezentovala v posledním čísle Journal of Applied Social Psychology. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 4
no neco na tom asi bude ovsem me vic zajimalo jak se ho zbavit. mejbi 14. 2. 2005 | 15:31
... tak to sedi uuuplne presne!!! Hanka 28. 12. 2004 | 20:24
není na tom něco, je na tom téměř vše... BublinkaM 28. 12. 2004 | 12:10
Tak na tom něco pravdy bude. hilarion 27. 12. 2004 | 16:25

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…