In vino sanitas - Ve víně je zdraví

| Autor: MF | Rubrika: Zdraví

Víno jako lék užívali už staří Egypťané. Řekům ho doporučoval Homér k dezinfekci ran a Hippokrates na snížení teploty. Plutarchos prohlásil, že: „Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější a mezi pokrmy nejpříjemnější.“ Klasická medicína víno využívala až do konce devatenáctého století a lidová medicína ho má ve svém repertoáru dodnes…





Posiluje srdce

Je známo, že alkohol má při pravidelné konzumaci v malých dávkách jeden úžasný účinek, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. A právě víno se jeví jako optimální alkoholický nápoj s preventivními účinky proti nemocem a zdravotním komplikacím spojeným s nesprávnou hladinou cholesterolu v krvi, cévních a srdečních chorob, infarktu, křečových žil a podobně. A co je nejdůležitější: chrání kardiovaskulární systém.



Brzdí stárnutí

Víno obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání náš organismus před degenerativními procesy v buňkách a celkovým stárnutím organismu. Najdeme je jak v červeném, tak bílém víně a jejich účinky jsou mnohostranné. Nemalým přínosem vína je působení proti mozkovým příhodám, stařecké demenci a Alzheimerově chorobě. Víno také obsahuje minerály a vitaminy skupiny B, vitamin C, vápník, hořčík, fosfor a železo. Ty jsou důležité pro správnou funkci všech orgánů, krvetvorbu, obranyschopnost organismu a celkovou vitalitu.



Vyrovnává hormonální hladinu

Přisuzuje se mu schopnost brzdit rozvoj nemocí, spojených s hormonálními změnami ve vyšším věku, včetně nebezpečné osteoporózy - řídnutí kostí.



Dezinfikuje


Dříve se používalo dokonce i při ošetření kůže při poranění. Při vnitřním užití působí proti nakažlivým chorobám bakteriálního i virového původu, například proti střevním a žaludečním infekcím, ale i při nemocech z nachlazení a chřipce.



Příjemně naladí

Víno hladí duši, uvolňuje napětí, vyvolává dobrou náladu a způsobuje radost.




Jaké víno pít?

Přednost dávejte samozřejmě kvalitním vínům, která více prospívají i po zdravotní stránce, zejména pokud jsou vyráběná tradiční, přirozenou cestou. Na produkci vysoce hodnotných vín se podílí vinohradnická poloha, správně načasovaná sklizeň a využívání šetrných technologií. Právě taková vína najdete v sortimentu Tereziánských sklepů Prušánky. Zahrnuje všechny kategorie, od stolních až po přívlastková, vše v několika výrobních řadách. Ať už si vyberete jakékoli, o kvalitě a bohatosti účinných složek nemusíte rozhodně pochybovat.




Všeho s mírou, hlavně na zdraví!

Odborníci z Tereziánských sklepů doporučují pít víno denně, nejlépe při obědě nebo večeři, a to jak samotné, tak s čistou neperlivou vodou. Optimální denní dávka je jedna až dvě deci u žen a o deci více u mužů.

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…