Jak si pořídit třetí zuby

| Autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc. | Rubrika: Zdraví

„Létáme do vesmíru, ale aby člověku narostly třetí zuby, to ne,“ říkají mnozí, ale už to není pravda.

Přijde-li člověk o zub či zuby, není už nutné ty okolní zbrousit a použít na můstek, čímž nezřídka pacient přijde i o ně. Zubní implantáty - umělé titanové kořeny - už dnes poskytují vyšší životnost než klasické můstky a protézy. Není divu, že pokud pacient ztratí zub v USA či ve Švýcarsku, první, co lékaře napadne, je vsadit mu nový zub a ty ostatní ušetřit.

S pokrokem této techniky již dnes takřka neexistuje člověk, jemuž by nebylo možné toto ošetření provést. Pokud má pacient dostatek kvalitních okolních tkání, je možné nejenom zavést implantát ihned po vytržení vlastního zubu, ale dokonce na něj ten samý den dát korunku. Výměna zubu za nový jak v autoservisu! Je-li kosti málo či má nevhodný tvar, není nikterak nemožné si novou kost „vypěstovat“.

Osobně tuto úpravu provádím i tam, kde vlastně není pro udržení umělého kořene bezpodmínečně nutná. Po ztrátě zubu totiž pacientovi ubude dásně, a pokud chceme, aby ani stomatolog po zběžné prohlídce nepoznal, že tento zub nenarostl, ale byl vyroben, musíme znovu dotvořit dáseň do původní podoby. Výsledkem pak není dobře držící můstek (přesněji řečeno protéza), ale úplná rekonstrukce zubů a dásní (tedy krásný úsměv). Ano, 21. století už opravdu začalo.

foto 1: Šroub připravený na vsazení nového zubu
foto 2: Vsazený nový zub

autor: MUDr. Roman Šmucler, CSc.
delegát American Academy of Implant Dentistry
ASKLEPION-Lasercentrum Praha
Ke Karlovu 13, 12000 Praha 2
t.: 224 923 713, 224 918 149

Další články z rubriky

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Nedělní oběd: Zkuste burgery, špízy nebo slaný koláč!

Dnes | O víkendu máme konečně čas sejít se u stolu. Chceme si pochnutnat na něčem lahodném, ale nechceme…

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

Nejlepší recepty na kuře: Caesar, ohnivá křidélka i špízy

18. 2. | Kuřecí maso je dietní, rychle připravené i relativně levné, proto se těší stálé oblibě. Ale časem…

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

Dezerty do skleničky: Čokoládová pěna, suflé i limetkový krém

16. 2. | Minidezerty do skla dokáží zachránit nejednu nečekanou návštěvu. Vyzkoušejte našich pět osvědčených…

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

Dagmar Heřtová z blogu Tastejourney.cz: Vařit se dá i na podpatcích

16. 2. | Pokud sledujete kuchařské a gurmánské blogy, určitě vám neunikla stránka Tastejourney.cz. Její…