Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

| Autor: MŽ | Rubrika: Zdraví

Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k dokonalosti sladké koblížky. Navíc tu domácí máte i bez chemie.

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Meruňky jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé ovoce. Původním domovem tohoto sladkého zázraku je Čína, odkud k nám přišly přes Arménii. Tato cesta se podepsala i na jejich názvu, latinsky se jmenují armenica, možná v tom slyšíte i základ slova meruňka.

Užijte si meruněk dosyta v jejich čerstvé podobě, když si na svačinu dáte tři tyto drobné plody, získáte tak více než polovinu denní dávky provitaminu A. Uspokojíte tak svou chuť na sladké, přitom 100 gramů meruněk má jen 57 kalorií! Meruňky vám pomohou proti zácpě, na vysoký krevní tlak nebo si poradí i s křečemi, protože obsahují hodně draslíku. Výše zmíněný provitamin A, zvaný také betakaroten, může i za oranžovou barvu u meruněk – u lidí připraví pokožku na sluníčko a prodlužuje opálení.

Meruňka plody
 

Připravte si zásobu meruněk i na zimu. Samozřejmě se nabízí oblíbená meruňkovice, ale ani marmeláda či kompot nejsou k zahození.

Meruňková marmeláda

Slyšeli jste už o tom, že když při vaření do marmelády přidáte jadérka meruňky, bude marmeláda voňavější? Pecky rozpulte, vyndejte z nich jadérka a přidejte do směsi. Jen pozor, vlastní jádra pak vyndejte a raději je nejezte, obsahují sloučeninu amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Sice se jádra prodávají i v obchodech se zdravou výživou a doporučují se jako alternativní léčba pro nemocné rakovinou, ale vyšším množstvím syrových jader se lze i otrávit. Recept najdete ZDE.

Meruňkový kompot

Budete potřebovat:
Na 1 l vody 50 dkg cukru.
Postup: Sterilujeme při 85 °C 15–20 minut dle zralosti meruněk, tvrdší plody můžeme sterilovat až 25 minut.

Sušení meruněk

Meruňka sušená
 

Meruňky během sušení hnědnou, pokud chcete, aby si zachovaly hezkou barvu, rozpůlené, vypeckované plody před sušením namočte do vody s citronem. Pak je můžete sušit v sušičce nebo na sítech – na slunci budete potřebovat 6 dnů. Nebo je dejte na síto do trouby, teplotu nastavte nejprve na 50 °C, po 15 minutách na 60 °C. Pozor, meruňky pokládejte řeznou plochou dolů, vybírejte jen opravdu zralé plody.

Další recepty s meruňkami najdete ZDE.

Uvažujete, že byste si vysadili na zahradě meruňku? Vše o jejím pěstování najdete ZDE.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Chcete skoncovat s cukrem? Vyhněte se těmto potravinám!

Dnes | Pokud chcete omezit konzumaci cukru, neznamená to, že jen ze svého jídelníčku vypustíte čokoládu,…

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

5 zajímavých receptů z okurek, ať už z hadovek nebo nakládaček

Včera | Koncem srpna je sklizeň okurek ze zahrádky v plném proudu a i v obchodech se dostanou koupit chutné…

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

Potí se vám chodidla a páchnou? Zabraňte tomu!

17. 8. | Obzvlášť v létě se řada lidí potýká s pocením a nepříjemnými pachy. Ty mohou zasáhnout i naše…

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

Soutěžte o probiotika Pearls a užijte si léto bez starostí!

15. 8. | Na pět z vás čeká letní balíček plný zdravý. Nenechte se zaskočit problémy spojenými s cestováním.…