I přemýšlení způsobuje tloustnutí

I přemýšlení způsobuje tloustnutí

Lidé jedí víc, když jsou intelektuálně aktivní, než když odpočívají. Zjistila to studie, která se zabývala otázkou narůstajících případů obezity v moderní společnosti.

Vědci rozdělili 14 univerzitních studentů do tří skupin, které měly po dobu 45 minut buď vsedě odpočívat, číst a interpretovat text, nebo vyhotovit test na počítači.

Poté se mohli najíst, jak chtěli. Ačkoli počet účastníků studie byl velmi nízký, výsledky jsou překvapivé. Ti, kdo vyplňovali test, zkonzumovali o 203 kalorií více než odpočívající skupina.

Krevní vzorky odebrané před, během a po pokusu ukázaly, že výkyvy hladiny glukózy v krvi jsou mnohem významnější u osob, které byly intelektuálně aktivní.

Lékaři to připisují stresu vznikajícímu při přemýšlení a domnívají se, že v důsledku toho si organismus říká o potravu, aby doplnil cukr, hlavní zdroj energie pro mozek.

Jeho buňky spotřebují dvojnásobné množství cukru než buňky ostatních orgánů. Vedoucí výzkumu Jean-Philippe Chaput z univerzity v kanadském Quebec City říká: "Nadměrný přísun kalorií po duševní námaze spolu se skutečností, že se při přemýšlení nehýbeme, přispívá k tomu, že moderní společnost tloustne. Vzhledem k tomu, že stále více lidí pracuje intelektuálně, neměli bychom tuto skutečnost opomíjet."

ČTĚTE TAKÉ:
Necvičíš? Neudržíš! Inkontinence v běžném životě


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud