Hubení Japonci trpí rakovinou častěji než tlustí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Ačkoliv se nedají závěry japonského ministerstva zdravotnictví zcela aplikovat na evropské poměry, jsou bezesporu zajímavé. Podle jejich studií totiž hubení japonští muži trpí až o třicet procent častěji rakovinou než jejich silnější vrstevníci.

Japonští vědci zkoumali na devadesát tisíc osob v jedenáctiletém intervalu, přičemž byl brán zřetel také na BMI index, bydliště, kuřácké zvyky a konzumaci alkoholu.

Muži byli rozděleni do několika skupin podle jejich BMI indexu, který udává poměr výšky a váhy, z něhož se vyvozuje, zda je dotyčná osoba podvyživená, ve správné kondici nebo s nadváhou.
Ve skupině mužů v nejlepší kondici v rozmezí 19 až 20,9 BMI se vyskytlo o čtrnáct procent více případů rakoviny než ve skupině mužů s BMI 23 až 24,9. Nejhůře dopadli doslova vyzáblí jedinci s BMI 14 až 18,9, u nichž se vyskytla rakovina o devětadvacet procent častěji než u ostatních mužů. Aby však byly výsledky zcela vyčerpávající, je nutno dodat, že u otylých mužů s BMI 30 až 39,9 se vyskytlo o dvaadvacet procent víc případů rakoviny než u mužů s BMI 23 až 24,9.

Zajímavé na japonské studii je také skutečnost, že ačkoli byly signifikantní rozdíly u mužů, mezi ženami toto pravidlo o zvýšeném riziku rakoviny u hubených jedinců vůbec neplatilo.

Světová zdravotnická organizace měří BMI tak, že vydělí váhu člověka v kilogramech druhou mocninou jeho výšky v metrech. Výslednou hodnotu zařadí do skupiny podle tabulky. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…