Jak používat hormonální antikoncepci

Jak používat hormonální antikoncepci

Přestože hormonální antikoncepci stále, i přes veškerý výzkum a neustále vylepšování, opřádají mýty a spousta žen se domnívá, že se jedná o tabletky škodlivé tělu, aniž by znaly benefity, které pilulka přináší. Více informací znamená lepší rozhodování, zda a jakou antikoncepci si vybrat. I zde totiž existují různé systémy dávkování a s nimi spojené klady a zápory.

V současné době představuje hormonální antikoncepce nejrozšířenější spolehlivou metodu proti nechtěnému těhotenství na světě. Nejčastěji užívanou tabletkou je tzv. kombinovaná pilulka, která obsahuje dva ženské pohlavní hormony – estrogen a jeden z řady syntetických progestinů. Vědci se zaměřují na neustále snižování dávky podávaných hormonů, aniž by přitom snížili účinnost této metody. Stále nižší dávky estrogenu a nové progestiny nejsou jedinými centrem pozornosti lékařů a vědců v laboratořích. Stejně důležitou část představuje dávkování a jeho vliv na ženské tělo. Cílem se stalo udržení maximální stability hladiny hormonů a s tím spojené výkyvy a nepříjemností, které je doprovázejí.

V současnosti na trhu existují tři systémy dávkování pilulek, které se od sebe liší množstvím hormonů v jednotlivých tabletkách a také vlivem na organismus a především na hormonální hladinu v průběhu cyklu.

Až dosud bylo klasické dávkovací schéma u většiny antikoncepčních přípravků 21/7 (21 aktivních pilulek a 7 dní pauzy nebo užívání neaktivních pilulek). Toto schéma bylo zvoleno na základě historických zvyklostí, protože napodobuje přirozený menstruační cyklus a umožňuje ženě krvácet během 7-denní pauzy. Navíc, ženy považovaly za spolehlivý důkaz toho, že nejsou těhotné, právě objevení se menstruačního krvácení v této 7-denní pauze. Režimu 21/7 se u antikoncepčních pilulek využívá již po několik desítek let. Nicméně v souvislosti s neustále se snižující dávkou hormonů v pilulkách se v posledních letech stále častěji diskutuje problematika kolísání hladin pohlavních hormonů v období 7-denní pauzy, které s sebou přináší výskyt nepříjemných menstruačních potíží (např. otoky, nadýmání, bolesti prsou). Aby tedy i přípravky s velmi nízkou dávkou hormonů poskytovaly co nejstabilnější hladiny hormonů a zamezily tak vzniku menstruačních potíží pramenících z kolísání hladin hormonů, byl navržen nový režim užívání 24/4.

Díky příznivým výsledkům klinických studií, které porovnaly zařazení nejmodernějšího progestinu - drospirenonu do nového dávkovacího schématu kombinované hormonální antikoncepce 24/4 (24 aktivních pilulek, 4 neaktivní pilulky), s klasickým (21/7), mají více než rok ženy k dispozici pilulky s režimem 24/4. Tento režim ve spojení s drospirenonem (hormonální antikoncepce Yaz) přináší uživatelkám řadu výhod. Jedná se o režim dávkování: 24 aktivních pilulek obsahujících 20 µg ethinylestradiolu (estrogenu) a 3 mg drospirenonu (progestinu), po nichž následuje 4-denní interval užívání neaktivních pilulek (tzv. „hormone-free“ interval).1, Zkrácení „hormone-free“ intervalu o 3 dny oproti klasickému režimu přináší především mírnější kolísání hladin hormonů v organizmu, které je běžně pozorováno během klasické 7-denní pauzy. Toto kolísání může vyvolat určité nepříjemné „příznaky z vysazení“, např. nevolnost, nadýmání a otoky (trápí 58 % žen), napětí a citlivost prsou (u 38 % žen), změny nálady, bolesti hlavy a břicha (70 % žen). Pro své potíže je 69 % žen nuceno užívat v tomto období léky proti bolesti.6 Tyto obtěžující příznaky vedou ve velké míře k tomu, že uživatelky přeruší nebo dokonce ukončí užívání hormonální antikoncepce, a vystaví se tak riziku nechtěného těhotenství.

Právě díky svému složení (drospirenonu a velmi nízké dávce estrogenu) a režimu 24/4 může být přípravek YAZ vhodným řešením pro ženy trpící v průběhu „hormone-free“ intervalu „příznaky z vysazení“. Stabilnější hormonální hladina v jednotlivých cyklech při užívání přípravku YAZ vyplývá ze dvou vzájemně se doplňujících výhod: kratší období bez aktivní pilulky je ještě umocněné příznivými účinky drospirenonu, a to i v období tzv. „hormone-free“ intervalu. Menstruační krvácení a bolesti jsou u přípravku Yaz mírnější oproti klasickému režimu užívání.

Harmonický režim přinesla uživatelkám antikoncepce s přirozeným estrogenem (Qlaira), pro kterou je tento režim vlastní. Antikoncepce obsahuje estradiol valerát, jenž se v organizmu mění na přirozený estrogen, tedy ten, který se normálně tvoří v vaječnících. Tento přirozený estrogen se od ethinylestradiolu, který se v ženském těle netvoří, liší v několika ohledech – rychle se vstřebává, metabolizuje a z organizmu se rychleji odbourává, méně zatěžuje metabolizmus jater a méně podporuje v játrech tvorbu bílkovin, které se podílí na řadě důležitých pochodů v těle, včetně např. srážení krve.

Qlaira vyniká mezi ostatními přípravky svým harmonickým složením, které poskytuje ženám nejnižší možné dávky hormonů potřebné pro udržení výborné antikoncepční spolehlivosti a kontrolu cyklu. Během celého cyklu postupně klesají dávky estradiolu a stoupají dávky dienogestu (moderní progestin, který vykazuje velmi dobrý účinek na sliznici dělohy a tedy výbornou kontrolu cyklu). Každé platíčko obsahuje 28 pilulek, z toho 26 pilulek poskytuje různé dávky buď samotného estradiolu nebo jeho kombinace s dienogestem a 2 pilulky obsahují placebo. Žena tedy užívá během 28 dní cyklu každý den 1 pilulku a mezi platíčky nedělá pauzu. V průběhu celého užívání udržuje harmonický režim hladiny estradiolu v  normálních – pro ženské tělo přirozených - hodnotách. To může ženám přinést méně nežádoucích účinků vyplývajících z kolísání hladin estradiolu (např. bolesti hlavy, prsou, poruchy nálady).

Zdroj: MUDr. Dagmar Makalová foto: archiv Bayer

Doporučujeme

Články odjinud