Jak na potravinové alergie

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zdraví

Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti, jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček.

Jak na potravinové alergie


Často závidím ostatním lidem, že mohou jíst vše, na co mají právě chuň. Já
bohužel se svojí potravinovou alergií nemohu. Proto hledám alternativní možnosti,
jak si obohatit svůj ochuzený jídelníček. Jedná se především o různé druhy
ovoce, na které jsem alergická. Prapůvod mojí potravinové nesnášenlivosti je v
pylové alergii, která se rozšířila i na ovoce. Ptala jsem se, čím to může být a
tady je odpověď. Bylo totiž zjištěno, že pyl obsahuje stejné alergeny jako pozdější
plod ( potravina)
. Z toho důvodu řada lidí, kteří mají pylovou alergii, často
trpí alergií na potraviny rostlinného původu. Např. lidé s alergií na pyl stromů
(jabloň, líska) nesnášejí čerstvé ovoce (jablka, třešně, broskve, lískové ořechy...). 


Které ovoce vyvolává alergii častěji?

- syrová jablka, syrové třešně, syrové kiwi, syrové broskve, šňávy z peckovin a
jádrového ovoce, citrusy

- píšu syrová proto, že často v upraveném stavu ( vařené, kompotované, pečené..)
nepůsobí alergie




Které ovoce vyvolává alergii ojediněle?


čerstvé nebo vařené maliny, ostružiny, rybíz, vařené jahody, kdoule, mandarinky,
banány, šňávy z bobulovin


Protože jako alergik konzumuji řadu ovoce v tepelně upraveném stavu, snažím se o maximální
uchování vitamínů a minerálních látek
. K tomu mi slouží následující kuchyňské
vybavení:




- pánev Wok - pochází původem z Číny a používá se k přípravě především
pokrmů čínské kuchyně, lze však v ní velmi rychlým a jednoduchým způsobem
upravovat ovoce a zeleninu tak, aby došlo ke zničení alergenů, ale zůstaly uchovány
vitamíny, zelenina upravovaná ve Woku je navíc velmi křehká a chutná a jídlo není
třeba příliš mnoho kořenit




- nádoby z pálené hlíny - jídlo se upravuje dušením ve vlastní šňávě,
jednotlivé složky jídla neztrácejí svoji chuň, výhodou je, že nemusíte na jídlo
během tepelné úpravy dohlížet, nepřipálí se




- vaření v páře - chuň potravin i živiny zůstanou uchovány, opět nemusíte
na vařené jídlo dohlížet, lze používat speciální hrnce se sítkem nebo pařníky,
lze používat i Wok po dokoupení speciální mřížky




- fólie - úprava jídla v fóliích na vaření šetří také chuň a živiny,
opět nenáročná příprava a vaření




- mikrovlnná trouba - i zde je možná rychlá úprava jídel




- nádobí se zvláštní povrchovou úpravou - nejčastěji teflonovým
povrchem - umožňuje přípravu bez použití tuku


Autor: Dana

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…