Jak na potravinové alergie

Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti, jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček.

Jak na potravinové alergie

Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti, jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček. Jedná se především o různé druhy ovoce, na které jsem alergická. Prapůvod mojí potravinové nesnášenlivosti je v pylové alergii, která se rozšířila i na ovoce. Ptala jsem se, čím to může být a tady je odpověď. Bylo totiž zjištěno, že pyl obsahuje stejné alergeny jako pozdější plod ( potravina). Z toho důvodu řada lidí, kteří mají pylovou alergii, často trpí alergií na potraviny rostlinného původu. Např. lidé s alergií na pyl stromů (jabloň, líska) nesnášejí čerstvé ovoce (jablka, třešně, broskve, lískové ořechy...). 

Které ovoce vyvolává alergii častěji?

  1. syrová jablka, syrové třešně, syrové kiwi, syrové broskve, šňávy z peckovin a

jádrového ovoce, citrusy

  1. píšu syrová proto, že často v upraveném stavu ( vařené, kompotované, pečené..)

nepůsobí alergie


Které ovoce vyvolává alergii ojediněle?

čerstvé nebo vařené maliny, ostružiny, rybíz, vařené jahody, kdoule, mandarinky, banány, šňávy z bobulovin

Protože jako alergik konzumuji řadu ovoce v tepelně upraveném stavu, snažím se o maximální uchování vitamínů a minerálních látek. K tomu mi slouží následující kuchyňské vybavení:


  1. pánev Wok - pochází původem z Číny a používá se k přípravě především

pokrmů čínské kuchyně, lze však v ní velmi rychlým a jednoduchým způsobem upravovat ovoce a zeleninu tak, aby došlo ke zničení alergenů, ale zůstaly uchovány vitamíny, zelenina upravovaná ve Woku je navíc velmi křehká a chutná a jídlo není třeba příliš mnoho kořenit


  1. nádoby z pálené hlíny - jídlo se upravuje dušením ve vlastní šňávě,

jednotlivé složky jídla neztrácejí svoji chuň, výhodou je, že nemusíte na jídlo během tepelné úpravy dohlížet, nepřipálí se


  1. vaření v páře - chuň potravin i živiny zůstanou uchovány, opět nemusíte

na vařené jídlo dohlížet, lze používat speciální hrnce se sítkem nebo pařníky, lze používat i Wok po dokoupení speciální mřížky


  1. fólie - úprava jídla v fóliích na vaření šetří také chuň a živiny,

opět nenáročná příprava a vaření


  1. mikrovlnná trouba - i zde je možná rychlá úprava jídel


  1. nádobí se zvláštní povrchovou úpravou - nejčastěji teflonovým

povrchem - umožňuje přípravu bez použití tuku

Autor: Dana

Doporučujeme

Články odjinud