I jedlými houbami se můžete otrávit

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Houbaření je sice český národní sport, přesto (nebo právě proto?) se u nás každoročně houbami otráví mnoho lidí. Někdy jde dokonce o otravy smrtelné.

www.ulekare.cz
www.bez-alergie.cz



Nikdo by neměl jíst houby, které dokonale nezná. Předpovídat jedovatost podle barvy, vůně, chutě a dalších nepřímých známek je nejlepší cesta k otravě. Smrtelně jedovaté houby jsou totiž většinou nenápadné, voní a chutnají dobře. Záludností smrtelných otrav je i to, že někdy se první příznaky objevují až za několik dní po požití houby.
I houby mohou být pro alergiky nebezpečnéI houby mohou být pro alergiky nebezpečné

Jednou jedlá, jindy jedovatá

Kromě klasických otrav požitím jedovaté houby se může objevit otrava z hub, které primárně jedovaté nejsou. Přejaly však nějakou jedovatou látku z okolí.

Olověné houby

Sběr a konzumace hub v oblastech, které jsou zamořeny např. těžkými kovy nebo radioaktivním spadem, je zcela nevhodná a nerozumná činnost, a to i v ojedinělých případech (o pravidelnějším sběru a konzumaci nemluvě). Celkově se proto zásadně nedoporučuje sběr na skládkách, v okolí cest s rušnou automobilovou dopravou nebo například na radioaktivních haldách v okolí uranových dolů.

Houby v igelitce

Další možností, jak se „otrávit nejedovatými houbami“, je otrava ze zkažených hub (např. zapařených). Otravu pak způsobuje jed produkovaný mikroorganismy a plísněmi, které se v nevhodně skladovaných houbách a houbovitých pokrmech namnožily. Princip je podobný jako u otravy ze zkaženého masa.

K jedlým houbám, které je nutné delší dobu tepelně zpracovávat, patří hřib kříšť, koloděj, Quéletův, nachový, václavky, strmělka mlženka a muchomůrka pošvatá. Pokud je dostatečně nepovaříte, může se po jejich konzumaci objevit zvracení a průjem.



Ke smrtelně jedovatým houbám u nás patří muchomůrky zelená, jízlivá, červená, tygrovaná, dále čepičatka jehličnanová, vláknice Patouillardova a pavučinec plyšový.

Pod pojmem otrava z hub se ale skrývá široká paleta příznaků a následků závisejících na druhu požité houby, okolnostech, za kterých byla sebrána, množství této houby a způsobu, jakým byla upravena, a samozřejmě osobních dispozicích konzumenta.


Jedovatá smaženice

Výsledkem může být na jedné straně pouze střevní nevolnost (po konzumaci nedostatečně tepelně upraveného satana) nebo dočasné změny psychiky, na druhé straně trvalá invalidita či smrt (při požití muchomůrky zelené či pavučince plyšového). Je velmi těžké určit, jaké množství houby již vyvolá dané příznaky, obsah jedu totiž zpravidla silně kolísá v závislosti na mnoha těžko zjistitelných okolnostech.

Alergie, nebo otrava houbami?

Potravinová alergie na houby může mít podobné příznaky jako otrava – zvracení, průjem. Je způsobena několika druhy alergenů. Některé jsou zničeny tepelnou úpravou, některé ani povaření nebo působení trávicích šťáv nezničí. To je další důvod pro dostatečnou tepelnou úpravu hub.

Pokud máte nějakou nežádoucí reakci nebo cítíte nevolnost po požití hub a nejste si jejich nezávadností jisti, je nutné se vypravit do nemocnice a pokud možno s sebou vzít jejich zbytky.

První příznaky jsou shodné u alergie, lehké otravy nebo smrtelné otravy:

* zvracení,
* průjem,
* bolesti břicha


Potom může i při smrtelné otravě nastat přechodné zlepšení a teprve za několik dalších dní selžou játra a ledviny. Zde je nutná urychlená transplantace jater a zahájení dialýzy, jinak pacient většinou umírá. I při klamném zlepšení pacientova stavu je při potvrzení závažné otravy v léčbě nutné pokračovat a pacienta sledovat. Pokud je jistota, že se o jedovatou houbu nejednalo, může být léčba ukončena po odeznění příznaků.




ČTĚTE TAKÉ:
Dana Morávková, hvězda bez skandálů, bude zavražděna!






STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Dnes | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Včera | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…