Infarkty jsou novověkým morem

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Naši planetu zasáhne pandemie kardiovaskulárních chorob, stejně smrtelná, jako byl středověký mor, uvedl Jean-Pierre Bassand, prezident celoevropské společnosti zabývající se nemocemi srdce a krevního oběhu (ESC) na výroční konferenci, jež se uskutečnila v Mnichově.

Jeho varovná slova vycházejí z reality. Infarkt myokardu a mozková mrtvice jsou totiž světově nejrozšířenějšími příčinami úmrtí značné části populace a tento trend se neustále zvyšuje. Hlavní riziko přitom nesou kuřáci a lidé s nadváhou.
"Zatímco počet milovníků tabáku v průmyslově vyspělých západních zemích zvolna klesá, dochází k jeho permanentnímu nárůstu především v Asii a rozvojových zemích," upozornil Jean-Pierre Bassand a dodal, že podle odhadů odborníků už v roce 2020 budou nikotinové produkty odpovědné za předčasnou smrt zhruba osmi miliónů obyvatel naší planety.

Možné východisko z neutěšeného stavu naznačil kanadský profesor Salim Yusuf, který účastníky konference seznámil s výsledky studie, v níž s týmem spolupracovníků soustředil data od 30.000 dotazovaných ze všech koutů světa. Polovinu z nich již infarkt postihl, druhá byla zatím zdravá. Ze studie vyplynulo, že zásadní změna životního stylu může snížit nebezpečí tohoto zdravotního postižení až o osmdesát procent.

Stačí si prý jen zřetelně uvědomit, které faktory mu nahrávají. Vedle kouření a vysoké hladiny tuku v krvi jsou to zejména zvýšený krevní tlak, diabetes, stres, silná vrstva tuku především na břiše, nepravidelná a malá konzumace ovoce a zeleniny a nedostatek tělesné aktivity.

"Potvrdilo se, že tyto předpoklady platí bez výjimky pro všechny regiony, každou etnickou skupinu, pro muže i ženy bez rozdílu, a stejně tak pro mladé i ty starší," konstatoval profesor Salim Yusuf. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Včera | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Včera | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…