Jak na potravinové alergie

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti, jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček.

Jak na potravinové alergie


Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já
bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti,
jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček. Jedná se především o různé druhy
ovoce, na které jsem alergická. Prapůvod mojí potravinové nesnášenlivosti je v
pylové alergii, která se rozšířila i na ovoce. Ptala jsem se, čím to může být a
tady je odpověď. Bylo totiž zjištěno, že pyl obsahuje stejné alergeny jako pozdější
plod ( potravina)
. Z toho důvodu řada lidí, kteří mají pylovou alergii, často
trpí alergií na potraviny rostlinného původu. Např. lidé s alergií na pyl stromů
(jabloň, líska) nesnášejí čerstvé ovoce (jablka, třešně, broskve, lískové ořechy...). 


Které ovoce vyvolává alergii častěji?

- syrová jablka, syrové třešně, syrové kiwi, syrové broskve, šňávy z peckovin a
jádrového ovoce, citrusy

- píšu syrová proto, že často v upraveném stavu ( vařené, kompotované, pečené..)
nepůsobí alergie




Které ovoce vyvolává alergii ojediněle?


čerstvé nebo vařené maliny, ostružiny, rybíz, vařené jahody, kdoule, mandarinky,
banány, šňávy z bobulovin


Protože jako alergik konzumuji řadu ovoce v tepelně upraveném stavu, snažím se o maximální
uchování vitamínů a minerálních látek
. K tomu mi slouží následující kuchyňské
vybavení:




- pánev Wok - pochází původem z Číny a používá se k přípravě především
pokrmů čínské kuchyně, lze však v ní velmi rychlým a jednoduchým způsobem
upravovat ovoce a zeleninu tak, aby došlo ke zničení alergenů, ale zůstaly uchovány
vitamíny, zelenina upravovaná ve Woku je navíc velmi křehká a chutná a jídlo není
třeba příliš mnoho kořenit




- nádoby z pálené hlíny - jídlo se upravuje dušením ve vlastní šňávě,
jednotlivé složky jídla neztrácejí svoji chuň, výhodou je, že nemusíte na jídlo
během tepelné úpravy dohlížet, nepřipálí se




- vaření v páře - chuň potravin i živiny zůstanou uchovány, opět nemusíte
na vařené jídlo dohlížet, lze používat speciální hrnce se sítkem nebo pařníky,
lze používat i Wok po dokoupení speciální mřížky




- fólie - úprava jídla v fóliích na vaření šetří také chuň a živiny,
opět nenáročná příprava a vaření




- mikrovlnná trouba - i zde je možná rychlá úprava jídel




- nádobí se zvláštní povrchovou úpravou - nejčastěji teflonovým
povrchem - umožňuje přípravu bez použití tuku


Autor: Dana

Další články z rubriky

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Bramborák, česká klasika: Tradiční, batátové i se zeleninou

Dnes | Obyčejné české jídlo, které je snadné a všichni se po něm můžeme utlouct! Bramboráky se dají…

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

Těstoviny nasladko: Brusinkové lasagne a nudle s mákem

27. 3. | Sladké těstoviny můžou být pro nás trochu nezvyk, ale po prvním okusení si tuto kombinaci…

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

Oční jóga: 9 rad, jak si u počítače nezkazit zrak

27. 3. | Každý člověk mrkne během dne dvaadvacetkrát za minutu, při čtení knihy desetkrát a pokud pracuje na…

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

Jarní detox podle přírody: Proč a co jíst a pít

26. 3. | V každém ročním období naše tělo potřebuje něco jiného. V zimě hutnou a teplou stravu, na jaře…