I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Přehánět to se "zdravými" dietami založenými na stravě s nízkým obsahem tuků a na velkém množství ovoce a zeleniny se nevyplácí. S neočekávaným zjištěním přišla finská doktorka Marja-Leena Silasteová a její kolegové z Univerzity v Oulu.

Jak uvádějí ve výsledcích své studie, mohou mít podobné diety na tělo i neblahé účinky, například v podobě zvyšování takzvaného "špatného" LDL cholesterolu v krvi.

"Sedmatřiceti ženám rozděleným do dvou skupin jsme naordinovali dvě rozdílné diety. Obě byly založeny na nízkotučné stravě, přičemž jedna z nich obsahovala i nízký podíl ovoce, zatímco druhá naopak vysoký přísun zeleniny a ovoce," uvedla Silasteová.

Vědci zjistili, že se hladina LDL cholesterolu v krvi zvýšila o sedmadvacet procent u žen, které se stravovaly podle diety s nízkým obsahem tuků a zeleniny, o devatenáct procent se pak zvýšila u žen, které k nízkotučné dietě mohly konzumovat velké množství zeleniny a ovoce. Obě diety také v malé míře snížily hladinu takzvaného "dobrého" HDL cholesterolu.

Silasteová a její kolegové se domnívají, že nejpravděpodobnější příčinou provázanosti mezi zvyšováním hladiny LDL cholesterolu v krvi a různými dietami je nárůst lipoproteinů A, kvůli nimž pak roste i hladina cholesterolu.

Tuto verzi potvrzuje i doktor Mohamad Navab se svými spolupracovníky z Kalifornské univerzity v Los Angeles. "Příčiny mohou být samozřejmě i jiné, ale zjištění kolegyně Silasteové je velkým přínosem pro další nutné studie," uvedl Navab. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Včera | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…