Hrozny jsou základem různých druhů výrobků, hroznových nápojů, ale i müsli tyčinek, multivitamínových nápojů a kosmetiky. Z nich přecházejí všechny výživově významnější látky obsažené nejenom ve vlastní hroznové šťávě, ale i ve slupkách a ve hroznových jadérkách do výrobků, které je obsahují. Spotřebitelé si ani neuvědomují, jaké zdravotní výhody jim hroznová šťáva přináší.
Jaké „klenoty“ z hlediska výživy tedy hroznová šťáva obsahuje?
Základem hroznové šťávy je přírodní, tzv. hroznový cukr, který je též obsažen v medu. Hroznový cukr postupně uvolňuje energii, čím umožní její využití po delší dobu a tím dlouhodobější udržení pozornosti, zvýšení fyzické a psychické aktivity a zamezí přeměně nadbytečné energie na tělesný tuk. Typickou vůni a chuť propůjčují hroznové šťávě jemné přírodní organické kyseliny, především kyselina vinná, která má harmonizační účinky na zdraví člověka. Dalšími z látek, které výrazně prospívají svalům, snižují únavu a zvyšují pozornost, jsou aminokyseliny. Nejen při obraně lidského organismu proti stresu, únavě, ale především škodlivým vlivům ze životního prostředí, pomáhají antioxidační sloučeniny, které jsou též obsaženy v hroznové šťávě. Nejsilnější antioxidační složkou je RESVERATROL, který snižuje hladinu cholesterolu, chrání před infarkty, náhlými mozkovými příhodami a působí proti civilizačním chorobám.
Účinky extraktu jadérek z hroznů obsaženém v hroznové šťávě . . .
Extrakt z jader přecházející při lisování do hroznové šťávy obsahuje další látky, které snižují riziko srdečních i mozkových příhod. Podporují tvorbu kolagenu, a tím působí proti vzniku vrásek. Proto bývá extrakt z hroznových jader součástí účinných pleťových krémů a dalších kosmetických přípravků. Šťáva je také bohatá na draslík, fosfor, vápník a hořčík a snižuje kyselost žaludečních šťáv. Přitom 100 g hroznových kuliček obsahuje pouhých 70 kcal energie, což skýtá využití při dietách z hroznů.
Jak tedy máme hroznovou šťávu vnímat?
Z hlediska účinků na zdraví lze šťávu považovat za harmonizující a vitalizační.
Ing. Ivan Mach, CSc.
Resveratrol je obsažen v jadérkách a slupkách hroznů. Právě resveratrolu se připisují největší zásluhy na tom, že mírné pití zejména červené hroznové šťávy je zdravotně prospěšné. Proto jsou na tom Francouzi, pokud jde o civilizační nemoci, lépe, i když jejich jídelníček není o mnoho lepší než náš (tzv. „francouzský paradox“). Obzvláště odrůdy vína pěstované v chladnějším a vlhčím podnebí obsahují resveratrolu více.