Jak opravdu zhubnout, i když nemáte čas chodit cvičit?

| Autor: Marta Pušová | Rubrika: Zdraví

Stačí minimum pomůcek z domácnosti a docílíte stejného efektu formování postavy jako na strojích ve fitness centru. Takže konec výmluv, že v dešti nemůžete běhat, radost z pohybu si užijete i ve vlastním obýváku. Špatnému počasí navzdory.

Hlídejte si jídelníček

Klesající morálku je třeba s pošmourným počasím a nízkou intenzitou světla povzbudit. Člověka v zimě přepadá apatie a snadno sklouzne k potěše ve formě sladkostí. „Nástrah je v zimních měsících víc než dost. Nabídka šťavnatého ovoce z léta prudce prořídla a tučná jídla nás lákají víc než dřív. Není divu, že lidé v zimě přibírají průměrně jedno až dvě kila, kterých se na jaře opět zbavují. Větší nárůst hmotnosti už ale může být problematický,“ říká nutriční specialistka Eva Kuhnová ze Světa zdraví.

Odbornice upozorňuje také na to, že je důležité, kdy trénink zařadíme. Pokud podle ní chceme hubnout, velmi se liší, co si dát k jídlu po cvičení dopoledne a co večer. Pokud cvičíte po snídani, pak doporučuji dát si asi do půl hodiny po cvičení kousek ovoce nebo jogurt s müsli. Nezapomínejte, že neustále omílané a doporučované ovoce je velkým zdrojem cukrů. Těch byste měla sníst maximálně 10 % z celkového příjmu sacharidů. Průměrná žena vyčerpá tento příjem už jedním kusem banánu. Proto je vhodná chvíle na ovoce právě po cvičení. Ovoce se totiž stává zdravou a sladkou odměnou za odvedený výkon a kdo se bojí, že přijde o vitamíny, může si přidat zeleninu ke každému jídlu. Ta totiž obsahuje vitamíny také, ale bez zbytečného cukru navíc. Jiná situace nastává, pokud nás čeká cvičení až v odpoledních hodinách. Pokud budete cvičit až po práci, tedy odpoledne, zvolte už raději lehčí večeři, bez obsahu sacharidů. Tedy například drůbeží vývar se zeleninou nebo rybu v páře s dušenou brokolicí.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 2
Herulinka: DÍKY, dobrý tip Dasa52 21. 11. 2016 | 13:11
Jednoduše: www.rutina.cz a ani nemusím rozklikávat boxíky. Herulinka 21. 11. 2016 | 11:44

Další články z rubriky

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Štavnaté grilování: 5 lahodných dipů k masu i zelenině

Dnes | Domácí omáčky neboli dipy dodají grilování punc originality. Jsou čerstvé, chutné a víte, co jíte.

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Mýty o pitném režimu: Jak správně pít, aby nedošlo k dehydrataci?

Dnes | 1 | Tekutiny jsou pro organismus důležité a pitný režim je třeba brát na zřetel. Co je ale správné a…

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

Jahodové zmrzliny pětkrát jinak: Se smetanou i s jogurtem

21. 6. | Není nad studené osvěžení v letním horku. Když je ještě plné minerálů a vitamínů, je to skvělé.…

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

Jahodové pokušení: 6 jahodových dezertů, které musíte zkusit

19. 6. | Jahodová sezóna je v plném proudu, už jste určitě měli jahody se šlehačkou, palačinky s jahodami i…