Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

| Autor: MŽ | Rubrika: Zdraví

Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k dokonalosti sladké koblížky. Navíc tu domácí máte i bez chemie.

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Meruňky jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé ovoce. Původním domovem tohoto sladkého zázraku je Čína, odkud k nám přišly přes Arménii. Tato cesta se podepsala i na jejich názvu, latinsky se jmenují armenica, možná v tom slyšíte i základ slova meruňka.

Užijte si meruněk dosyta v jejich čerstvé podobě, když si na svačinu dáte tři tyto drobné plody, získáte tak více než polovinu denní dávky provitaminu A. Uspokojíte tak svou chuť na sladké, přitom 100 gramů meruněk má jen 57 kalorií! Meruňky vám pomohou proti zácpě, na vysoký krevní tlak nebo si poradí i s křečemi, protože obsahují hodně draslíku. Výše zmíněný provitamin A, zvaný také betakaroten, může i za oranžovou barvu u meruněk – u lidí připraví pokožku na sluníčko a prodlužuje opálení.

Meruňka plody
 

Připravte si zásobu meruněk i na zimu. Samozřejmě se nabízí oblíbená meruňkovice, ale ani marmeláda či kompot nejsou k zahození.

Meruňková marmeláda

Slyšeli jste už o tom, že když při vaření do marmelády přidáte jadérka meruňky, bude marmeláda voňavější? Pecky rozpulte, vyndejte z nich jadérka a přidejte do směsi. Jen pozor, vlastní jádra pak vyndejte a raději je nejezte, obsahují sloučeninu amygdalin, která se po požití jader přeměňuje na kyanid. Sice se jádra prodávají i v obchodech se zdravou výživou a doporučují se jako alternativní léčba pro nemocné rakovinou, ale vyšším množstvím syrových jader se lze i otrávit. Recept najdete ZDE.

Meruňkový kompot

Budete potřebovat:
Na 1 l vody 50 dkg cukru.
Postup: Sterilujeme při 85 °C 15–20 minut dle zralosti meruněk, tvrdší plody můžeme sterilovat až 25 minut.

Sušení meruněk

Meruňka sušená
 

Meruňky během sušení hnědnou, pokud chcete, aby si zachovaly hezkou barvu, rozpůlené, vypeckované plody před sušením namočte do vody s citronem. Pak je můžete sušit v sušičce nebo na sítech – na slunci budete potřebovat 6 dnů. Nebo je dejte na síto do trouby, teplotu nastavte nejprve na 50 °C, po 15 minutách na 60 °C. Pozor, meruňky pokládejte řeznou plochou dolů, vybírejte jen opravdu zralé plody.

Další recepty s meruňkami najdete ZDE.

Uvažujete, že byste si vysadili na zahradě meruňku? Vše o jejím pěstování najdete ZDE.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Nejlepší bábovka: Zkuste olejovou, hrníčkovou, třenou i tvarohovou

Dnes | Tradiční bábovka neodmyslitelně patří k svátečnímu stolu. Milují ji děti, pochutnají si na ní i…

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Jak na deprese: 10 potravin, které zlepší náladu a netloustne se z nich

Včera | Jste to, co jíte – to platí opravdu beze zbytku. Jídlo ovlivňuje naši chemickou rovnováhu, a tím…

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

21. 2. | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…