Francouzky
Stylové Francouzky s vysokým sebevědomím jsou svou krásou proslulé snad po celém světě. Jejich devízou oproti českým ženám je láska k sobě samé. Přestože si Francouzky vychutnávají do sytosti všechny ty domácí dobroty, tedy máslo, croissanty, čerstvé pečivo, sýry, palačinky a další, problémy s nadváhou je netrápí. „Tajemství krásy Francouzek ale není ve sportu, v návštěvách fitka a ani v držení diet. Pravda je mnohem příjemnější. Užívají si požitkářský životní styl,“ vysvětluje nutriční specialistka Kristýna Báčová ze Světa zdraví.
Co to vlastně znamená? Francouzky za prvé všechno baví. To, co dělají i to, co si dopřávají k jídlu. Život i jídlo si vychutnávají a netrápí se odříkáním nebo dietami. Pro Francii jako národ je důležitá již samotná příprava jídla, které je čerstvé, chuťově pestré a lahodné i na pohled. Pro Francouze je jídlo společenskou událostí. Základem je pro ně snídaně, oběd je největším jídlem dne s několika chody. I když to vypadá, že Francouzi jedí hodně, nikdy se nepřejedí. Dopřávají ti totiž malé porce a navíc mají hodně pohybu. Ale pozor, žádné fitko, žádné řízené skupinové cvičení, ale ‚pouhá‘ chůze.
Zajímavost: Francouzky se nechávají hodně hýčkat. Srazy s kamarádkami, víno, wellness, masáže. Dělají všechno, co jim dělá dobře. A krásně přitom vypadají.
Pokud chcete zjistit, jak hubnou další národy, zvolte si v boxíku ten, který vás zajímá, a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 4
Italky
Hranice obezity se v Itálii dotýká jen 9 % obyvatel. V USA odpovídá stejnému stavu zhruba 35 % lidí. Jak je možné, že jsou ženy (i muži) v zemi plné sacharidů tak štíhlé? Stejně jako Francouzky, znají Italky pojem sebeláska opravdu důvěrně, umějí si užívat života, mají cit pro módu a jejich velkou předností je, že umí stárnout s grácií. Italky také dokážou své křivky dokonale nosit a pečovat o ně. V čem jsou jejich fígle? Italky se nestresují a nic nedusí v sobě. Vypuštění páry je tím nejlepším nástrojem, jak bojovat proti stresu.
Italky si nic nevyčítají. Ani to, že si dopřály dort nebo vypily víc vína. Neváží se a nekontrolují, jestli přibírají nebo hubnou. Nedrží diety a drží se hesla „Jez bez pocitu viny". Všechno je o rovnováze, pití neperlivé minerální vody a malých porcích. Pro Italky existuje jen jeden olej: olivový. Také si užívají čerstvé jídlo. Speciálně jih Itálie je čerstvou a zdravou kuchyní vyhlášen. Důležitými ingrediencemi jsou čerstvé ryby, rajčata, bylinky, artyčoky, kapary, lilek, cuketa a citrony. K tomu všemu chodí hodně na procházky, v Itálii je takové cvičení nazýváno Passeggiata a v podstatě nejí nezdravé jídlo.
Zajímavost: Když se budete procházet italskými obchody, uvidíte jen velmi málo regálů se sladkostmi nebo brambůrkami. Je to proto, že většina Italů nejí nezdravé jídlo a ani nemlsají po večeři, u televize nebo počítače. Chuť na sladké zaženou raději čerstvý ovocem.
Pokračování 3 / 4
Španělky
To, že jsou španělští muži krásní, je všeobecně známo. Velmi často je vidíte cvičit a ještě více je u nich oblíbený běh. Španělské ženy jsou stejně dokonalé, ale snad nikde v zemi neuvidíte běhat samotnou Španělku. V čem je tedy to tajemství? Základ tkví ve středomořské stravě, jejíž součástí jsou ryby, drůbež, zelenina a olivový olej. Jejich největším tajemstvím je ale odpočinek, tedy přesně řečeno známá siesta po obědě. I když se to nezdá, má to logiku. Pocity hladu a sytosti totiž ovlivňují dva hormony – grehlin a leptin. První zmíněný má na svědomí právě hlad a druhý určuje, kdy jsme sytí a kdy naopak ještě dost nemáme. Čím vyšší hladina leptinu, tím více se cítíme nasyceni.
Zajímavost: A teď to kouzlo – kromě zdravého a vyváženého jídelníčku a dostatku pohybu, hladina leptinu stoupá přirozeně také ve spánku.
Pokračování 4 / 4
Trocha exotiky - Japonky
O japonských ženách se tvrdí, že mají štíhlost v genech. Podle autorky knihy Japonky nestárnou ani netloustnou Naomi Moriyama je japonská dlouhověkost a nízký výskyt obezity způsoben druhy jídel, které Japonci ve svých kuchyních připravují. Na jídlo by měl člověk nahlížet jako na příjemnou součást života a každý kousek si vychutnávat. Jen tak nám nebude škodit. Japonská kuchyně je postavena na sedmi pilířích. Jsou to ryby, zelenina, rýže, sója, nudle, zelený čaj a ovoce. Jídlo není mícháno dohromady, každá položka je servírována ve vlastní misce. Také nejde jen o chuť, ale i o vzhled a vůni připravovaných jídel. Využívané potraviny jsou vždy čerstvé a sezónní.
Navíc jedí Japonky malé porce různých pokrmů a jídlo si vychutnávají. Navíc je nejdůležitějším a největším jídlem dne snídaně, která vždy obsahuje kromě jiného i polévku Miso. Japonská kuchyně je jemná a lehká. Nejoblíbenější je vaření v páře, dále pak dušení a grilování. Oblíbená je i rychlá příprava pokrmů na pánvi wok. Při vaření používají Japonci zdravé oleje a namísto chleba konzumují rýži. A nakonec Japonky nedrží dietu a netrápí se hladovkami, jí v malém množství všechno, co jim chutná. Součástí japonského denního rituálu je také cvičení.
Zajímavost: „Máte-li možnost zažít příjemný zážitek a ochutnat jídlo, které jste nikdy předtím neochutnali, váš život se prodlouží o 75 dní,“ tvrdí autorka výše zmíněné knihy.