Jablko denně ochrání střeva před rakovinou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jablka velmi blahodárně působí na lidský organismus, především pak ve výborné kondici udržují střeva. Jedno jablko denně dokonce může podle nejnovějších studií udržet na uzdě rakovinu střev. Růst nádorů ve střevech omezuje látka nazvaná procyanidin, který je obsažen v plodech jabloní.

"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.

Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech. Zvířatům se střevními nádory byly vstřikovány preparáty z jablka. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil na polovinu.

Ačkoliv je jablko typickým českým ovocem, v poslední době jeho obliba klesá a konzumenti raději sahají po exotickém ovoci. Naopak v počtu případů rakoviny tlustého střeva jsme světovou jedničkou. Lidé by se proto podle lékařů měli vrátit ke konzumaci jablek, neboť rakoviny tlustého střeva by pak výrazně ubylo. (Plus)

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

24. 4. | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

24. 4. | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…