Hroznová šťáva má blahodárný vliv na lidský organismus!

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Hrozny jsou základem různých druhů výrobků, hroznových nápojů, ale i müsli tyčinek, multivitamínových nápojů a kosmetiky. Z nich přecházejí všechny výživově významnější látky obsažené nejenom ve vlastní hroznové šťávě, ale i ve slupkách a ve hroznových jadérkách do výrobků, které je obsahují. Spotřebitelé si ani neuvědomují, jaké zdravotní výhody jim hroznová šťáva přináší.

Jaké „klenoty“ z hlediska výživy tedy hroznová šťáva obsahuje?
Základem hroznové šťávy je přírodní, tzv. hroznový cukr, který je též obsažen v medu. Hroznový cukr postupně uvolňuje energii, čím umožní její využití po delší dobu a tím dlouhodobější udržení pozornosti, zvýšení fyzické a psychické aktivity a zamezí přeměně nadbytečné energie na tělesný tuk. Typickou vůni a chuť propůjčují hroznové šťávě jemné přírodní organické kyseliny, především kyselina vinná, která má harmonizační účinky na zdraví člověka. Dalšími z látek, které výrazně prospívají svalům, snižují únavu a zvyšují pozornost, jsou aminokyseliny. Nejen při obraně lidského organismu proti stresu, únavě, ale především škodlivým vlivům ze životního prostředí, pomáhají antioxidační sloučeniny, které jsou též obsaženy v hroznové šťávě. Nejsilnější antioxidační složkou je RESVERATROL, který snižuje hladinu cholesterolu, chrání před infarkty, náhlými mozkovými příhodami a působí proti civilizačním chorobám.

Účinky extraktu jadérek z hroznů obsaženém v hroznové šťávě . . .
Extrakt z jader přecházející při lisování do hroznové šťávy obsahuje další látky, které snižují riziko srdečních i mozkových příhod. Podporují tvorbu kolagenu, a tím působí proti vzniku vrásek. Proto bývá extrakt z hroznových jader součástí účinných pleťových krémů a dalších kosmetických přípravků. Šťáva je také bohatá na draslík, fosfor, vápník a hořčík a snižuje kyselost žaludečních šťáv. Přitom 100 g hroznových kuliček obsahuje pouhých 70 kcal energie, což skýtá využití při dietách z hroznů.

Jak tedy máme hroznovou šťávu vnímat?
Z hlediska účinků na zdraví lze šťávu považovat za harmonizující a vitalizační.
Ing. Ivan Mach, CSc.

Resveratrol je obsažen v jadérkách a slupkách hroznů. Právě resveratrolu se připisují největší zásluhy na tom, že mírné pití zejména červené hroznové šťávy je zdravotně prospěšné. Proto jsou na tom Francouzi, pokud jde o civilizační nemoci, lépe, i když jejich jídelníček není o mnoho lepší než náš (tzv. „francouzský paradox“). Obzvláště odrůdy vína pěstované v chladnějším a vlhčím podnebí obsahují resveratrolu více.

Další články z rubriky

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Co všechno vás zdravotně může potkat, když je vám víc než 40

Dnes | Čtyřicítka se u žen bere jako zlomový věk. Větší únava, zpomalující se metabolismus, proměna…

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

6 večerních rituálů, které vám pomůžou hubnout

18. 2. | Co kdybyste mohla hubnout jen díky tomu, že změníte svoje večerní rituály? Zní to až moc jednoduše,…

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

Pozor! Jak poznáte, že má někdo z vašich blízkých Alzheimera?

16. 2. | 1 | Dodnes nevíme proč, ale Alhzeimerova choroba postihuje hlavně ženy. Možná proto, že jsou obecně…

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

Nejlepší rybí obědy: Fish&chips i ryba na fenyklu

15. 2. | Naučte se jíst zdravé rybí maso, ať už v odlehčené podobě na fenyklu a grapefruitu nebo v podobě…