Homeopatika na všechny druhy nevolnosti: Poradíme, jak je správně nakombinovat

Homeopatika na všechny druhy nevolnosti: Poradíme, jak je správně nakombinovat

Nevolnost může mít mnoho příčin: horko, jídlo, stres, cestování... S nevolností se obvykle obtížně bojuje, obzvláště když ji způsobuje kombinace různých faktorů. Homeopatika jsou vhodným prostředkem, jak nevolnosti čelit, protože na organismus působí komplexně.

Příčiny nevolnosti mohou být různé. Asi nejčastější příčinou je podráždění vnitřního ucha a tím i centra rovnováhy při prudkém nebo nezvyklém pohybu.

Často tomu bývá při cestování v autě, na lodi, v letadle nebo na kolotoči a houpačce. V těchto případech lze podávat homeopatické léky preventivně.

Pokud je nevolnost spojená s obavou z cestování, můžeme začít lékem Ignatia 30 CH , 1x denně 5 granulí, při pocitech strachu. Na samotnou nevolnost lze následně pokračovat lékem Cocculus indicus 9 CH , 5 granulí večer a ráno před cestou. Během jízdy v dopravním prostředku můžeme dávku v případě potřeby opakovat i každou hodinu. U malých dětí je výhodnější rozpustit 5 granulí ve 100 ml vody a během cesty dávat po doušcích popíjet.

Žaludek „na vodě“

Je-li nevolnost způsobena náhlým vzestupem a propadem s pocitem, že máte žaludek jako „na vodě“ (často to bývá u turbulencí v letadle, při jízdě autem kopcovitou krajinou nebo na lodi při velkých vlnách), podáváme kromě léku Cocculus i Borax 9 CH, opakovaně 5 granulí každých 15 minut do zlepšení stavu.

Když se přidá nervozita

Pokud je nevolnost spojená s netrpělivostí a strachem z toho, zda vše zvládneme dobře a včas, je vhodné k léku Cocculus indicus přidat ještě lék Argentum nitricum 15 CH , 3x denně 5 granulí.

Na hranici paniky

Lék pomůže i u tzv. cestovní horečky (nebo též trémy), kdy je člověk rozrušený, neví, kam dřív skočit, je neklidný, dělá více věcí najednou, má častější nutkání na močení, špatně koordinuje práci a zmatkuje. Má velkou chuť na sladké, které však obvykle nevolnost zhoršuje.

Opakem tohoto stavu je nadměrná radost z blížící se události a s ní související neklid, eventuálně nevolnost. Často se stává, že takový člověk před očekávanou událostí onemocní. V této situaci podáváme lék Coff ea 15 CH , 3x denně 5 granulí, a samozřejmě iCocculus indicus.

Cesta dopravním prostředkem

U nevolností při cestování vlakem (zejména pokud cestujícímu vadí sezení proti směru jízdy) nebo při cestování lodí využijeme také Petroleum 9 CH , 5 granulí opakovaně do zlepšení stavu. Nevolnost se zlepšuje jídlem (lék je vhodný pro pacienty, kteří ihned po nasednutí do jakéhokoli dopravního prostředku musí vytáhnout svačinu) nebo zavřením očí.

V případě nevolnosti spojené s cestováním a s pobytem v horku (při jízdě v přeplněném autobuse, tramvaji, kde není dostatek čerstvého vzduchu) podáváme Tabacum 9 CH. Pacient má pocit na omdlení, je mu nevolno, zvýšeně sliní a buší mu srdce. Stav se zhoršuje otevřením očí, zlepšení nastává na čerstvém vzduchu nebo při zavření očí. Pět granulí léku podáváme opakovaně v rytmu potíží, po odeznění postupně vysazujeme.

Změny nadmořské výšky

Jiným případem je nevolnost způsobená rychlou změnou nadmořské výšky (při pobytu ve vysokých horách nebo u citlivých jedinců i při jízdě lanovkou). Pacienti si stěžují na nevolnost, únavu či bolesti hlavy. V tomto případě podáváme Cocca 9 CH , 4x denně 5 granulí (lék je pouze na zvláštní dovoz nebo jej můžete koupit v zahraničí).

Speciálně pro ženy

Častou příčinou nevolností u žen jsou hormonální změny v těhotenství, během menstruace a někdy i v klimakteriu. V počátku těhotenství využijeme nejčastěji lék Sepia officinalis 9 CH, 5 granulí několikrát za den, a také výše popsaný Cocculus indicus 9 CH, je-li nevolnost zhoršená v dopravním prostředku nebo pohybem.

Problémy s krevním tlakem

Další příčinou nevolností může být nízký tlak, a to nejen v období těhotenství. V tomto případě podáváme lék China 9 CH , 5 granulí 3-4x denně (pacient zpravidla málo pije, a proto by měl přísun tekutin zvýšit).

Jiným důvodem nízkého tlaku s nevolností může být i nedostatek železa v organismu, tzv. anemie.

V případě, že je pacient zpravidla i bledý, podáváme Ferrum phosphoricum 9 CH , 3x denně 5 granulí, až do úplné normalizace krevního obrazu. Na nevolnost, která doprovází náhlý vzestup tlaku (tzv. hypertenzní záchvat, nejčastěji v noci), kdy je pacient bledý, buší mu srdce, má strach ze smrti a stav může doprovázet i bolest hlavy nebo závratě, můžete kromě klasických léků podat Aconitum napellus 30 CH , 5 granulí každých 10 minut, až do zlepšení stavu.

Poúrazové stavy

U nevolnosti doprovázející poúrazový šok můžeme kromě první pomoci a přivolání lékaře podat kombinaci homeopatických léků Arnica montana 15 CH (na všechny typy poranění a s nimi spojenou bolest -každých 15 minut 5 granulí a dále 4x denně 5 granulí) a China 9 CH (na ztráty tekutin krvácením, pocením, zvracením, průjmem apod. - první hodinu každých 10-15 minut 5 granulí a dále 3x denně 5 granulí).

Žaludeční nevolnost

Nevolnost vyvolanou požitím nadměrného množství jídla zlepší lék Nux vomica 9 CH , 4x denně 5 granulí. Pokud stav doprovází i zvracení a pacient má povleklý jazyk, přidejte Antimonium crudum 9 CH , 5 granulí po každém zvracení. V případě nevolnosti doprovázející požití nějakého léku podáváme kombinaci Nux vomica 9 CH a Phosphorus 9 CH , 3x denně 5 granulí.

Při nevolnosti způsobené požitím tučného jídla nebo jídla, které už nebylo čerstvé, zkuste kombinaci Nux vomica 9 CH a Chelidonium 9 CH, zpočátku každou hodinu 5 granulí, postupně se zlepšením stavu intervaly prodlužujte. U zvracení přidejte ještě lék Ipeca 9 CH , 5 granulí po každém vyzvracení. Je-li zvracení vyprovokováno požitím sebemenšího množství vody, podejte místo něj Phosphorus 9 CH (5 granulí léku rozpusťte ve 100 ml vody s ledem, rozmíchejte nekovovou lžičkou a můžete podávat po lžičkách nebo i po kapkách každých 10 minut).

Unavení a vystresovaní

Trpí-li pacient nevolností z nedostatku spánku a ze stresu, podáváme léky Ignatia 30 CH a Cocculus indicus 9 CH , 3x denně 5 granulí. Je-li stres dlouhodobý a doprovázený velkou únavou, můžeme přidat Phosphoricum acidum 15 CH , 3x denně 5 granulí (týká se i lidí, kteří dlouhodobě pečují o těžce nemocné osoby, nebo matek, jež pečují o malé děti a nemají dostatečné množství spánku).

Pacientům, kteří trpí nevolností při stresu nebo trémě, pomůže nejčastěji lék Gelsemium 30 CH . Tento člověk má pocit „motýlích křídel“ v žaludku nebo v břiše, často ho může bolet hlava, mívá průjem nebo častěji močí.

Při úžehu a úpalu

Je-li nevolnost jedním z příznaků úpalu či úžehu s vysokou horečkou nebo vysokým tlakem, můžete podávat lék Belladonna 15 CH (v akutním stavu každou hodinu 5 granulí a dále 5 granulí 3x denně). Pacient je často červený v obličeji, zpocený a bolesti hlavy popisuje jako pulzující. Léků na různé typy nevolností je samozřejmě mnohem více, ale k jejich výběru je nutné navštívit lékaře homeopata, který lék vybere cíleně po komplexním vyšetření.

Autor: Kateřina Formánková

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud