Intimní problémy narušují psychiku

Intimní problémy narušují psychiku

Letní měsíce přinášejí nejen koupání či zvýšenou sexuální touhu, ale také nadměrné pocení, otlaky, opruzeniny v rozkroku, vlhko v oblasti rodidel či tření obnažených povrchů kůže o mokré plavky. Gynekologické obtíže často dostávají ženy do sociální izolace, narušují jim partnerské vztahy a ve svých důsledcích vedou k sexuální abstinenci…

Používání parfémů, aviváží nebo navoněných ultratenkých vložek, které narušují přirozené slizniční bariéry pochvy, vedou ke vzniku nejrůznějších subjektivních potíží. K tomu se přidává čím dál vyšší pracovní vytížení, stres a nervozita, které oslabují imunitu a zvyšují náchylnost organismu k infekcím. Není divu, že nás při první příležitosti zaskočí mykózy, záněty a vaginální infekce.

Klín nás začne pálit, svědit nebo bolet, obtěžují nás nepříjemné výtoky. Začneme se zabývat jen svými potížemi a nejsme schopny se soustředit v práci, ani relaxovat. Gynekologické potíže nám mohou zkazit dovolenou a omezit běžný život. Ocitáme se v „začarovaném kruhu“ – zdravotní problémy v intimních partiích vyvolávají negativní emoce. Hněv, strach, úzkost či deprese přinášejí problémy v osobním a zejména sexuálním životě.

99 % sexuálních problémů souvisí s vagínou

„Z gynekologických potíží se může vyvinout problém v sexuálním prožívání ženy. Ten pak přetrvává i po odeznění a léčbě příčiny, a často se velmi těžko odstraňuje,“ říká primářka psychiatrického oddělení v Ústí nad Labem MUDr. Staňková.

Mezi nejčastější gynekologická onemocnění patří kvasinkové a bakteriální infekce, ale lékařskou pomoc vyhledá jen deset procent žen – mnohdy proto, že se za své potíže stydí a nechtějí o nich mluvit.

Jak říká MUDr. Zdenka Staňková, hlavními důvody bývá podcenění situace, nebo přílišná úzkost: „Obecně je úzkost dobrým podkladem pro zvýšené sebepozorování a katastrofické myšlenky. Některé obzvlášť citlivé ženy přijdou za gynekologem kvůli výtokům z pochvy, a přestože vyšetření žádný zdravotní problém nepotvrdí, začnou se víc pozorovat. Mohou dokonce trpět poruchami spánku a emocí, což jen podporuje jejich obavy, které pak dominují nad vším ostatním. Tyto pacientky navštěvují další specialisty. Myslím, že za tím je spíše strach z nějakého vážného onemocnění.“

Jak neztratit chuť na sex

V případě prvních příznaků jakýchkoli změn v intimních partiích neoddalujte návštěvu odborníka. Nezapomeňte, že pravidelné gynekologické prohlídky, vhodná tělová kosmetika, kvalitní prádlo a zdravý styl života je nejlepší prevencí gynekologických potíží i předpoklad zdravého sexuálního života.

„Přestože sex působí ženám rozkoš a požitek, mnohem důležitější než brilantní sexuální život je pocit, že jsou milovány a mají vedle sebe citově spolehlivého, pozorného a ohleduplného partnera, se kterým si mohou v případě intimních potíží bez obav a beze studu promluvit,“ zdůrazňuje MUDr. Zdenka Staňková.

Pozor na sezónní gynekologické problémy

Ať už cestujete po své vlasti, nebo jedete poznávat exotické země, neměla byste zapomenout na intimní lékárničku. V ní by neměl chybět přípravek pro každodenní intimní hygienu, který zajistí účinnou prevenci proti podráždění a každodenní ochranu proti tvorbě zánětů (např. Intimaid je na přírodní bázi bez parfemace). Pokud se, zejména v zahraničí, kde nemáte normální přístup k doktorovi, vyskytnou problémy, je dobré mít s sebou preparát s laktobacilem (např. Fermalac, který obsahuje mléčné mikroorganismy a díky tomu zabraňuje množení škodlivých mikrobů). Jako doplněk intimní hygieny (např. Gyntima - intimní mycí gel) dobře funguje výplach, který zajistí správné PH v pochvě (zmírnit nepříjemné příznaky pomůže např. Aflovag) nebo probiotické vaginální čípky . Pokud jste příznaky podcenila a již se u vás projevila kvasinková infekce, není lepší volby, než použít antimykotika, která jsou účinná 100% proti všem kvasinkám a jsou volně prodejná.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud