8
Fotogalerie

Hvězdy milují BIO

Biostyl okouzlil svět slavných. Touha zhubnout, mít energii a ochránit zdraví svých dětí – to jsou důvody, proč celebrity sázejí na přírodu.

Hlavní vlna bio už Hollywood minula. Stále se však najde řada slavných osobností, které nelitují peněz navíc a investují do potravin a oblečení neobsahujících nic škodlivého.

Místo hladu fenykl

Australská tmavovláska Miranda Kerr patří mezi nejžádanější modelky spodního prádla Victoria´s Secret. A tak není divu, že ženy touží co nejvěrněji „okopírovat“ její bezchybnou postavu a zjistit, jak si ji udržuje. Půvabná manželka herce Orlanda Blooma rozhodně neholduje hladovění. Spíš si dává pozor na to, co kupuje: „Baví mě vařit. Až během let jsem zjistila, že nejvíc energie mi dodají biopotraviny. Nedám dopustit na čerstvé ovoce a zeleninu. Mezi moje favority patří kapusta, špenát, fenykl a avokádo.“

Biopotraviny (kupuje si pouze ty certifikované) jí také pomohly dostat se do formy poté, co se jí vloni v lednu narodil chlapeček Flynn. Nedala jim proto sbohem ani v roli novopečené maminky: „Flynnovi nejvíc chutná dušený sladký brambor smíchaný s brokolicí a baby špenátem. Miluje také jogurt s malinami a borůvkami. Samozřejmě si dávám pozor, aby všechno bylo bio. Flynnovo zdraví je pro mě na prvním místě,“ zdůrazňuje topmodelka.

A co na to Orlando? „Hodně se zajímal o to, jak se díky jídlu cítit líp. Když se ale v domě objeví sladkosti, stejně se musí mít před Orlandem na pozoru,“ prozradila Miranda. Na sílu přírody sází kráska i při výběru kosmetiky. Dokonce neváhala a pro reklamní kampaň organických krémů se svlékla do naha.

Menu podle pravidel

„Je pravda, že jsou biopotraviny dražší než ostatní jídlo, ale do zdraví se vyplatí investovat,“ má při nákupech jasno zpěvačka Lady Gaga. Často je k vidění v některé z prodejen řetězce Whole Foods Market, který patří k největším maloobchodům s biopotravinami a přírodními produkty na světě. Už i pořadatelé koncertů vědí, že pokud chtějí od Lady Gaga co nejlepší výkon, musí hvězdě známé svým extravagantním oblékáním před vystoupením připravit bio tortillové chipsy se salsou, bio arašídové máslo, zázvor a čaj z citronové trávy.

Když ale zpěvačka před pár měsíci navštívila Londýn, o její menu se výhradně starala šéfkuchařka luxusního hotelu Angela Farmer, proslulá přípravou zdravého jídla z biopotravin. Zpěvačka však není příliš náročný strávník. Denně si sice dopřává pět malých jídel, ale běžně si k obědu dá jen salát, plátky uzeného lososa, čerstvý sýr a kiwi. „Největší slabost mám pro hořkou čokoládu. Každý den si dopřeji pár kostiček,“ přiznává trochu omluvně americká interpretka, která jinak nemá v ničem zábrany.

Domácí čistka

Bio životnímu stylu propadla i herečka Courteney Cox, známá především jako Monika ze seriálu Přátelé. Prim nehrají jen potraviny, ale i oblečení, povlečení a kosmetika pro dceru Coco. „Od chvíle, co se narodila, se snažím nakupovat všechno přírodní,“ potvrdila svoje nadšení Courteney.

Po rozhovoru s manželkou herce Tobeyho Maguira se Courteney zamilovala do nabídky obchodu Organic Matters: „Nabízejí širokou škálu věcí pro domácí využití se zárukou, že všechno je vyrobeno bez použití chemie, a navíc je to recyklovatelné.“

S bývalým manželem Davidem Arquettem se před čtyřmi lety podílela také na kolekci organického oblečení pro módní značku Propr. Čím je dcera starší, tím složitější je pro herečku vysvětlit jí, proč by se některým věcem měla vyhýbat: „Coco teď miluje panenky Barbie. Má jich opravdu hodně a já s tím nic nenadělám,“ musela se s tím smířit Courteney.

Motivace? Kila dolů

I oscarová herečka Julia Roberts přiznává, že vždycky přemýšlela o tom, jak se chovat lépe k přírodě, ale od té doby, co má tři děti, se mnohem víc soustředí na to, jak svůj způsob života ještě vylepšit: „Uvědomila jsem si, že ode mě děti odkoukají všechno, co dělám, a díky tomu, že si s nimi povídám, je můžu také mnohé naučit.“

Dalším důvodem, proč se Julia rozhodla kupovat výhradně biopotraviny, je prý ten, že díky nim zhubla deset kilo, které nabrala během natáčení filmu Sněhurka. „Od té doby začala být fanatik do bio a bedlivě sleduje každé sousto, které její rodina sní,“ řekl zdroj. Herečka se netají tím, že za svého guru v otázkách bio považuje Sophii Uliano, která je v Americe známá díky knížce Gorgeously Green. V ní jednoduše popsala, jak se chovat „zeleněji“ při běžném výběru vhodné rtěnky, přípravě večeře nebo nákupu dárku pro své blízké.

Populární herečka dlouho neváhala a na zahradě svého domu založila několik záhonů, na kterých se sedmiletými dvojčaty a čtyřletým Henrym pěstuje zeleninu. Také chová slepice, nepoužívá papírové utěrky, řídí auto na bionaftu a s manželem se rozhodli, že na střechu domu zabudují solární panely. Hollywood jí začal čím dál častěji přezdívat Bio Supermáma a ona na to reaguje jen spokojeným úsměvem.

První dáma zahradnicí

Nadšení pro bio neminulo ani Bílý dům. Michelle Obama se před třemi lety s chutí pustila s dětmi ze základních škol do pěstování zeleniny bez jakéhokoli zásahu chemie. Vybrala si k tomu zahradu sídla amerického prezidenta a do práce zapojila i samotného Baracka Obamu.

Pro rýpání v hlíně se rozhodla poté, co si všimla, že její dcery nenápadně přibývají na váze. Brzy pochopila, že na vině jsou především všudypřítomné hamburgery a jídla s vysokým podílem soli a cukrů, které dcerám často nahrazovaly plnohodnotný oběd. „Když jsem si začala číst etikety na běžně dostupných potravinách, došlo mi, že to musím zastavit. Vyděsilo mě, kolik zbytečností je třeba v obyčejné kupované ovocné šťávě. Holky souhlasily s tím, že si dají čerstvou zeleninu a ovoce, když jim bude chutnat,“ nevzdala svoje úsilí Michelle.

Dobrý nápad první dámy USA však utlumila hlasitá vlna protestů z řad nadnárodních společností, které vydělávají právě na prodeji chemických postřiků. Ačkoli se Michelle se svým nadšením pro pěstování musela trochu stáhnout do pozadí, dál hlasitě mluví o tom, jak důležité je vsadit na kvalitní potraviny, a bio se stalo součástí jídelníčku prezidentské rodiny.

Krása bez závazků

Popularitu získanou díky svým hereckým výkonům využila hvězda filmu Batman a Robin Alicia Silverstone k větší propagaci gaci bioproduktů. Nedávno představila výsledek svého dvouletého snažení ve spolupráci s kosmetickou firmou rjistí, Juice Beauty. Na trh se díky ní dostala řada biomýdel, pleťových vod a make­upů. „Můžete si být jistí, že všechno, co se použilo při výrobě kosmetiky – ať už to bylo avokádo, bambucké máslo, nebo aloe vera – vaší pleti neublíží, naopak pomůže tam, kde je potřeba,“ zdůrazňuje Alicia. Kromě krásy myslí herečka také na spokojený žaludek.

Když si před sedmi lety brala rockového muzikanta Christophera Jareckiho, dohlédla na to, aby svatební menu bylo připraveno jen z biopotravin. Coby zapřísáhlá veganka a vegetariánka také vydala knížku The Kindle Diet, která obsahuje celkem 75 jejích receptů. „Nejenže tímhle způsobem můžete ochránit planetu, ale navíc se vám podaří zhubnout. Nikdy v životě jsem nepočítala kalorie. Nepíšu ani o tom, co nejíst, ale jak využít jídlo k tomu, abychom získali energii a zároveň si pochutnali,“ přibližuje herečka obsah své knihy.

Nápadů a receptů, co uvařit a přitom se vyhnout nezdravým potravinám, má Alicia ještě spoustu a díky svému blogu www.thekindlife.com si je nenechává jen pro sebe. Dává tak ostatním najevo, že biostyl má budoucnost.

PROČ ŘÍCT „ANO“ BIOPOTRAVINÁM?

Hollywood má svého guru pro bio, který díky své knize Gorgeously Green už dokázal inspirovat spoustu lidí. Sophie Uliano má přesvědčivé důvody, proč radí dávat přednost biopotravinám:

1) RÝŽE

„Na první pohled se jedná o jednoduchou obilninu. Některá rýže, ať už hnědá, bílá nebo divoká, je však pěstována za použití obrovského množství pesticidů.“

2) MLÉKO A SÝRY

„Pro mnoho rodin jsou to základní potraviny. Bohužel někteří zemědělci se při jejich výrobě neobejdou bez růstových hormonů a antibiotik, které můžou mít vliv na naše zdraví.“

3) DĚTSKÁ VÝŽIVA

„Děti jsou v porovnání s dospělými mnohem citlivější na účinky pesticidů, bez kterých se některá dětská výživa neobejde. Dejte proto častěji přednost tomu, co sami připravíte.“

4) BANÁNY

„Proč právě v tomto případě vsadit na biokvalitu? Vedle bavlny jsou banány, které koupíte v supermarketu, plodinou, při jejímž pěstování se používá nejvíce pesticidů.“

Tip Sophie Uliano

„Pokud chcete mít jistotu, že ovoce a zelenina koupené v obchodě jsou opravdu čisté a zbavené všech pesticidů, postříkejte je speciální směsí smíchanou z šálku vody, šálku destilovaného bílého octa, lžíce jedlé sody a 20 kapek extraktu z grapefruitových jadérek. Nechte 10 minut působit a opláchněte.“

ČTĚTE TAKÉ:
Čekám své první dítě. Manžel mě ale opustil těhotnou!

ČTĚTE TAKÉ:
Kamarádku podvádí její přítel. Mám jí to říct, nebo mlčet?

Doporučujeme

Články odjinud