Intimní trápení zvané inkontinence. Co s tím? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Intimní trápení zvané inkontinence. Co s tím?

Jedná se o problém, o kterém se moc nemluví. Přitom podle odhadů jím u nás trpí zhruba půl milionu žen. Co dělat, když vás trápí inkontinence? V první řadě se nechte vyšetřit lékařem urologem nebo gynekologem.

Existují dva hlavní typy inkontinence – stresová a hyperaktivní močový měchýř. Stresová inkontinence je nejčastější a projevuje se únikem zpravidla malého množství moči při fyzických aktivitách spojených s náhlým zvýšením nitrobřišního tlaku (kašel, kýchnutí, smích, běh, skákání či zvedání břemen). Tato forma inkontinence postihuje jak mladší ženy, zpravidla po několika porodech, tak i starší ženy v přechodu.

Naopak hyperaktivní močový měchýř se projevuje náhlým neovladatelným nucením na močení a někdy je spojený s únikem většího množství moči. V případě úniku moči hovoříme o urgentní inkontinenci. Problémem hyperaktivního močového měchýře trpí lidé nejrůznějšího věku, stárnutím se obvykle obtíže zhoršují a jejich výskyt je častější.

Špatná informovanost centrálního nervového systému způsobí zvýšenou dráždivost svaloviny močového měchýře, který reaguje už na malé množství moči. Důsledkem toho pak bývá časté močení, náhlé silné nutkání, které nelze vůlí potlačit, náhlý únik moči a noční probouzení se kvůli potřebě odskočit si na záchod. Jde o soubor příznaků, které jsou důkazem toho, že o tom, kdy půjdete čurat, nerozhodujete vy, ale váš močový měchýř.

MUDr. Lukáš Horčička vysvětluje: „Oba druhy inkontinence mají jednu příčinu společnou, a tou je nezdravý životní styl. Kromě toho hlavní příčinou stresové inkontinence je nadměrná fyzická práce a porod – faktory, při nichž dochází k povolování svalů pánevního dna. Stresovou inkontinenci tedy léčíme buď cvičením a fyzioterapií svalů pánevního dna, nebo operací.

Naproti tomu k rozvoji hyperaktivního močového měchýře vedou opakované záněty močových cest, nesprávný pitný a mikční režim (pozn. mikce = močení). Léčíme ho medikamentózně a také změnou špatných návyků.“ Pojmem smíšená inkontinence se popisuje stav, kdy pacient trpí jak stresovou, tak i urgentní inkontinencí. Jedná se o nepříjemnou kombinaci potíží, jejichž léčba je obvykle složitější a nemusí být stoprocentně účinná.

Diagnostika

Stanovení diagnózy spočívá v důkladném rozhovoru s lékařem. Proto se nestyďte hovořit o svých zdravotních problémech. MUDr. Horčička doplňuje: „Pro většinu lidí jsou otázky kolem vyměšování tabu a problém inkontinence je hodně intimní. Trvá to někdy dlouho, než se ženy přiznají. Odhaduji, že v běžné gynekologické praxi trpí inkontinencí 20 % žen a jen menší procento se k ní přizná.

U řady žen jde pouze o občasnou poruchu, která se projeví například při velkém kašli během virózy. Následně na to zapomenou, pak se ale potíže objeví častěji a teprve v tu chvíli si začnou uvědomovat, že je to asi problém. Někdy, třeba po porodu, na přechodnou dobu inkontinence zmizí. Každopádně je lepší se lékaři s potížemi svěřit.“

Co s tím?

Jaké jsou možnosti léčby? MUDr. Horčička odpovídá: „Záleží na typu inkontinence – změna životního stylu je nutná, speciální cviky na posílení pánevního dna pomohou u stresové inkontinence.“ Léčba hyperaktivního močového měchýře spočívá v medikamentózní terapii, ale individuálně lze využít i některé pomocné léčebné metody (Kegelovo cvičení na posílení pánevního dna).

Léky určené k léčbě tohoto onemocnění se nazývají anticholinergika. Svým působením zasahují do inervace močového měchýře a tím snižují jeho dráždivost (hyperaktivitu). Působí na svalové buňky v močovém měchýři, kde blokováním přestupu mediátoru na receptor snižují stahy svalových buněk.

To vede ke zvýšení kapacity močového měchýře, prodloužení intervalu mezi močením a zlepšení klinických příznaků. Mezi nefarmakologická opatření se řadí změna životního stylu (snížení příjmu kofeinových nápojů; snížení konzumace kořeněných jídel, citrusových plodů, sycených nápojů a umělých sladidel; redukce hmotnosti, protože nadváha může způsobovat zvýšený tlak na močový měchýř; optimalizace příjmu tekutin – rozložení jejich příjmu během dne; regulace zácpy dostatečným příjmem vlákniny).

Další možností je i trénink močového měchýře. Metoda je založená na přesném stanovení intervalů močení s jejich postupným prodlužováním. Ke každému prodloužení intervalu dojde až po dostatečném zvládnutí předchozího kratšího intervalu. Léčba stresové inkontinence spočívá v rehabilitaci svalů pánevního dna, kdy se cvičí speciální sestava k jejich posílení. V důsledku cvičení se zvyšuje klidový uzavírací tlak v močové trubici a zlepšuje se také koordinace při kontrakcích svalů pánevního dna v průběhu stresových momentů (kašel, smích, kýchání). Cviky se doporučuje cvičit 3x denně po dobu 20 minut.

Další možnosti představují vaginální kužely, které se musejí nosit denně po dobu 20 minut, dále pak elektrostimulace nervosvalových struktur pánevního dna, pesary nebo medikamentózní léčba. Na stránkách www.jetovsuchu.com najdete řadu informací o principech fungování močového měchýře, projevech onemocnění, možnostech léčby i cviky s obrázky na posílení pánevního dna. Navíc se zde můžete otestovat.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud