I přemýšlení způsobuje tloustnutí

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Lidé jedí víc, když jsou intelektuálně aktivní, než když odpočívají. Zjistila to studie, která se zabývala otázkou narůstajících případů obezity v moderní společnosti.



Vědci rozdělili 14 univerzitních studentů do tří skupin, které měly po dobu 45 minut buď vsedě odpočívat, číst a interpretovat text, nebo vyhotovit test na počítači.

Poté se mohli najíst, jak chtěli.
Ačkoli počet účastníků studie byl velmi nízký, výsledky jsou překvapivé. Ti, kdo vyplňovali test, zkonzumovali o 203 kalorií více než odpočívající skupina.

Krevní vzorky odebrané před, během a po pokusu ukázaly, že výkyvy hladiny glukózy v krvi jsou mnohem významnější u osob, které byly intelektuálně aktivní.

Lékaři to připisují stresu vznikajícímu při přemýšlení a domnívají se, že v důsledku toho si organismus říká o potravu, aby doplnil cukr, hlavní zdroj energie pro mozek.

Jeho buňky spotřebují dvojnásobné množství cukru než buňky ostatních orgánů. Vedoucí výzkumu Jean-Philippe Chaput z univerzity v kanadském Quebec City říká: "Nadměrný přísun kalorií po duševní námaze spolu se skutečností, že se při přemýšlení nehýbeme, přispívá k tomu, že moderní společnost tloustne. Vzhledem k tomu, že stále více lidí pracuje intelektuálně, neměli bychom tuto skutečnost opomíjet."





ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě







Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

Včera | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…