Jak se snídá ve světě

| Autor: redakce | Rubrika: Zdraví

Snídaně je nepostra- datelná součást dne a vědí to všude na světě. Složení typické snídaně se sice v každé zemi trochu liší, nicméně jedna věc zůstává: snaha užít si snídani jako pohodový start do nového dne a získat z ní potřebnou energii pro naše tělo.

Některé národní snídaně se staly takřka encyklopedickým pojmem. Platí to třeba
o anglické snídani, kterou si lze dát i v jiných zemích. Pod pojmem „anglická snídaně“ se zpravidla rozumí slanina, smažená vajíčka, fazole, máslo, džem a toast.

V sousedním Německu se za obvyklou snídani považují čerstvě upečené housky "kaiserky" a bílé grilované klobásky, které u nás známe jako bavorské klobásy. V Itálii se snídá, jak jinak, káva. Ať už je to cappuccino nebo espresso, mělo by být servírováno v kavárně a doplněno sladkým koláčkem. Ve Francii se zase snídaně neobejde bez křupavé bagety s máslem a džemem. Oblíbený je také máslový croissant.

V Americe je za správnou snídani považován speciální koláč „donut“, opečený toastový chleba s máslem a se skořicí a džus. Pro hladové je obvyklá varianta smažená vajíčka, dokřupava opečená slanina a fazole, to vše hojně zalito javorovým sirupem. K tomu pomerančová šťáva a velký hrnek kafe. V Kanadě jsou zase populární omelety s javorovým sirupem.

Velmi zdravě snídají Švédové – jejich pokrm obvykle zahrnuje misku plnou müsli, mléko, kefír, tmavé pečivo a hodně zeleniny. V Holandsku se snídá káva s obrovskou smetanovou čepicí, chleba s máslem posypaný čokoládovou rýží a ovoce namáčené v husté smetaně. V Norsku je obvyklé snídat sýr s marmeládou a také různé typy kyselých rybiček, které se namáčejí do rozličných omáček.

Zajímavá je snídaně v Číně. Zahrnuje totiž sladké smažené pečivo, slané smažené placky plněné zeleninou a masem nebo plněné taštičky připravované v páře a zelený čaj nebo jen horkou vodu. V Tibetu se nejčastěji snídá máslový čaj a šišky z másla a pražené mouky zvané campa.

V některých zemích Asie, například v Thajsku (osobní zkušenost ), je běžné snídat nudlovou polévku nebo rýži se zeleninou.

zdroj: AMI

Jakou snídáni si doma dopřáváte vy?

Další články z rubriky

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Kypřicí prášek versus jedlá soda: Co je lepší na pečení?

Dnes | Někdy stačí našlehat bílky, jindy použijeme kvasnice, pak také můžeme sáhnout při pečení po…

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…