IQ vašeho hubnutí. Test vašich znalostí v oblasti potravin

IQ vašeho hubnutí. Test vašich znalostí v oblasti potravin

Víte, že vybrat si zdravější potravinu nemusí být vždycky tou správnou volbou? Pojďte si s námi otestovat, jaké máte v oblasti hubnutí a zdravých potravin vědomosti!

CO JE HORŠÍ PRO VAŠE ZUBY

Jablko, nebo perlivý nápoj?

JABLKO!

Britští vědci tvrdí, že jablko může ohrozit zuby až čtyřikrát víc než slazené perlivé nápoje.

PROČ?

Obojí je kyselé, ale kyseliny, které obsahuje ovoce, jsou pro zuby větším ohrožením než perlivé nápoje. Studie dokázala, že milovníci jablek jsou 3,7krát více ohroženi narušením zubní skloviny než ti, kteří pili nápoje s bublinkami.

CO S TÍM?

Samozřejmě nepřestávejte jíst jablka! Vědci tvrdí, že klíčovým momentem je dát si jablko v dopoledních hodinách, díky čemuž mají zuby delší čas na zpracování kyselého prostředí během dne. Totéž navíc doporučují i výživoví poradci při redukci hmotnosti.

CO JE HORŠÍ PRO VAŠI VÁHU

Sacharidy snídat, obědvat, nebo večeřet?

SNÍDAT A OBĚDVAT!

Izraelští vědci testovali skupinu lidí, kteří soustředili příjem sacharidů na večeři, a zjistili, že se pak druhý den cítili sytější a méně jedli. Po půl roce tito lidé vykazovali větší váhové úbytky než ostatní.

PROČ?

Sacharidy přijaté během večeře ovlivňují hladinu hormonů v těle. Posilují denní hladinu leptinu, který přináší delší pocit sytosti, zpomalují uvolňování grelinu, takže hlad neútočí tak rychle. A zvyšuje se i hladina adiponektinu, který zabraňuje přibírání na váze hlavně při cukrovce.

CO S TÍM?

Večeřte v rozumnou dobu. Myslete na to, jaké jídlo si večer dáváte, a nejezte těsně před tím, než jdete spát – snížili byste si tím šanci na snížení hmotnosti.

CO UDĚLÁ SALÁT ZDRAVĚJŠÍM

Nulový obsah tuku, nebo salátová zálivka s obsahem tuku?

SALÁTOVÁ ZÁLIVKA S OBSAHEM TUKU!

Bez tuku není náš organismus schopný zpracovat některé důležité výživové látky v salátu. Jedná se zejména o lykopen, lutein a beta-karoten, které se podílejí na prevenci civilizačních chorob, včetně rakoviny.

PROČ?

Když si dáte salát bez zálivky s obsahem oleje, ušetříte kalorie, ale nevytěžíte z něj všechny jeho benefity pro zdraví.

Některé živiny, mezi které patří i karotenoidy, totiž tělo bez pomoci tuku nedokáže přijmout.

CO S TÍM?

Salát je dobré doplnit o zálivku s pár kapkami kvalitního oleje. Ovšem není tuk jako tuk.

Vyhýbejte se nasyceným tukům a vybírejte si hlavně mononenasycené tuky, mezi které patří například olivový, avokádový nebo konopný olej.

CO MÁ VÍCE SACHARIDŮ?

Kuskus, nebo bramborová kaše?

KUSKUS!

I když se to nezdá, je sacharidy přímo nabitý.

PROČ?

Možná vás to překvapí, ale jeden šálek kuskusu obsahuje víc než dvakrát tolik sacharidů oproti jednomu šálku bramborové kaše. Tento rozdíl se rovná 443 kJ, což už znamená třeba jednu sklenku bílého vína.

CO S TÍM?

Zjistěte si, kolik sacharidů obsahují vaše oblíbené druhy jídel, a přizpůsobte svoji porci denní doporučené dávce. Když máte den bez pohybových aktivit, počítejte se 3 gramy sacharidů na kilogram svojí hmotnosti a s 5 gramy, když víte, že budete cvičit. Při servírování jídla s vysokým glykemickým indexem, jako je třeba kuskus, přidejte libové maso nebo rybu a vodu s citronem. Proteiny z masa a kyselina z citronu mají nízký GI – takové jídlo vám zabezpečí delší pocit sytosti.

KDY SI VE FASTFOODU ČASTĚJI VYBERETE NEZDRAVÉ JÍDLO

Když je v nabídce i zdravá varianta, nebo když není?

JESTLIŽE VE FASTFOODU V NABÍDCE ZDRAVÁ VARIANTA JE!

Když vědci v Americe přidali do typických fastfoodových jídelních lístků salát, objednali si nezdravou variantu i ti, kteří se obvykle při výběru jídla kontrolují a dbají o zdravý jídelníček.

PROČ?

Lidé, kteří si obvykle vybírají nutričně vyvážené jídlo a je jim předloženo nezdravé menu s možností objednat si jedno či dvě zdravá jídla, podvědomě zvolí nezdravou variantu.

Tento jev se ve vědeckých kruzích nazývá „zástupné plnění cílů“ – pouhá představa možnosti splnit své cíle jíst zdravěji se tu podvědomě proměňuje ve splnění cíle.

CO S TÍM?

Nepřemýšlejte, jestli si salát objednat – prostě si ho objednejte! A když se rozhodnete pro nezdravou variantu, nepřehánějte to: australští vědci vypočítali, že takové jídlo vás bude stát až o 16 % víc peněz, přičemž sníte o 56 % více tuku a o 53 % více cukru.

CO VÍC ZVYŠUJE CHOLESTEROL

Vajíčka, krevety, nebo čedar?

ČEDAR!

I když vajíčka a krevety obsahují cholesterol a sýr obvykle ne.

PROČ?

To, že jídlo obsahuje cholesterol, ještě automaticky neznamená, že musí zvýšit i jeho hladinu ve vašem těle. Jsou to nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Vaječný žloutek obsahuje asi 190 mg cholesterolu, což je o 110 mg méně, než je nejvyšší denní doporučená dávka pro nesportující populaci.

Abychom udrželi hladinu cholesterolu nízkou, neměly by nasycené tuky tvořit víc než 7 % celodenního příjmu kilojoulů a pro většinu žen představuje 50 gramů čedaru dvě třetinu tohoto příjmu.

CO S TÍM?

Vybírejte si potraviny s nízkým obsahem tuku; 50 g nízkotučného čedaru obsahuje méně než polovinu nasycených tuků oproti jeho plnotučné verzi. *

CO JE HORŠÍ VOLBOU PRO KREVNÍ TLAK

Kukuřičné lupínky, kukuřičné nachos, nebo pražené oříšky se solí?

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY

Srovnáme-li 30 g všech tří variant, lupínky obsahují více sodíku než ořechy (o 44 %) i nachos (o 57 %)!

PROČ?

Vysoký obsah sodíku je rizikovým faktorem zvýšení krevního tlaku. Přesto průměrně denně sníme více než dvojnásobnou doporučenou dávku soli.

CO S TÍM?

Snažte se konzumovat méně než 1600 mg sodíku denně (jednu čajovou lžičku soli).

Průmyslově zpracované potraviny často obsahují mnohem více soli, než bysme čekali. Ty s nízkým obsahem soli by měly obsahovat méně než 120 mg sodíku na 100 g – kukuřičné lupínky obsahují 4,5násobku této dávky.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud