Chodíte si denně zaběhat nebo do posilovny protáhnout svaly? Pak si ještě každý den dopřejte pásek kvalitní extra hořké čokolády. Podle nejnovějších fyziologických výzkumů totiž prospívají látky v ní obsažené stejně jako běhání.
Všichni milovníci bílé či mléčné čokolády s obsahem kakaa nižším než 60 procent ale mohou na toto doporučení rychle zapomenout. Zdravá je skutečně jen čokoláda velmi hořká.
Ideální je pak hořkou čokoládu kombinovat právě s pohybem. Podle výzkumů z Michiganu totiž látky obsažené ve velmi hořké čokoládě zvyšují výkonnost organismu o 50 procent. Epikatechin z kakaa totiž podporuje růst svalů stejným způsobem jako velmi intenzivní pohyb.
Vědci z Wayne State University v Detroitu zjistili, že epikatechin podporuje zmnožení mitochondrií (buněčných elektráren) ve svalových buňkách a taky růst krevních kapilár ve svalech, které tak dostávají více kyslík.
„Aerobní cvičení jako jízda na kole či běhání zvyšují množství mitochondrií ve svalových buňkách. Z naší studie vyšlo najevo, že epikatechin vyvolává stejnou reakci, zvláště u srdeční a kosterní svaloviny,“ tvrdí doktor Moh Malek z Wayne State University.
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz
STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU