Hněv a smutek škodí srdci

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Najít odpověď na otázku, proč hněv, nepřátelství a deprese vyvolávají srdeční choroby u jinak zdravých lidí, ze podařilo zodpovědět vědcům z Dukeovy univerzity v severokarolínském Durhamu. Zjistili, že příčinou je bílkovina, přesněji řečeno C reaktivní protein (CRP), jehož zvýšenou produkci způsobují právě psychické faktory.

Tým vedený Edwardem Suarezem dospěl k tomuto závěru, publikovaném v časopise Psychosomatic Medicine poté, co pomocí dotazníků zjišťoval u 121 účastníků studie jejich základní povahové vlastnosti, zejména jsou-li vyrovnaní a pokojní, či naopak popudliví a snadno se rozčílí. Následný krevní test prokázal, že téměř každá žena nebo muž, kteří lehce vzplanou nebo jsou permanentně smutní, mají dvakrát až třikrát vyšší hladinu CRP.

Již dříve se Suarezovi podařilo stanovit, že se u této skupiny lidí vyskytuje i zvýšený obsah takzvaného stresového hormonu noradrenalinu, jenž působí na imunitní systém a aktivuje geny, jež vyvolávají sice lehké, nicméně chronické zánětlivé procesy. Když se obě nebezpečné složky dají dohromady, onemocnění srdce a zejména cévních stěn na sebe nedá dlouho čekat. Navíc přichází většinou bez varovných příznaků, které na ně jinak upozorňují.

"Stává se to při každé druhé srdeční příhodě," zdůraznil Edward Suarez a dodal, že by se v žádném případě neměly opomíjet ani ostatní ukazatele, které mohou spustit životu nebezpečný mechanismus. Patří k nim mimo jiné zvýšený krevní tlak, nadprůměrná hladina cholesterolu a diabetes, nemluvě už o kouření. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Jak oddálit menstruaci před dovolenou? Léky i babské rady

Včera | Plánovat si dovolenou podle svých dní by bylo sice krásné, ale v reálném životě jen těžko…

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

5 lehkých salátů do horkých dní: Křupavé lupení i lahodné avokádo

Včera | V horkém počasí člověk nemá ani chuť na jídlo, přesto odkládat přísun energie až na večer je…

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

23. 6. | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

23. 6. | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…