Jak dobře spát

Jak dobře spát

Bez pořádného odpočinku nejsme schopní podávat žádné výkony a jsme mrzutí. Nevyspalý člověk prakticky nemůže normálně žít a v důsledku toho se potýká s mnoha dalšími psychickými i zdravotními problémy. Co všechno můžete udělat pro to, abyste spali lépe a kvalitněji?

Spánková hygiena

Spánkem strávíme až třetinu života. Základem kvalitního spánku je dobrá postel a matrace. Nenechte se zlákat levnými výrobky v hypermarketech a poraďte se o výběru postele s prodejci ze specializovaných studií. „Postel musí být především pohodlná. Musíte se v ní cítit dobře,“ říká Martin Pretl, vedoucí lékař neurologické ambulance a spánkové poradny Inspamed v Praze. Teplota v místnosti, kde spíte, by měla být mezi 18 a 20 stupni Celsia. Mezi základní prohřešky proti spánkové hygieně patří podle odborníka plné břicho, večerní sportování, horká vana nebo pití alkoholu. Po něm sice možná rychle usnete, ale ráno budete unavení a bez energie. „Po příjemném sexu se rovněž dobře usíná, to ale do oficiální spánkové hygieny nepatří,“ dodává odborník.

Víkendy nestačí

Průměrně člověk potřebuje spát sedm osm hodin denně, ale někomu stačí i méně.„Doba spánku je daná každému člověku individuálně. Jeden potřebuje spát čtyři hodiny, druhý devět, tedy nestresoval bych se žádnými výzkumy o tom, že nejzdravější je spát sedm hodin denně. To je průměr,“ doporučuje Martin Pretl. Člověk by měl podle něj spát tak, aby se cítil vyspalý, odpočatý a aby mu tento pocit vydržel celý den. Možná už jste slyšeli, že důležitější než kvantita spánku je jeho kvalita. To je sice pravda, ale nepodceňujte ani kvantitu. Pokud během týdne ponocujete a utěšujete se tím, že o víkendu spánek doženete, jste na omylu. Oklamání organismu je podle odborníků prakticky nemožné. Kdo dbá na zdraví a chce spát kvalitně, měl by spát každý den zhruba stejnou dobu.

Hlídejte si váhu

K nejčastějším problémům se spaním patří spánková apnoe, lidově chrápání. Její častou příčinou je nadváha nebo obezita. Pokud vaše BMI překračuje hodnotu 25, měli byste se zamyslet nad redukcí váhy. Obvykle stačí ztráta pár kilo a budete spát lépe. Chrápání samo o sobě nemá vážné zdravotní důsledky. Až když se přidruží pauzy bezdeší ukončené probouzecí reakcí, kterou si obvykle nepamatujete, je to problém. Častá krátká probouzení nedovolují usnout hlubokým spánkem, který je nutný, abyste se cítili odpočatí a svěží. Důsledkem takového přerušovaného spánku je pak nepřiměřená denní únava. Spánkovou apnoi potvrdí vyšetření ve spánkové poradně.

Starejte se o zdraví

Tříštění spánku, a tedy i jeho sníženou kvalitu má často za následek tzv. nykturie neboli potřeba dojít si několikrát za noc na toaletu. Roli hraje věk, problémy s prostatou či pitný režim. Někdy stačí ke zlepšení jenom jeho změna, jindy je třeba užívání léků, které mají vliv na tvorbu moči. Pokud nejste schopní usnout nebo se v průběhu noci budíte, aniž byste potřebovali na toaletu, může se jednat o chronickou nespavost. Její častou příčinou je nedodržení zásad spánkové hygieny (viz výše) a samozřejmě psychické potíže. Problémy se spánkem mají lidé, kteří trpí depresemi, ale i ti, kteří mají přechodně více starostí. V obou případech je nejlepší navštívit lékaře nebo spánkovou poradnu.

ODBORNÁ SPO UPRÁCE : MUDr. Martin Pretl, CSc., www.spankovaporadna. cz Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud