Hubnoucí triky z různých koutů světa

Hubnoucí triky z různých koutů světa

Jaké hubnoucí zbraně nasazují do boje s tukovými buňkami šmrncovní Francouzsky nebo sexy Španělky? Letos si z dovolené místo suvenýrů můžete odvézt pár tipů, jak zkrotit nechtěná kila navíc.

Shodila jste pár přebytečných kilogramů a teď si chcete menší konfekční velikost za každou cenu udržet? Snažte se během dovolené okoukat pár hubnoucích triků zahraniční provenience. Jiný kraj, jiný mrav – to platí, i co se týče zdravého životního stylu a štíhlé linie!

ŠPANĚLSKO

Užijte si siestu

Ke kultuře Španělska neodmyslitelně patří krátký „šlofík“ po obědě. Třicetiminutový spánek uprostřed dne přispívá i k váhovému úbytku. Při dostatečném odpočinku je v rovnováze hladina leptinu a ghrelinu, což jsou hormony ovlivňující pocity hladu. Příjemným bonusem je ústup stresu a snížení rizika vzniku kardiovaskulárních chorob o celých 37 %.

DÁNSKO

Propadněte sendvičům

Dánové se s pouhými 13 % procenty obézních obyvatel řadí mezi nejštíhlejší evropské národy. Mezi jejich hubnoucí triky patří mimo jiné i jejich slabost pro sendviče z celozrnného žitného chleba. Tento druh pečiva totiž obsahuje spoustu rozpustné vlákniny, která je vydatným pomocníkem při hubnutí. Nejenže se v žaludku rozpíná a vytváří pocit dlouhotrvající sytosti, ale navíc i stabilizuje hladinu cukru v krvi a předchází záchvatům vlčího hladu. Dopřejte si tedy občas k večeři žitný sendvič doplněný další superzdravou skandinávskou pochoutkou – rybím masem! Podle studie University of Iceland zhubli lidé, kteří si třikrát až pětkrát týdně naordinovali k jídlu tresku, až třikrát více kilogramů než ostatní!

JAPONSKO

Hrajte si s barvami

Japonci se snaží poskládat si jídlo tak, aby se v něm objevilo pět různých barev. Toto pravidlo vám totiž zaručí, že svému organismu poskytnete nejrůznější druhy vitaminů a minerálů, což vám pomůže i při boji s houževnatými tukovými zásobami. A když přidáte ještě heslo „Hara hachi bu“ (dalo by se volně přeložit „Jezte do 80 % pocitu sytosti“), úspěch je při hubnutí takřka zaručen!

NIZOZEMSKO

Oprašte svoje kolo

Nížinaté Nizozemsko se právem honosí přezdívkou „ráj cyklistů“. Na jednoho obyvatele tu totiž připadá 1,2 jízdního kola. Cyklistika patří mezi nejúčinnější aerobní aktivity, které vedou ke štíhlejší postavě, vždyť při ní spálíte zhruba 500 kcal za hodinu a přitom šetříte své klouby… Tajemství nizozemských cyklistů spočívá v tom, že svého dvoukolého parťáka dovedou zařadit do svého každodenního života a v sedle se dopravují do práce, do obchodu nebo do školy.

Vyzkoušejte i vy zapojit jízdu na kole mezi svoje pravidelné zvyky a vaše váha vám možná už brzy sdělí údaj, který vám roztáhne koutky do spokojeného úsměvu.

FRANCIE

Užívejte si života

Francouzky se pyšní štíhle elegantním šmrncem, a přesto zapíjejí tučné sýry červeným vínem. Netýrají se totiž dietami, ale naopak si užívají každé sousto. Až 75 % jídla, které snědí, spořádají u rodinného stolu s příbuznými či přáteli. Oběd je v jejich podání společenskou událostí, která trvá až dvě hodiny. Dopřávají si několik chodů kvalitních potravin, které dokonale uspokojí jejich chuťové pohárky, a celkový počet přijatých kalorií není nijak závratně vysoký.

Extra tip: Inspirujte se středomořskou stravou, která se neobejde bez ryb, olivového oleje a spousty zeleniny! Dobrovolníci, kteří se po dobu 25 týdnů stravovali tímto způsobem, ztratili až 8 % své váhy.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud