Jak se nezbláznit na Vánoce? | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Jak se nezbláznit na Vánoce?

Vánoce jsou za dveřmi a spolu s nimi také vánoční úklid, nákupy a shánění dárků, pečení cukroví. Jak se z toho nezbláznit? Myslete trochu na sebe a své zdraví.

Návod na přežití předvánočního stresu

Zase jsou tady. Nejkrásnější svátky roku nám dospělým zvedají hladinu stresu nad únosnou mez. Přitom by Vánoce měly být tím nejkrásnějším a nejharmoničtějším obdobím roku. Časem, kdy se setkáváme s lidmi, které máme rádi. Dobou plnou rozjímání a rodinné pohody. Kam se to tajemné kouzlo vytratilo? K běžným každodenním povinnostem musejí ženy připočítat ještě generální úklid domácnosti a zajištění sváteční výzdoby, nákupy dárků, napečení několika druhů cukroví a navaření více chodů.

Aby toho nebylo málo, hladinu adrenalinu zvedají často ještě pracovní povinnosti, které se v závěru roku tak nějak samospádem nakupí. Suma sumárum - v polovině prosince jsme zpravidla už tak vyčerpané, že máme pocit, že letos už doopravdy skončíme v blázinci. Co to tentokrát zkusit jinak? Mějte na paměti, že vaším nejdůležitějším úkolem je šířit radost a pohodu. A na to musíte mít energii a náladu.

Buďte k sobě upřímné

Psycholožka Mgr. Kamila Jetmarová vám vysvětlí, že na Vánoce se můžete opravdu těšit: „Pořád jsme obklopeni nějakým stresem a o Vánocích zvlášť. Kdybychom na sebe všechno nechali působit, asi bychom se pod tíhou toho náporu zhroutili. Vždycky si v této souvislosti vzpomenu na buddhistické rčení:,Nemůžeš ovlivnit myšlenky, které tě napadnou, ale můžeš ovlivnit to, jak na ně zareaguješ.‘ A stejně tak to vnímám i se stresem - ten okolo nás bude a troufnu si říci, že bude i přibývat, ale člověk má tu jedinečnou schopnost si vybrat, jak a jestli vůbec ho na sebe nechá působit. Já osobně se ovšem na Vánoce neskutečně těším. Všude krásná výzdoba, doma voňavé cukroví a celá rodina je pohromadě. A na co se těšíte vy?

Zeptejte se sami sebe, co pro vás Vánoce znamenají. Pokud jsou pro vás stresovým obdobím, ptejte se, proč tomu tak je. A až si odpovíte, zamyslete se, co s tím můžete udělat. Můžete učinit něco jinak? A pokud je i na tuto otázku odpověď záporná, nezbývá než si každý den ušetřit alespoň chvilku pro sebe. Radím také snažit se vidět na všem spíše to dobré. Co je pozitivního na Vánocích? Třeba to, že si budeme moci všichni chvíli odpočinout. Ležet u pohádek a cpát se dobrotami. Je zde velký rozdíl mezi tlakem, který není jasně časově ohraničený, a tím, o kterém víme přesně, kdy skončí. A to o Vánocích víme. Je dokázáno, že pokud je konec,utrpení‘ v dohledné době, je mnohem snesitelnější, a dokonce nám pomůže se i vybičovat k lepším výkonům. Přeji vám Vánoce takové, jaké si je vysníte!“

Buďte realistka

Již staří Řekové věděli, že věci nejsou takové, jak vypadají, ale takové, jak je vnímáme. To znamená, že všechno to předvánoční šílení začíná pouze a jedině v naší hlavě.

Jako bychom si za ta léta nastavili, že bez stresu to snad ani nepůjde. A tak si na sebe už s prvním padajícím listím začínáme připravovat test, který by se dal s trochou nadsázky nazvat „co vydržíme“. Odborníci mluví o vnitřních příčinách stresu, mezi které patří neustálé zvyšování nároků na sebe sama. Máme na sebe nesmyslné požadavky a jsme přesvědčené o tom, že když nebude všude naklizeno, neumyjeme okna, nenazdobíme byt a neupečeme aspoň patnáct druhů cukroví, Vánoce budou ošizené. Pokud tedy nechcete, aby vás předvánoční shon převálcoval, zkuste trochu slevit.

Uvědomte si, že nezvládnete všechno, vaše síly mají své limity, a buďte nejenom realistka, ale sobecky myslete také sama na sebe a na své duševní i fyzické zdraví.

Jeďte podle plánu

Samozřejmě je těžké jít do extrému a rodině oznámit, že si na Štědrý večer uvaříte polévku z pytlíku a o dárcích si mají všichni nechat jenom zdát. Na druhou stranu něco z plánovaných úkolů škrtnout můžete. Zásadou číslo jedna je rozlišit podstatné věci od těch ostatních.

Nejjednodušší je napsat si seznam. Jakýsi bojový plán, do něhož si poznamenáte všechno, co chcete před Vánoci stihnout. Pak si naplánujte, kdy dané věci chcete dělat, a začněte škrtat. Klasickým příkladem je mytí oken. Jasně že je potřeba je umýt, je však nutné dělat to zrovna na začátku prosince? Nemusíte to dělat jenom proto, že to bývalo zvykem vaší maminky nebo že by vás sousedka pomluvila. Dalším příkladem je pečení cukroví, kterého nemusejí být tuny. Pro dobrý pocit něco upečte, třeba jen jeden dva druhy, ale zbytek si můžete nechat udělat na zakázku. Bude to třeba stát peníze navíc, ale ušetříte spoustu času a energie. Zaměřte se tedy jen na to, co je nutné. Rozdělte úkoly

Doma si všichni zvykli na perfektní servis a celá rodina se na Vánoce opravdu těší. Proč by také ne. Jste to vy, kdo všechno zařídí. Co na tom, že už vám na Štědrý den nezbude žádná energie na radování se a užívání si. Ano, své blízké sice milujete nade vše na světě, ale to neznamená, že od nich nemůžete chtít pomoc. Drobné domácí práce přece zvládne i dítě, natož pak manžel! Jenže jak na ně, když si za ta léta pohodlí zvykli, že se o všechno postaráte? Nabízíme několik lstí:

  • Neskuhrejte a nevyčítejte, že jste chudinka na všechno sama. Své požadavky definujte jasně a srozumitelně.
  • A netvařte se přitom beznadějně.
  • Nikomu nic nepřikazujte, pouze krátce vysvětlete, co po druhých chcete.
  • Pokud nejste vyslyšena, opakujte svou žádost ve stylu: „Jsem ráda, že mám doma takového pomocníka.

Udělal jsi mi radost, že ses rozhodl mi pomoct.“

  • Nezapomeňte chválit! Pochvala vede k touze po nové pochvale. V duchu i nahlas pochvalte také sebe sama.

Začněte říkat NE

Buďte si jistá, že věta typu „Mami, a upečeš ještě ty čokoládové dortíčky?“ spolehlivě opět zazní. V tomto případě radíme jediné - bez výčitek pronést kouzelné slovíčko „ne“. Naučit se tuhle jednoduchou věc je velice užitečné. Ušetří vám to totiž spoustu času, energie a nervů. Své „ne“ nemusíte omlouvat ani vysvětlovat. A ani nemusíte mít výčitky. Pochopte, že umění říkat „ne“ neznamená, že jste egoistická, zlá a nemáte pochopení pro druhé. Je to jen způsob, jak se můžete osvobodit od toho, co ve svém životě nechcete.

Bez odpočinku se neposunete dál

Aby mohly všechny přirozené procesy fungovat, je třeba, aby byly v rovnováze. Tak je to i s vaší energií. Kde je výdej, tam musí být i příjem. Takže podstatnou částí vašeho života by měl být odpočinek. Řeč není o zhroucení se na gauč a přemýšlení nad tím, co je ještě před vámi. Zkuste čas na relax využít na maximum. Tady je pár osvědčených tipů:

1. Nádech a výdech. Dýchání má velký význam pro zklidnění. Když se soustředíme na to, jak nadechujeme a vydechujeme, a krátce zadržíme dech, vytvoříme si tím příjemný odstup od všech rušivých vnitřních i vnějších vlivů. Zkuste techniku, která opravdu funguje. Počítejte při nádechu do tří, a než vydechnete, udělejte si krátkou přestávku. Počítejte při tom opět do tří, ale o něco pomaleji než předtím. Opakujte minimálně po dobu pěti dechů. 2. Zavřete oči . Položte dlaně na oči, aniž byste se jich dotýkali, a představujte si, že jste ponořeni do vysněného světa z modročerného, hebkého sametu. Nejsou v něm žádné povinnosti, ale jenom absolutní klid a mír. 3. Naložte se do vany. Zavřete se do koupelny a vydejte zákaz vstupu. Napusťte si teplou vanu, do níž přidáte vonnou sůl nebo olej, a celá se do ní ponořte.

Zavřete oči a alespoň deset minut odpočívejte. Zkuste se zaměřit jen na tento přítomný okamžik a nedopusťte, aby vám do chvilky pohody vstoupily myšlenky na povinnosti. Pomohou vám výše zmíněné relaxační techniky.


Přestaňte pronášet větu, že něco MUSÍTE. Tohle slovo je totiž opravdu jen ve vaší hlavě.

  • Tip: První pomoc

„Za pouhý víkend jste schopna naučit se antistresovou sestavu, která vám pomůže se stresem bojovat. Jednoduše ji pak můžete praktikovat kdekoli a kdykoli,“ říká terapeutka a cvičitelka hormonální jógové terapie Jana Černotová. „V důsledku negativních emocí, starostí a stresu vznikají v našem těle nepatrné svalové kontrakce, které vedou k omezení proudu životní energie, její stagnaci či zablokování v určitých oblastech. Vyčerpávají naši energii a tělo zůstává v permanentním napětí. Hormonální jógová terapie (HJT) přináší řadu technik relaxace a jóganidry (jógového spánku), technik, které představují možnost kvalitního uvolnění a jsou vhodnou přípravou naší rozrušené mysli na hluboký osvěžující a klidný spánek. Velcí jógoví mistři dobře vědí, že 20 minut hluboké relaxace vydá za 2 hodiny spánku. V HJT používáme speciální techniky relaxace s vizualizací, dechové techniky a techniky harmonizující naše energetické tělo, naše emoce.

Nastává tak uvolnění všech svalových struktur včetně hlubokých, zklidnění dechu, normalizace srdečního rytmu a krevního oběhu a v neposlední řadě také zklidnění mysli. Vzniká tak prostor pro obnovení a udržení ztracené energie, dochází k tělesné i duševní regeneraci.“ Naučenou sestavu pak stačí cvičit třikrát týdně, ovšem jak říká terapeutka, čím častěji cvičíte, tím lepší výsledky samozřejmě pocítíte. Časem si tělo řekne, jak často máte cvičit. Ucelenou a do detailu propracovanou sestavu je potřeba cvičit v celku, v daném pořadí pouhých 30 minut. Jedině tak je zaručena její účinnost na hormonální systém.

„Terapeutické účinky jsou opravdu velmi silné, techniky vyžadují znalou instruktáž a odborné vedení, proto si vybírejte pouze lektorku certifi kovanou Dinah Rodriguez, zakladatelkou hormonální jógové terapie, která se praxí zabývá přes 50 let,“ radí s výběrem terapeutka Jana Černotová. Více najdete na webových stránkách www.hormonalni-diabetes-joga.cz

autor: Eva Šafrová

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud