Jak se zbavit celulitidy?

Jak se zbavit celulitidy?

Krémy, skořicové zábaly, masážní a lymfodrenážní přístroje – nejrůznější produkty slibovaly, že si poradí s pomerančovou kůží. Mnoho žen se však přesvědčilo, že svůj slib nesplnily. Navíc jsme ze všech stran slýchávali, že celulitida je dědičná a nelze se jí zbavit. Nemálo žen proto rezignovalo a s kosmetickou nedokonalostí se smířilo. Není ale důvod lámat hůl. Když zhubnete, poradíte si i s celulitidou.

„Anticelulitické prostředky nemají samy o sobě výrazný efekt proto, že neřeší příčinu problému, tedy usazování tuku a odpadních látek v podkoží. Pomerančové kůže se však můžete zbavit tím, že změníte životosprávu,“ říká Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.

To, zda se u nás celulitida objeví, je podporováno vyšší hladinou estrogenu (proto mají muži celulitidu jen vzácně), genetickými predispozicemi, užíváním hormonální antikoncepce, stoupajícím věkem. Mezi nepříznivé faktory však patří i to, co můžeme sami aktivně ovlivnit: ochablé svaly, zvýšené procento podkožního tuku v těle a nevhodná životospráva.

Zredukujte tuk a zpevněte svaly

„Cílem našich redukčních programů je snížení množství tukové tkáně v podkoží, zpevnění svalů a u většiny klientů je také potřeba zvýšit podíl svalů na celkové hmotnosti. Výsledkem je tedy nejen zeštíhlení, ale příjemným bonusem je vymizení celulitidy,“ vysvětluje Kristýna Galová.

Začínající celulitida a celulitida prvního stupně se podle zkušeností Institutu kompliment odstraní obvykle při redukci pěti až sedmi kilogramů tuku, tedy v průběhu prvních dvou měsíců. Léčba vyšších stupňů celulitidy při vysoké nadváze nebo obezitě trvá samozřejmě déle.

Podpůrné prostředky: Masáže, otužování, kompresivní punčochy

Změna životosprávy je základ, vymizení celulitidy pak můžeme dále podpořit pravidelnou masáží postihnutých částí těla nebo například i cévní gymnastikou, nošením kompresivních punčoch (DEN 20 a více), pravidelným sprchováním střídavě teplou a studenou vodou nebo přístrojovou masáží (lymfodrenáží).

Odstranění celulitidy III. stupně při snížení hmotnosti o 10 kilogramů

Otázky a odpovědi

Je celulitida nebezpečná? I přesto, že celulitida trápí miliony žen, není to nemoc. Její přítomnost má sice negativní dopad na prožívání a psychiku, ale fyzické zdraví bezprostředně neohrožuje, a to ani její nejtěžší stupeň. Co ale zdraví ohrožuje, je nadváha, s níž jde celulitida často ruku v ruce.

Koho může pomerančová kůže postihnout? Celulitida je doménou zejména žen ve zralém a starším věku, které jsou obdařeny klasickými ženskými postavami kyprých tvarů v oblasti boků a stehen. Vysoké riziko mají ti, kteří trpí nadváhou a obezitou, zvýšenému riziku jsou vystavené ženy se slabým vazivem a sklonem ke křečovým žilám. Celulitida se ovšem může rozvinout i u žen s normální tělesnou hmotností – hlavně u těch, které mají zvýšené množství tukové tkáně v podkoží oproti normě, nerovnoměrnou distribuci tuku v těle (s tendencí usazování se v dolních partiích těla) nebo ochablé svaly. I těm můžeme pomoci od celulitidy, často stačí změnit životosprávu a snížit hmotnost například o pět kilogramů. U mužů se celulitida vyskytuje jen zřídka, zejména pokud mají gynoidní distribuci tuku v těle.

Jak poznáme celulitidu? Lehkou formu zjistíme hmatovým testem – stlačením kůže palcem a ukazovákem. Objeví-li se pomerančový vzhled kůže a prohloubeninky, test je pozitivní. Když je celulitida viditelná při napnutí svalů (například při stáhnutí sedacích svalů), je přítomen druhý stupeň. Třetí stupeň je pak viditelný i bez stažení svalů.

Dá se zbavit celulitidy natrvalo? Zbavit se celulitidy definitivně a navždy není bohužel možné. Když se začne tuk v podkoží opět hromadit (např. když přibereme, nebo u nás proběhnou hormonální změny atp.), celulitida se opět objeví. Základním předpokladem pro kontrolu celulitidy je tedy aktivní životní styl a dlouhodobá kontrola tělesné hmotnosti.


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud