Hrozba rakoviny: Pozvánka od pojišťovny vám může zachránit život

Hrozba rakoviny: Pozvánka od pojišťovny vám může zachránit život

Nádorových onemocnění u nás neustále přibývá. Přitom možnost prevence existuje – například mamograf je významnou pomůckou při odhalování časných stadií karcinomu prsu. Aby lidé na své zdraví nezapomínali, začaly pojišťovny rozesílat zvací dopisy na konkrétní vyšetření.

V České republice mají ženy nad 45 let právo jednou ročně bezplatně absolvovat mamografickou prohlídku. Jedná se o takzvaný screening. Ne všechny ale tuto možnost využívají. Ministerstvo zdravotnictví proto přichází s novým nápadem, jak na možnost nejen tohoto vyšetření upozornit. Čísla se zvyšují

Výskyt nádorových onemocnění v České republice dlouhodobě stoupá. Rakovinou prsu onemocní každoročně 6 000 žen, u 1 000 je odhalen karcinom děložního hrdla a přibližně u 8 000 osob je diagnostikován karcinom tlustého střeva. Oproti letům 1995–1999 stoupl počet všech nově diagnostikovaných nádorových onemocnění o 32 %. Mnoho z těchto nálezů je přitom objeveno náhodou a v pokročilém stadiu, kdy šance na úplné vyléčení značně klesá. Čím dříve, tím lépe

Oproti ostatním zemím Evropské unie zaostáváme v prevenci, která výskyt nádorových onemocnění výrazně snižuje. Screeningové programy u nás existují, ale pacienti je navštěvují jen minimálně. V reakci na to se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo pro adresné zvaní lidí spadajících do nejohroženějších věkových kategorií jejich pojišťovnami. V průběhu roku 2014 a 2015 bude osloveno přes 1 800 000 pojištěnců, kteří dostanou zvací dopis na specializované vyšetření.

A koho budou pojišťovny zvát?

  • Ženy ve věku 45–70 let na vyšetření kvůli nádoru prsu.
  • Ženy od 25 do 70 let na prohlídku ohledně karcinomu děložního hrdla.
  • Muže a ženy ve věku 50–70 let kvůli vyloučení kolorektálního karcinomu.

Pokud se pojištěnec k vyšetření nedostaví, bude mu dopis zaslán opětovně. Ministerstvo zdravotnictví si od tohoto programu slibuje vyšší návštěvnost screeningových programů a časnější záchyt onemocnění. Pro pacienty to znamená větší šanci na úspěšné vyléčení.

Zdroj: www.ulekare.cz

Doporučujeme

Články odjinud