Jak si pořídit třetí zuby

| Autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc. | Rubrika: Zdraví

„Létáme do vesmíru, ale aby člověku narostly třetí zuby, to ne,“ říkají mnozí, ale už to není pravda.

Přijde-li člověk o zub či zuby, není už nutné ty okolní zbrousit a použít na můstek, čímž nezřídka pacient přijde i o ně. Zubní implantáty - umělé titanové kořeny - už dnes poskytují vyšší životnost než klasické můstky a protézy. Není divu, že pokud pacient ztratí zub v USA či ve Švýcarsku, první, co lékaře napadne, je vsadit mu nový zub a ty ostatní ušetřit.

S pokrokem této techniky již dnes takřka neexistuje člověk, jemuž by nebylo možné toto ošetření provést. Pokud má pacient dostatek kvalitních okolních tkání, je možné nejenom zavést implantát ihned po vytržení vlastního zubu, ale dokonce na něj ten samý den dát korunku. Výměna zubu za nový jak v autoservisu! Je-li kosti málo či má nevhodný tvar, není nikterak nemožné si novou kost „vypěstovat“.

Osobně tuto úpravu provádím i tam, kde vlastně není pro udržení umělého kořene bezpodmínečně nutná. Po ztrátě zubu totiž pacientovi ubude dásně, a pokud chceme, aby ani stomatolog po zběžné prohlídce nepoznal, že tento zub nenarostl, ale byl vyroben, musíme znovu dotvořit dáseň do původní podoby. Výsledkem pak není dobře držící můstek (přesněji řečeno protéza), ale úplná rekonstrukce zubů a dásní (tedy krásný úsměv). Ano, 21. století už opravdu začalo.

foto 1: Šroub připravený na vsazení nového zubu
foto 2: Vsazený nový zub

autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc.
delegát American Academy of Implant Dentistry
ASKLEPION-Lasercentrum Praha
Ke Karlovu 13, 12000 Praha 2
t.: 224 923 713, 224 918 149

Další články z rubriky

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Levné recepty z cibule: Pizza, chléb i pomazánka

Včera | Jednoduchá potravina, jako je cibule, se dá připravit na mnoho způsobů. Nejen ve své čerstvé formě,…

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Pohled do mísy: Co o vás prozradí barva a konzistence stolice?

Včera | Podíváte se občas před spláchnutím, co po vás na toaletě zůstalo? Měla byste. Barva, struktura,…

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

Tuky, nebo zadržená voda v těle? Víme, jak to poznat

22. 4. | Probouzíte se ráno s pytli pod očima, oteklými prsty na rukou, lýtky a také břichem jako balon a…

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

Tvaroh v hlavní roli: Sladké recepty, kterým neodoláte

21. 4. | Tvaroh nikdy nezklame, ať už se pustíte do pečení bábovky, přípravy lívanců nebo tvarohových…