Jak na potravinové alergie

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti, jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček.

Jak na potravinové alergie


Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já
bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti,
jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček. Jedná se především o různé druhy
ovoce, na které jsem alergická. Prapůvod mojí potravinové nesnášenlivosti je v
pylové alergii, která se rozšířila i na ovoce. Ptala jsem se, čím to může být a
tady je odpověď. Bylo totiž zjištěno, že pyl obsahuje stejné alergeny jako pozdější
plod ( potravina)
. Z toho důvodu řada lidí, kteří mají pylovou alergii, často
trpí alergií na potraviny rostlinného původu. Např. lidé s alergií na pyl stromů
(jabloň, líska) nesnášejí čerstvé ovoce (jablka, třešně, broskve, lískové ořechy...). 


Které ovoce vyvolává alergii častěji?

- syrová jablka, syrové třešně, syrové kiwi, syrové broskve, šňávy z peckovin a
jádrového ovoce, citrusy

- píšu syrová proto, že často v upraveném stavu ( vařené, kompotované, pečené..)
nepůsobí alergie




Které ovoce vyvolává alergii ojediněle?


čerstvé nebo vařené maliny, ostružiny, rybíz, vařené jahody, kdoule, mandarinky,
banány, šňávy z bobulovin


Protože jako alergik konzumuji řadu ovoce v tepelně upraveném stavu, snažím se o maximální
uchování vitamínů a minerálních látek
. K tomu mi slouží následující kuchyňské
vybavení:




- pánev Wok - pochází původem z Číny a používá se k přípravě především
pokrmů čínské kuchyně, lze však v ní velmi rychlým a jednoduchým způsobem
upravovat ovoce a zeleninu tak, aby došlo ke zničení alergenů, ale zůstaly uchovány
vitamíny, zelenina upravovaná ve Woku je navíc velmi křehká a chutná a jídlo není
třeba příliš mnoho kořenit




- nádoby z pálené hlíny - jídlo se upravuje dušením ve vlastní šňávě,
jednotlivé složky jídla neztrácejí svoji chuň, výhodou je, že nemusíte na jídlo
během tepelné úpravy dohlížet, nepřipálí se




- vaření v páře - chuň potravin i živiny zůstanou uchovány, opět nemusíte
na vařené jídlo dohlížet, lze používat speciální hrnce se sítkem nebo pařníky,
lze používat i Wok po dokoupení speciální mřížky




- fólie - úprava jídla v fóliích na vaření šetří také chuň a živiny,
opět nenáročná příprava a vaření




- mikrovlnná trouba - i zde je možná rychlá úprava jídel




- nádobí se zvláštní povrchovou úpravou - nejčastěji teflonovým
povrchem - umožňuje přípravu bez použití tuku


Autor: Dana

Další články z rubriky

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

Teplý zeleninový salát: Čočkový s batáty, brokolicový i z červené řepy

10. 1. | V zimě zpravidla nemáme chuť na salát tak jako v létě. Salát ale nemusí být jen z rukoly, polníčku…

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

Celozrnná mouka žitná, pšeničná i špaldová. Jak je využít na pečení?

5. 1. | Poslední roky se celozrnná mouka těší zvláště velké oblibě. Je ale skutečně vše, co se nazývá…

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

Kocovina vás nedostane! Zdolejte ji s našimi 8 tipy

1. 1. | Čeká vás divoký silvestr a už předem se děsíte bolavé kocoviny? Nebojte. Perfektní lék na následky…

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

Je vám pořád zima? Takhle se skutečně zahřejete!

28. 12. 2017 | Čtyřicet pět procent Čechů trápí zimomřivost. Mají pořád studené ruce, nohy, od září do května…