Jak dobře nastartovat detox: 6 návyků, které vám v tom pomůžou

Jak dobře nastartovat detox: 6 návyků, které vám v tom pomůžou

Jaro se, alespoň podle kalendáře, blíží a s ním přichází i čas připravit se na detox. Základ je na chvíli se vzdát potravin, které tělo okyselují, jako jsou maso, sýr, bílá mouka, sladkosti, alkohol a káva. Než se do tohoto radikálního kroku pustíte, zkuste si zatím osvojit návyky, které tělo na detox připraví.

Vstávejte s citronem

Ráno si dejte skleničku vlažné vody, do které vymačkejte pár kapek citronu. Kromě toho, že tak proberete a nastartujete organismus, posílíte jeho obranyschopnost a budete bránit vzniku zánětů v těle. Vitaminy, minerály a živiny v citronu proberou mozek a posílí imunitní systém. No a ten kousek vlákniny, který do sebe tak dostanete, vám zajistí větší pocit sytosti, takže toho při snídani nesníte tolik.

Pokračování 2 / 6

Kartáčujte tělo!

Čtvrtina toxinů je každý den vylučovaná přes největší orgán v těle – přes kůži. Kdo ji masíruje nasucho, jen tento proces stimuluje. Lymfatický systém díky tomu může lépe fungovat, proto i detoxikace probíhá rychleji a ve větším množství. Kartáčování nasucho také stimuluje krevní oběh a pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky, čímž podporuje jejich obnovu.

Kartáčovat kůži se doporučuje alespoň třikrát týdně, ráno. Je to proto, že kartáčování dodává spoustu energie. Pak by měla následovat co nejstudenější sprcha. Ta teplá totiž způsobuje rychlejší stárnutí kožních buněk. Při kartáčování postupujte směrem k srdci a vždycky vynechejte obličej a hrudník. Pokožku masírujte až do zčervenání a na kartáč moc netlačte.

Pokračování 3 / 6

Dejte si lázeň

Podzim a zima jsou téměř ideální na detoxikační koupele. Jaké jsou nejlepší? Ty, do kterých přidáte jedlou sodu a sůl - buď z mrtvého moře, nebo alespoň klasickou mořskou. Proč? Soda je alkalická a neutralizuje kyseliny na kůži. Díky tomu se zvyšuje hodnota vašeho celkového pH, takže tělo pak má větší sílu poradit si se všemi škodlivinami. Sůl zase působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Pokračování 4 / 6

Hýbejte se

Také pravidelné cvičení a sportování váš metabolismus urychlí. Když se při tom ještě zpotíte, tím lépe. S potem z vašeho těla odejdou i některé jedy, kterých byte se jinak zbavovala jen těžko. Aktivní tělesné cvičení má obrovský detoxikační účinek, mnohem větší než třeba při vypocení v sauně. Nezáleží na tom, jestli budete chodit, nebo jezdit na kole. Každý (i malý) pohyb pomůže vaše tělo detoxikovat.

Pokračování 5 / 6

Zamilujte si brokolici

Všechno, co sníme, má nějaký dopad na naše orgány. A tak je lepší jíst to, co nám prospívá. Při zaměření se na detox je to hlavně brokolice. Ta má totiž spoustu antioxidantů a obsahuje velké množství enzymů, vlákniny a živin, které podporují trávicí systém.

Kromě toho má také protirakovinový účinek. Obsahuje flavonoidy, karotenoidy, vitamin C, kyselinu listovou a draslík, je v ní i velké množství vlákniny, vitaminu E a B6. Jako jedna z mála druhů zeleniny je zdrojem koenzymu Q10, v tuku rozpustného antioxidantu, který se podílí na výrobě energie v těle. Není nad to ji jíst alespoň jednou týdně.

Pokračování 6 / 6

Dobře se vyspěte

Detox nesouvisí jen s potravinami a sportem, jeho součástí je i dostatek spánku. Zdravé spaní totiž dává tělu možnost načerpat nové síly.

Doporučujeme

Články odjinud