HPV a rakovina děložního čípku, hrozba dnešní ženy

HPV a rakovina děložního čípku, hrozba dnešní ženy

Rakovina děložního čípku, kterou způsobují viry HPV, je po rakovině prsu druhým nejčastějším nádorovým onemocněním, na které umírají ženy po celém světě. V České republice je každoročně diagnostikováno asi 1000 nových případů a přibližně 400 žen na toto onemocnění umírá.

„Pravidelné návštěvy gynekologa a očkování proti HPV mohou riziko nákazy značně snížit, protože onemocnění je snadno odhalitelné již v počátečním stádiu a dá se úspěšně léčit,“ radí MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D., odborná lékařka Očkovacího centra Avenier.

Co je to vlastně HPV?

Rakovina děložního čípku je přenášena virově. Na vině je lidský papillomavirus (HPV – Human Papillomavirus), který postihuje muže i ženy. Existuje přes 100 typů těchto virů, 40 z nich postihuje oblast pohlavního ústrojí. Některé z nich jsou méně nebezpečné, jiné jsou však vysoce rizikové a způsobují vznik abnormálních buněčných změn na děložním čípku a mohou vést až k rozvoji rakoviny.

„Genitální lidské papillomaviry dělíme na onkogenní (vysoce rizikové typy) 16, 18, 31, 33 a 35, které mají silný vztah k cervikální dysplazii a rakovině děložního čípku a neonkogenní (málo rizikové typy) 6 a 11, které způsobují nejčastěji condylomata accuminata, genitální bradavice,“ dodává MUDr. Schejbalová.

Jak se nemoc přenáší

K přenosu HPV může dojít jakoukoliv pohlavní aktivitou nebo při těsném kontaktu kůže na kůži s infikovaným partnerem. Přenos bez pohlavního styku je však spíše vzácný. Lidský papillomavirus je vysoce nakažlivý, stačí se s ním setkat jen jednou. Je tak vysoce pravděpodobné, že sexuálně aktivní ženy i muži se v průběhu svého života některým z typů HPV nakazí. „Kondom před přenosem infekce chrání jen částečně, protože virus se vyskytuje i na kůži v intimních oblastech,“ varuje MUDr. Schejbalová, Ph.D. Dojít může mimo jiné také k nákaze novorozence od infikované matky v průběhu porodu.

Diagnóza HPV není důvod k panice

Nákaza virem HPV ještě neznamená vznik onemocnění. Většina případů může proběhnout bez příznaků, protože organismus se často pomocí své přirozené obranyschopnosti dokáže vyčistit od viru sám. „Typy 6 a 11 vyvolávají velmi nepříjemné a obtěžující onemocnění - genitální bradavice, a to u žen i u mužů. Typy 16 a 18 vyvolávají abnormální změny buněk sliznice děložního hrdla. Odhalí se při histologickém vyšetření odebraného stěru. Abnormální změny v buňkách děložního čípku mohou vést až ke vzniku rakoviny děložního čípku. Souvislost s onkogenními typy byla zjištěna například též u rakoviny penisu mužů a oblasti úst a hltanu,“ upozorňuje MUDr. Schejbalová, Ph.D, odborná lékařka Očkovacího centra.

Jak se chránit?

Nejspolehlivější prevencí je vyhnout se přímému kontaktu s virem, což však prakticky není dost dobře možné. Žádná jiná ochrana než očkování, používání kondomu, absence promiskuity a v krajním případě i sexuální abstinence neexistuje. Všechny ženy by měly pravidelně absolvovat gynekologické prohlídky s možností včasného zjištění přednádorových změn na děložním čípku.

„Nejúčinnější metodou prevence proti HPV infekci je však očkování,“ doporučuje MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D. Očkovací látky chrání před nejzákeřnějšími typy nádorových virů, které způsobují nádory s nejhorší prognózou.

ČTĚTE TAKÉ: Proč právě vás koušou komáři? Rozhoduje vůně a vzhled!



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Doporučujeme

Články odjinud