Jak na nejlepší svačinu pro děti?

| Autor: BN | Rubrika: Zdraví

Nejen s příchodem nového školního roku začne většina rodičů řešit, jaké svačiny pro své potomky připravit. Několik rad připravila pro vás nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková.

Jak na nejlepší svačinu pro děti?

Pravidelná strava svědčí nejen dospělým, ale i dětem – nezapomínejme, že v období dětství si vytváříme stravovací návyky, které si poneseme do dospělosti. Co však nabídnout dětem k zakousnutí mezi hlavními jídly a proč?

Svačiny zařazujeme dle zvyku v průběhu dne dvě – obvykle jednu dopolední - mezi snídaní a obědem, a odpolední – mezi obědem a večeří. Svačiny jsou pro děti velmi důležité – konzumací vhodné svačinky doplní energii a dodají svému tělu živiny a vitamíny, minerály. V letním období také vhodně zvolená svačina osvěží.

„Nejmenším dětem ke svačině nabídněte tepelně upravené ovoce ve formě pyré, které můžete namíchat s malým množstvím bílého polotučného jogurtu nebo vhodný tvarohový dezert (obsahující upravené kravské mléko), dětem od jednoho roku můžete nabídnout už i ovoce syrové, nakrájené na menší kousky. Vyhněte se však smetanovým dezertům – obsahují obvykle velké množství tuku a cukru“, doporučuje nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice.

Starším dětem můžete nabídnout ke svačině předložit ovoce v kombinaci s tvarohem či polotučným bílým jogurtem a ovesnými vločkami, ovoce rozmixované s mlékem nebo plátek toustového či pšenično-žitného chleba s kvalitním margarínem a plátkovým sýrem nebo lučinou, sýrem cottage či žervé. K obloženému chlebu je vhodné přidat i zeleninu nebo kousek ovoce. Z tvarohu můžete starším dětem připravit různé pomazánky – s bylinkami a zeleninou, zařadit můžete také chléb s vyšším obsahem vlákniny – slunečnicový, žitný – nebo pro ozvláštnění vyzkoušet také pita chléb (arabský chléb).

„Nenabízejte dětem ke svačině pravidelně sladkosti – sladké tyčinky, sušenky nebo zákusky – sladkosti by se měly ve stravě dětí objevovat spíše výjimečně, neměly by být jeho pravidelnou součástí“, varuje nutriční terapeutka.

Rodičům školáků také doporučuje: „Rozhodně nelitujte času a svačiny dětem připravujte - zejména mladší děti si při samostatném zajištění svačiny ve školních bufetech nebo automatech pořídí spíše nějakou sladkou tyčinku nebo bagetu se smaženými kousky kuřete či tučným salámem, která jejich zažívání příliš neprospěje.“

Autor článku: nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková (Odborné centrum zdravého životního stylu Rekondice.)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Tři podoby drštěk: v polévce, obalované i pekelně ostré

Dnes | Kdysi lidé věřili, že dršťky jim dodají odolnost a sílu, a neřešili, jak z nich udělat lahůdku. My…

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Česneková tinktura podle starého Tibetu: Sníží tlak i cholesterol

Dnes | To, že je česnek nejsilnější přírodní antibiotikum, je všeobecně známé. Navíc ale obsahuje…

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Nádor v děloze: Jak ho poznáte a proč ho začít řešit

Včera | Nejčastěji se myomy objevují po 40. roce, a proto je mnohdy ženy bohužel neřeší. Domnívají se, že…

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Digitální detox: Proč byste s ním měla začít hned teď

Včera | Detox nemusí být nutně zaměřený jen na potraviny. Stále častěji se coby součást mentální očisty…