Hubnout lze zřejmě i pomocí tuků

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Zásadu, že nikdo není ve svém oboru prorokem, potvrzují osudy amerického dietologa Roberta C. Atkinse. Jeho metoda, podle níž se lze ke štíhlé postavě projíst, po léta budila mezi odborníky útrpné posměšky a její autor se musel pro podezření z ohrožování zdraví spoluobčanů dokonce zpovídat před vyšetřovacím výborem Kongresu USA

Jak nyní prokázaly výzkumy týmu odborníků z Pensylvánské univerzity pod vedením Gary Fostera, jeho dieta založená na konzumaci tučných pokrmů a odmítání uhlohydrátů, může v dlouhodobém horizontu skutečně vést k vyššímu úbytku tělesné hmotnosti, než lze docílit dodržováním zásad správné životosprávy.

"Pokusné osoby, které se stravovaly podle Atkinsonových zásad, nejen lépe hubly, ale navíc v jejich krvi bylo zjištěno méně cholesterolu a vyšší obsah organismu prospěšného cholesterinu než u příslušníků kontrolním skupiny, kteří dodržovali správnou životosprávu," informují vědci na stránkách nejnovějšího čísla časopisu New England Journal of Medicine.

Výsledky testů, jichž se účastnily dvě skupiny dobrovolníků (v první byli muži a ženy ve věku kolem 44 let, ve druhé průměrně ve staří 63 roků), mají být prověřeny další studií, při níž se bude stav sledovaných osob zkoumat plných pět let. Do jejího uzavření dr. Foster nedoporučuje užívání Atkinsonovy diety v masovém měřítku. Ta byla vyvinuta v 70. letech minulého století a zatímco zakazovala konzumaci chleba, brambor, těstovin a rýže, doporučovala jíst tučné maso, zvěřinu, husí pečínku a vejce. Autor se potvrzení své teorie nedočkal, zemřel letos 17. dubna ve věku dvaasedmdesáti let. (Korzo)

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…