Internet způsobuje změny na lidském mozku

Internet způsobuje změny na lidském mozku

Sociální sítě mají vliv na náš mozek i společenský život. Nové zobrazovací metody potvrdily přímou souvislost mezi užíváním Facebooku a velikostí konkrétních oblastí mozku.

Podle vědců není dosud jasné, jestli užívání sociálních sítí zvětšuje objem šedé hmoty mozkové. Nebo zda jsou lidé s touto nadprůměrně vyvinutou strukturou lépe schopni navazovat přátelství.

Faktem zůstává, že určité partie mozku mají klíčový význam pro tvorbu sociálních vztahů, paměť, nebo naopak pro poruchy, jako je například autismus. Nový výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v odborné publikaci Proceedings of the Royal Society B-Biological Sciences, se opírá o trojrozměrné zobrazení mozku 125 univerzitních studentů.

Vědci porovnávali počet přátel, které mají respondenti na sociálních sítích a v reálném životě, s obsahem šedé hmoty mozkové. Zjistili, že počet internetových známých je přímo úměrný objemu této tkáně. Zároveň platí, že jejich množství virtuálních odpovídá těm skutečným. "Objevili jsme některé oblasti mozku, které mají podle všeho spojitost s počtem skutečných i virtuálních přátel," říká Dr. Kyota Kanaiová z londýnské univerzity University College London.

Sociální vztahy ubírají mozku šedou hmotu

Jednou z těchto partií je amygdala - místo zodpovědné za paměť a emoce. Šedá hmota v této oblasti přibývá úměrně k množství reálných sociálních vztahů, které jedinec navázal. Další tři zóny souvisí s rozsahem sociálních vztahů na síti, nikoli ve skutečnosti.

Vedoucí studie profesor Geraint Rees vysvětluje, že vliv sociálních sítí na náš mozek byl dosud velkou neznámou a přisuzoval se jim spíše negativní efekt: "Naše studie pomůže pochopit, jak sociální sítě pomáhají zprostředkovat lidské interakce s okolním světem. To nám umožní klást si inteligentní otázky o vztahu mezi internetem a mozkem - nikoli politické, ale vědecké."

Podle vědců už v současnosti nelze vlivu internetu a tudíž ani sociálních sítí uniknout, i když jejich dopady na náš mozek jsou zatím vysvětleny jen nepatrně. Faktem je, že mozek je "plastický" orgán, který se průběžně přizpůsobuje změnám přicházejícím z našeho okolí.

ČTĚTE TAKÉ:
Vojta Kotek (23) přerušil školu… a nešťastně se zamiloval

ČTĚTE TAKÉ:
Horoskop na říjen 2011

Doporučujeme

Články odjinud