Jak je to s mýty a pověrami o uších?

Jak je to s mýty a pověrami o uších?

Česnek do ucha? Škvor v uchu? Věříte tvrzením našich babiček a maminek, která se týkají uší?

Mýtus č. 1: Škvoři mohou vlézt do uší Odborníci se shodují, že nikdy ve své praxi nezaznamenali v uchu toto zvířátko. Zato šváb v uchu se občas vyskytl. Švábi totiž, pokud se rozsvítí, hledají tmavé místo, kde by se mohli ukrýt a občas si k tomu účelu vyberou i lidské ucho. Lékaři radí, v případě, že se do ucha dostane nějaký hmyz, použít dětsky olej. Jeho nalitím do ucha zamezíte tomu, aby se hmyz pohyboval a mohli jste se mezitím dopravit k lékaři, který ucho odborně ošetří.

Mýtus č. 2: Sluchátka poškodí ucho infekcí Sluchátka opravdu žádnou ušní infekci nezpůsobí. Pouze může dojít k mechanickému podráždění uší. Nevyhovující sluchátka mohou být také příčinou mikroskopických ranek, které ve svém důsledku mohou vést k infekci. Podle výzkumů používá někdy sluchátka každý třetí člověk na světě, ale příčinou infekce jsou jen v minimálním počtu případů. Daleko častější jsou případy, kdy jsou lidé alergičtí na materiál, z něhož jsou sluchátka vyrobena.

Mýtus č. 3: Nejhůř ušní infekce snášejí diabetici Každý, kdo má problémy s imunitním systémem, musí být extrémně opatrný, ať už jde o jakoukoli infekci. Obezřetní by neměli být tedy jen diabetici, ale i lidé s HIV, rakovinou a podobně. Je pravda, že ušní infekce může být nebezpečnější než ostatní, protože střední ucho je velmi blízko mozku a rozvinutí infekce může vést k takovým komplikacím, jako je meningitida nebo encefalitida.

Mýtus č. 4: Když se dítěti často píchají uši, hůř prospívá ve škole Opravdu není rozdíl mezi školním prospěchem dětí, kterým se často píchaly uši a těmi, kteří tuto zkušenost nemají. Propíchnutí uší u dětí, které je často dáváno do souvislosti se ztrátou sluchu, zbrzděním rozvoje řeči a schopnosti učení, je tedy skutečně pouhou pověrou.

Mýtus č. 5: Všechny ušní infekce musí být přeléčeny antibiotiky "Jestliže je dítě zdravé a má v pořádku sluch, není důvod, proč podávat antibiotika," tvrdí odborníci. Časté braní antibiotik může vést k alergickým reakcím, nežádoucím účinkům i k vytvoření rezistence na účinnou látku. "Ušní infekce je obvykle spojená s horečkou, bolestí a hnisavým výtokem z ucha, který pokračuje po několik dní. Potom samozřejmě pacienta musí vidět lékař, který rozhodne, jestli nasadí antibiotika, či nikoli."

Mýtus č. 6: Kouření cigaret nemá vliv na ucho Kouř může působit škodlivě. Děti kuřáků jsou v 85 % náchylnější ke středoušním infekcím než děti nekuřáků. Dokonce děti, které často žvýkají žvýkačky s obsahem přírodního cukru, mají o polovinu menší výskyt ušních zánětů.

Mýtus. 7: Při bolestech ucha, do něj vložte stroužek česneku Česnek je velmi agresivní, může naopak bolest ještě zhoršit. Dokonce způsobí zánět zevního zvukovodu a sluch se podstatně zhorší.

Bezpečná hygiena uší? Odborníci se shodují, že se uši mají jen jemně čistit cípem ručníku, nikoli kosmetickými tyčinkami. Nebezpečné jsou vatové tyčinky zejména u dětí, pokud by se totiž při čištění dítě pohnulo, mohlo by dojít k protržení bubínku.

Za normálních okolností má ucho samočistící schopnost, takže nečistoty se dopraví do ústí zvukovodu, odkud je člověk může vyčistit třeba rohem ručníku. Pokud však ve zvukovodu nečistota zůstává, jde o poruchu a lékaře byste měli navštívit.

Rady pro zdravé uši

* Čistěte si je opatrně Vatové tyčinky považujte za kosmetickou pomůcku, nikoli za prostředek k čištění zvukovodu. K tomu postačí kus čisté látky, kterou si ucho, nejlépe po koupání, vytřete.

* Chraňte děti před infekcí Děti nechte očkovat proti meningokokům a pneumokokům. Tyto bakterie mohou způsobit nebezpečný zánět mozkových blan, který by dítě mohl připravit o sluch. Naučte dítě dobře smrkat, nemělo by používat velkou sílu, protože zvýšením tlaku se mohou mikrobi dostat z nosohltanu do středoušní dutiny.

* Vyzkoušejte ušní svíčky, které zakoupíte v lékárně Vyrábějí se ze směsi včelího vosku, medu a parafinu. Účinek spočívá v teple, které hoření ušní svíce vytváří. Podtlak, který přitom vzniká, doslova vysaje všechen maz a ještě vyrovná tlak v uších i v hlavě. Pomáhají vášnivým plavcům, kteří trpí vnějším zápachem ucha v důsledku namočení ušního mazu vodou z bazénu. Svíčky mohou používat lidé všech věkových kategorií. Výborné jsou i olejové ušní kapky.

* Na koncert si berte ucpávky Pokud si rockové hvězdy neužijete jinak než těsně pod pódiem, dejte si do uší ucpávky. Hlasitost na walkmanu nebo mp3 přehrávači vždy laďte od nuly a postupně přidávejte. Sluch poškozuje hudba s velkým kolísáním zvuku během skladby. V hlučném metru nepřidávejte na hlasitosti přehrávače, poškodili byste si tak sluch.

* Nechte své dítě vyšetřit Máte-li podezření na nějakou sluchovou vadu svého dítěte, vydejte se za audiologem či ORL specialistou. Pokud se vada odhalí včas a rodina bude používat znakový jazyk, dítě bude dál rozvíjet své poznávací schopnosti.

ČTĚTE TAKÉ:
Muži, chopte se zbraní... A potěšte i ženy!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud