Infarkty jsou novověkým morem

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Naši planetu zasáhne pandemie kardiovaskulárních chorob, stejně smrtelná, jako byl středověký mor, uvedl Jean-Pierre Bassand, prezident celoevropské společnosti zabývající se nemocemi srdce a krevního oběhu (ESC) na výroční konferenci, jež se uskutečnila v Mnichově.

Jeho varovná slova vycházejí z reality. Infarkt myokardu a mozková mrtvice jsou totiž světově nejrozšířenějšími příčinami úmrtí značné části populace a tento trend se neustále zvyšuje. Hlavní riziko přitom nesou kuřáci a lidé s nadváhou.
"Zatímco počet milovníků tabáku v průmyslově vyspělých západních zemích zvolna klesá, dochází k jeho permanentnímu nárůstu především v Asii a rozvojových zemích," upozornil Jean-Pierre Bassand a dodal, že podle odhadů odborníků už v roce 2020 budou nikotinové produkty odpovědné za předčasnou smrt zhruba osmi miliónů obyvatel naší planety.

Možné východisko z neutěšeného stavu naznačil kanadský profesor Salim Yusuf, který účastníky konference seznámil s výsledky studie, v níž s týmem spolupracovníků soustředil data od 30.000 dotazovaných ze všech koutů světa. Polovinu z nich již infarkt postihl, druhá byla zatím zdravá. Ze studie vyplynulo, že zásadní změna životního stylu může snížit nebezpečí tohoto zdravotního postižení až o osmdesát procent.

Stačí si prý jen zřetelně uvědomit, které faktory mu nahrávají. Vedle kouření a vysoké hladiny tuku v krvi jsou to zejména zvýšený krevní tlak, diabetes, stres, silná vrstva tuku především na břiše, nepravidelná a malá konzumace ovoce a zeleniny a nedostatek tělesné aktivity.

"Potvrdilo se, že tyto předpoklady platí bez výjimky pro všechny regiony, každou etnickou skupinu, pro muže i ženy bez rozdílu, a stejně tak pro mladé i ty starší," konstatoval profesor Salim Yusuf. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

9 dietních receptů s rýží: Pečená s rajčaty, fazolková i v salátech

19. 1. | Rýže je bohatá na živiny, přitom nezatěžuje organizmus. Prospěje imunitě a pomůže tělu zbavit se…

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

Ovesné vločky k snídani i k večeři: Lívance, placičky či pomazánka

17. 1. | 1 | Ovesné vločky máme většinou spojené se snídaní či se sušenkami. Ale lze z nich připravit i slané…

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…