Jablko denně ochrání střeva před rakovinou

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zdraví

Jablka velmi blahodárně působí na lidský organismus, především pak ve výborné kondici udržují střeva. Jedno jablko denně dokonce může podle nejnovějších studií udržet na uzdě rakovinu střev. Růst nádorů ve střevech omezuje látka nazvaná procyanidin, který je obsažen v plodech jabloní.

"Náš výzkum naznačil, že konzumace celého jablka se slupkou může nabídnout účinnou protirakovinnou ochranu," prohlásila doktorka Francis Raulová, vedoucí výzkumu ze Štrasburku.

Testy zatím byly prováděny na laboratorních potkanech. Zvířatům se střevními nádory byly vstřikovány preparáty z jablka. Po šesti týdnech speciální výživy, kdy byla potkanům podávána jen voda a jablečný procyanidin, se počet nádorů v jejich střevech snížil na polovinu.

Ačkoliv je jablko typickým českým ovocem, v poslední době jeho obliba klesá a konzumenti raději sahají po exotickém ovoci. Naopak v počtu případů rakoviny tlustého střeva jsme světovou jedničkou. Lidé by se proto podle lékařů měli vrátit ke konzumaci jablek, neboť rakoviny tlustého střeva by pak výrazně ubylo. (Plus)

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…