Jak si pořídit třetí zuby

| Autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc. | Rubrika: Zdraví

„Létáme do vesmíru, ale aby člověku narostly třetí zuby, to ne,“ říkají mnozí, ale už to není pravda.

Přijde-li člověk o zub či zuby, není už nutné ty okolní zbrousit a použít na můstek, čímž nezřídka pacient přijde i o ně. Zubní implantáty - umělé titanové kořeny - už dnes poskytují vyšší životnost než klasické můstky a protézy. Není divu, že pokud pacient ztratí zub v USA či ve Švýcarsku, první, co lékaře napadne, je vsadit mu nový zub a ty ostatní ušetřit.

S pokrokem této techniky již dnes takřka neexistuje člověk, jemuž by nebylo možné toto ošetření provést. Pokud má pacient dostatek kvalitních okolních tkání, je možné nejenom zavést implantát ihned po vytržení vlastního zubu, ale dokonce na něj ten samý den dát korunku. Výměna zubu za nový jak v autoservisu! Je-li kosti málo či má nevhodný tvar, není nikterak nemožné si novou kost „vypěstovat“.

Osobně tuto úpravu provádím i tam, kde vlastně není pro udržení umělého kořene bezpodmínečně nutná. Po ztrátě zubu totiž pacientovi ubude dásně, a pokud chceme, aby ani stomatolog po zběžné prohlídce nepoznal, že tento zub nenarostl, ale byl vyroben, musíme znovu dotvořit dáseň do původní podoby. Výsledkem pak není dobře držící můstek (přesněji řečeno protéza), ale úplná rekonstrukce zubů a dásní (tedy krásný úsměv). Ano, 21. století už opravdu začalo.

foto 1: Šroub připravený na vsazení nového zubu
foto 2: Vsazený nový zub

autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc.
delegát American Academy of Implant Dentistry
ASKLEPION-Lasercentrum Praha
Ke Karlovu 13, 12000 Praha 2
t.: 224 923 713, 224 918 149

Další články z rubriky

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

Včera | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

Jak na zavařování meruněk. Skvělá marmeláda, kompot, zkuste i sušení

19. 7. | Není nad domácí meruňkovou marmeládu. Krásně voní, lahodně doplní chléb s máslem i dovede k…

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

Klasika, která nezklame, aneb 9x tradiční omáčky našich babiček

17. 7. | Milují je děti i dospělí. Co naplat, i když dietologové nemají omáčky v oblibě, k české kuchyni…