I mužům tikají biologické hodiny

| Autor: Korzo | Rubrika: Zdraví

Biologické hodiny tikají nejen ženám, ale i mužům, a to už od pětatřiceti let. Francouzská studie, která zkoumala přes 12 000 párů, podstupujících léčbu plodnosti, dokazuje, že šance na úspěšné těhotenství klesá, když je muži více než 35 let.

Významně se pak snižuje, pokud je muži přes čtyřicet. Vědci usuzují, že za tyto problémy může genetické poškození spermií.

Vědci zkoumali páry, které podstoupily léčbu plodnosti v Eylau Centre v Paříži mezi lednem 2002 a prosincem 2006. U všech žen bylo provedeno umělé oplodnění, tedy zavedení spermií do dělohy v době ovulace. Spermie mužů byly podrobeny zkouškám na kvantitu, pohyblivost, velikost a tvar.

Klinika zaznamenala počty těhotenství, potratů a porodů. Ukázalo se, že vliv na úspěch těhotenství má věk matky - a to zejména pokud jí je přes 35 let.
Tento výsledek vědci očekávali. Co je však překvapilo bylo zjištění, jže stejná věková hranice platí i u mužů. Pokud je jim přes 40 let, jejich schopnost mít zdravého potomka se snižuje výrazně. Jak uvádí BBC, u párů nad 40 let docházelo k těhotenství jen v deseti procentech případů a třetina těchto těhotenství končila potratem.

"Máme čím dál tím víc důkazů o tom, že ani muži nejsou imunní vůči vlivům stárnutí na schopnost rozmnožovat se. Dřívější studie zaměřené na páry, které se snažily počít přirozenou cestou nebo pomocí umělého oplodnění ukazují, že muži po čtyřicítce jsou méně plodní než mladší muži. Kromě toho se ukazuje i to, že pokud jejich partnerky počnou, je větší šance, že potratí. Tato nová studie dále posiluje důkazy o tom, že i na muže se vztahuje reprodukční stárnutí," říká doktor Allan Pacey, odborník na plodnost z University of Sheffield.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
krásná fotka u článku.. monak 24. 9. 2008 | 14:03

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Dnes | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…