Hněv a smutek škodí srdci

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Najít odpověď na otázku, proč hněv, nepřátelství a deprese vyvolávají srdeční choroby u jinak zdravých lidí, ze podařilo zodpovědět vědcům z Dukeovy univerzity v severokarolínském Durhamu. Zjistili, že příčinou je bílkovina, přesněji řečeno C reaktivní protein (CRP), jehož zvýšenou produkci způsobují právě psychické faktory.

Tým vedený Edwardem Suarezem dospěl k tomuto závěru, publikovaném v časopise Psychosomatic Medicine poté, co pomocí dotazníků zjišťoval u 121 účastníků studie jejich základní povahové vlastnosti, zejména jsou-li vyrovnaní a pokojní, či naopak popudliví a snadno se rozčílí. Následný krevní test prokázal, že téměř každá žena nebo muž, kteří lehce vzplanou nebo jsou permanentně smutní, mají dvakrát až třikrát vyšší hladinu CRP.

Již dříve se Suarezovi podařilo stanovit, že se u této skupiny lidí vyskytuje i zvýšený obsah takzvaného stresového hormonu noradrenalinu, jenž působí na imunitní systém a aktivuje geny, jež vyvolávají sice lehké, nicméně chronické zánětlivé procesy. Když se obě nebezpečné složky dají dohromady, onemocnění srdce a zejména cévních stěn na sebe nedá dlouho čekat. Navíc přichází většinou bez varovných příznaků, které na ně jinak upozorňují.

"Stává se to při každé druhé srdeční příhodě," zdůraznil Edward Suarez a dodal, že by se v žádném případě neměly opomíjet ani ostatní ukazatele, které mohou spustit životu nebezpečný mechanismus. Patří k nim mimo jiné zvýšený krevní tlak, nadprůměrná hladina cholesterolu a diabetes, nemluvě už o kouření. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…