Hubnutí bez jo-jo efektu

| Autor: PR | Rubrika: Zdraví

Každá z nás se již určitě setkala s odstrašujícím termínem jo-jo efekt. Fakt, že je „jo-jo“ efekt nepříznivým průvodcem řady dietních režimů dobře známe. Víme také, že se jedná o opětovné nabrání dietou ztracené tělesné váhy, ale proč tomu tak je, zůstává pro mnohé z nás stále tajemstvím. Pojďme se na tento problém podívat trochu blíže a snad vám jeho objasnění příště pomůže účinněji zkrotit kila.

Náš organismus stále není přizpůsoben současnému stylu života, naopak je nastaven na prvopočátek našeho bytí, kdy si člověk obstarával potravu lovem nebo sběrem. V tomto období, bylo pravidlem, že se časy hojnosti střídaly s časy nouze a hladovění.



Aby naši předkové dobu hladovění překonali, vymyslela příroda prostřednictvím evoluce následují kouzlo. V případě nedostatku potravin nastavila zpomalením metabolismu organismus na snížený energetický výdej a maximalizovala využití svalových bílkovin jako náhradního zdroje energie. Před dlouhodobým nedostatkem energie se navíc chránila jejím přednostním ukládáním ve formě tukových zásob. To co bylo dříve pro naše předky tak prospěšné, se však dnes v období relativního blahobytu stává noční můrou pro všechny ty, kteří potřebují pár nadbytečných kil shodit.



Řada redukčních diet je založena na nízkém kalorickém příjmu. Podívejme se, jaký vliv má taková dieta na naše tělo. V období, kdy přijímáme méně kalorií, přepíná se náš organismus do tzv. úsporného režimu - jako energetický zdroj začíná využívat ve zvýšené míře svaly.



Jelikož svaly dokáží i bez fyzické aktivity fungovat jako spalovací motor, dochází jejich úbytkem k celkovému zpomalení metabolismu a tím i celkově nižšímu energetickému výdeji. Tento proces vede k tomu, že tělo potřebuje pro své přežití stále méně energie.



V momentě, kdy zvýšíte příjem potravy, byť v objemu stále menším než tomu bylo na počátku diety, vnímá tělo už příjem energie jako částečný přebytek, který velmi rád uloží do nejspolehlivějšího skladu, kterým jsou tuky. Návrat k běžnému stravování tak velmi rychle vede k návratu k původní váze a mnohdy i ke kilům navíc.



Místo hladovkových diet (2500-4000kJ/den), jež pouze snižují energetický příjem, volte raději postup, kdy rozumně snížený příjem energie (5000-6500 kJ/den) rozdělíte do 5-6 denních dávek a zkombinujete jej navíc s fyzickou aktivitou.
Tímto si zajistíte na jedné straně nižší příjem kalorií a na druhé straně díky fyzické zátěži také jejich větší výdej. Další radou je využití látek s tzv. termogenním efektem, které mají schopnost zvýšit energetický výdej zrychlením vašeho metabolismu.



Vhodným výrobkem pro období účinného snižování váhy bez následného jo-jo efektu je např. výrobek Slim effect, ve kterém naleznete mimo termogenních látek i složky s lipotropním účinkem, které zabraňují ukládání tuků v těle a navíc v těle uložený tuk pomáhají přednostně přeměňovat na energii.















Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…