I v zimě má ZOO co nabídnout

I v zimě má ZOO co nabídnout

Počasí, které u nás nyní panuje, přeje především milovníkům bílého sportu. Pokud už ale máte chuť vyměnit lyže za jinou aktivitu, co zkusit třeba zajít do ZOO? Například ústecká zoologická zahrada má pro návštěvníky novinku v podobě mláďátka lamy krotké.

Samička lamy krotké, která se v ústecké zoologické zahradě narodila v prvním únorovém týdnu, tráví čas i v tomto zimním období ve venkovním výběhu, a tak ji mohou v horní části zoo pozorovat všichni návštěvníci zoo.

Vzhledem k tomu, že jsou lamy poměrně houževnatá a otužilá zvířata, mohou pobývat venku i v počasí, kdy se teplota pohybuje okolo nuly. Proti chladu je chrání hustá a jemná srst, která je tepelnou izolací. Ve výběhu je tedy celá rodinka včetně čerstvě narozeného mláděte.

Dalším malým společníkem vhodným k dovádění je sameček narozený v na konci listopadu loňského roku, obě mláďata mají stejného otce, ale jinou maminku. Zatímco loňské mládě je sněhobílé, to letošní má srst kombinovanou - hnědobílou. Lamy mají velikou rozmanitost v barvě srsti, a proto je vždy trochu překvapením, s jakým zbarvením se mláďata narodí.
Mláďata lam jsou velice roztomilá stvoření, která připomínají plyšové hračky s velkýma výraznýma očima. Kromě pravidelných odchovů u lam krotkých se v ústecké zoo daří i odchov jejich příbuzných - lam alpak. Oba druhy patří ve své domovině, v Jižní Americe, mezi domestikovaná zvířata, které jsou chována pro užitek (srst, nošení nákladů apod.). Posledním druhem lam chovaným v ústecké zoo je guanako, která ve své domovině žije na svazích hor, ale i v náhorních pampách či polopouštích.

 

Doporučujeme

Články odjinud