Hormonální léčbou proti ostychu a nevěře!

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Britští věci zjistili, že ženský hormon oxytocin, vyplavovaný do organismu při porodu, může být účinný proti přílišné stydlivosti. Podle jejich výzkumu snižuje úzkost a zmenšuje fóbie.

Výzkumníci mají dobrou zprávu pro milióny stydlínů. Lékem na jejich potíže se může stát tento hormon. V současnosti pracují američtí, evropští a australští odborníci na vývoji komerčně využitelného preparátu na hormonální bázi a doufají, že díky němu přestanou pacienti kvůli překonání svých problémů užívat drogy a alkohol.

"Oxytocin zmenšuje úzkost. Je to hormon, který usnadňuje komunikaci mezi lidmi a co víc, je to velmi bezpečná látka bez vedlejších účinků, nevyvolávající závislost," říká profesor Paul Zak z kalifornské Claremont University. Zak testoval tento hormon na stovkách respondentů a došel k závěru, že potlačuje instinkt k opatrnosti a podezíravosti, který úzkostné stavy doprovází. Hormon vzniká v mozku a jedním z jeho účinků je také pocit vzájemné důvěry po pohlavním styku.

"Zjistili jsme, že vyvolává potřebu péče o druhé, čímž zjednodušuje sociální vztahy," pokračuje Zak a dodává: "Oxytocin dokonce redukuje symptomu u autistů, takže jsou schopni navázat vizuální kontakt s ostatními, což je pro ně jinak extrémně těžké."

Vědci z univerzity v Atlantě zase zjistili, že samci a samice hlodavců, kterým se hormon podával, si byli věrnější.
"Naše pokusy ukázaly, že oxytocin upevňuje poutu mezi partnery," říká vedoucí výzkumu, neurolog Larry Zouny. Ačkoli hlodavci normálně nejsou monogamní, po aplikaci hormonu se jimi stali.

Oxytocin se může uplatnit jak při terapii, tak komerčně. Představte si například restaurace, kde se bude tato látka jemně rozprašovat do vzduchu!

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Dnes | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…