Hubneme s čajem maté!

Hubneme s čajem maté!

Taky přemýšlíte, jak si poradit s nadbytečnými kily, které jste si během zimy skryly pod kabát? Nemusíte se trápit drastickými dietami či polykat kvanta chemie. Stačí se začít trošku hýbat a popíjet čaj maté!

Nápoj maté se připravuje z listů cesmíny paraguayské. Cesmína je asi desetimetrový strom planě rostoucí v celé Jižní Americe. Maté je nejoblíbenějším nápojem těchto oblastí. Pěstuje se především v Brazílii, Argentině, Paraguayi, Uruguayi a Chile. Nabuzující účinky tohoto nápoje mají značný význam u domorodých obyvatel, kteří díky nim vydrží i dlouhodobou fyzickou námahu, a to i bez pravidelného přísunu potravy. Maté je rovněž výživnou součástí jejich jídelníčku.

Historie čaje maté

Maté je prastarou jihoamerickou čarodějnou bylinou, která rozhodně nemůže chybět při většině indiánských obřadů. Staré legendy jí přiřkly božský původ. Vykuřováním maté byly vymýtáni zlí duchové, vykrápěním odvarem z této léčivky byla zase zajišťována ochrana obydlí proti přírodním pohromám – ohni, blesku, zemětřesení a povodni. Do Evropy jej dovezli v šestnáctém století jezuité, netrvalo dlouho a kouzlu blahodárných účinků propadla celá Evropa.

Co obsahuje maté?

Hlavní účinnou látkou je matein, alkaloid, který je chemicky velmi blízký kofeinu. Působí sice také velmi povzbudivě, není však návykový. Proto lidé, které nesnášejí kofein, mohou maté zařadit do svého pitného režimu. Mezi další cenné látky patří třísloviny, theofylin, vitaminy A, B1, B komplex, C, E, karoten, cholin, inositol, biotin, riboflavin, vápník, železo, draslík, chlorofyl a další.

Léčivé účinky maté

Maté působí silně stimulačně a léčebně je lze využít všude tam, kde je potřeba posílit a povzbudit činnost organismu. Vědecké výzkumy také prokázaly, že popíjení maté zvyšuje imunitu, detoxikuje organismus, zpomaluje stárnutí, snižuje příznaky alergií, reguluje trávení a snižuje tělesnou teplotu. Mezi jeho další vyhledávanou vlastnost je zahánění hladu, proto se doporučuje při redukčních dietách.

Tradiční rituál při pití maté

Zastánci tradiční konzumace pijí maté pouze z nádoby vyrobené z tykve – kalabasy se zvláštní trubičkou zvanou bombilla, která má na jednom konci zvláštní sítko a je určena k srkání horkého čaje.

Tradiční příprava čaje maté je následující: 3 až 4 lžičky (můžete i méně dle chuti) drogy se nasypou na dno kalabasy. Bombilla se vloží do čaje, ale nápoj se nemíchá, mohl by totiž ucpat malé dírky na konci sítka. Pak se přilije horká, ale nikdy ne vařící voda až po okraj kalabasy. Teplota vařící vody by totiž zničila cenné živiny a zároveň by změnila chuť na mnohem více hořkou. Nápoj se vychutnává, proto se srká po malých douškách.

Klepněte pro větší obrázek

Evropský způsob přípravy tohoto čaje

Jednu čajovou lžičku maté zalijeme 2 dl vroucí vody a necháme 4 minuty louhovat, poté scedíme. Čím déle se nechá nápoj louhovat, tím je účinnější, ale také hořký. Hotový čaj můžeme ochutit citronem, osladit medem či agáve nebo javorovým sirupem.

Maté – nabudí organismus

Tento nápoj působí jako výborné tonikum a adaptogen, pomáhá při pocitech vyčerpanosti a rekonvalescenci po těžkých chorobách. Pacientům podáváme 2 šálky denně, jeden během dopoledne a druhý krátce po obědě. Odpolední a večerní pití maté se rozhodně nedoporučuje, protože silně nabuzuje organismus a pacient by patrně celou noc nezamhouřil oka.

Maté - hit štíhlých siluet

Velkým hitem dneška je jeho hubnoucí efekt, kdy se s oblibou používá při redukčních dietách. Původně jej však obyvatelé v Jižní Americe pili, aby potlačili hlad z hmotné nouze.

Tinktura z maté nabudí organismus a zažene hlad

Potřebujeme: 1 lžíci sypaného čaje maté, 2 dl 60% lihu Postup: Léčivku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Pravidelně každý den protřepáváme. Po uplynutí této doby, dobře přefiltrujeme, nalijeme do sklenice a uložíme na temném místě. Tinkturu užíváme 3x denně 10 kapek po dobu 3 týdnů.

Pro koho není maté vhodné?

Čaj maté není určen pro děti, těhotné a kojící ženy. Vědecké výzkumy také potvrdily, že nadměrné dávky kofeinu zvyšují diuretické působení a tím odvádějí velké množství vápníku z těla. Proto bych ho doporučila pro krátkodobé povzbuzující kúry (maximálně 3 - 4 týdny) a sváteční příležitosti.

Kosmetika z maté

Maté je rovněž výborným kosmetických prostředkem. Krásné vypíná, vyhlazuje a projasňuje pokožku. Pro inspiraci uvádím pár tipů na výrobu domácích kosmetiky.

Pleťová maska z maté na povadlou pokožku

Potřebujeme: 2 lžíce čaje z maté, 1 lžíci medu, 3 kapky citronové šťávy, 1 jablko Postup: Jablko nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na pleť a vše necháme 15 minut působit. Po uplynutí této doby dobře opláchneme.

Obklady na unavené oči

Do vlažného čaje z maté namočíme smotky vaty či lněný hadřík a přiložíme si je na oči. Necháme 10 minut působit.

Koupel z maté

Dva a půl litru uvařeného čaje z maté přidáme do vody ve vaně. Lázeň by měla trvat 15 minut. Tato koupel má na organismus silně nabuzující efekt a zároveň zpevňuje a ošetřuje pokožku celého těla. U kožních onemocnění zmírňuje svědění.

Maté a barva vlasů

Domorodci z Jižní Ameriky jsou přesvědčeni, že jim pravidelné popíjení čaje maté pomáhá udržet mladistvou barvu vlasů. Studie potvrdily, že je to možné, jelikož tento čaj obsahuje řádnou skladbu živin, která může přispět k tomuto fenoménu.

Doporučujeme

Články odjinud