Jak se zbavit deprese? Pár šálků kávy ji zažene

Jak se zbavit deprese? Pár šálků kávy ji zažene

Ženy, které denně vypijí alespoň dvě kávy, jsou méně náchylné k depresivním stavům než ostatní. Blahodárné účinky tohoto nápoje potvrzuje nová studie švédských a amerických vědců.

Tým odborníků z Harvardovy univerzity sledoval zdravotní stav respondentek od roku 1996 do roku 2006. Většina z účastnic výzkumu kávu pila jen velmi málo, nebo vůbec.

Ve srovnání s nimi se prokázalo, že u žen, které si denně dopřávaly dva až tři šálky, se pocity smutku vyskytují o 15 procent méně často. Větší množství tohoto nápoje dokonce snižuje riziko vzniku deprese až o pětinu.

Výsledky zůstaly stejné i v případě, že vědci vzali v úvahu další faktory, například že milovníci kávy častěji kouří či pijí alkohol. Experti jsou toho názoru, že klíčem k pochopení účinku kávy je kofein, který ovlivňuje přenos určitých látek mezi neurony v mozku.

Na druhou stranu je podle nich nutné vzít v úvahu, že lidé s depresí se mohou kávě vyhýbat, protože její konzumace zhoršuje potíže se spánkem, kterými tito lidé často trpí. Velké množství kofeinu také způsobuje pocit úzkosti.

Podle profesorky Bertil Fredholmové ze švédského institutu Karolinska jsou výsledky nové studie dobrou zprávou pro všechny milovníky tohoto černého nápoje:"Nové závěry jen potvrzují dosavadní teorie, jak kofein působí na lidský mozek. Blokuje látku adenosin, která funguje podobně jako dopamin. A dnes už víme, že oblasti mozku, kde se vyskytuje velké množství dopaminu, hrají při vzniku deprese významnou roli."

"Nepotvrdily se ani negativní účinky kávy. Pokud ji pijeme v rozumném množství, nemůže nám nijak uškodit," tvrdí. Výsledky výzkumu provedené na 50 000 ženách byly zveřejněny v odborném časopise Archives of Internal Medicine.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud