Jak si vybrat MLÉČNÉ PRODUKTY

| Autor: Jana Potužníková | Rubrika: Zdraví

Měly by být dvakrát denně součástí jídelníčku, protože jsou zdrojem vápníku, fosforu, plnohodnotných bílkovin a pomáhají nám starat se o střevní mikroflóru. Víte ale, kterým je lepší se vyhnout?

Jak si vybrat MLÉČNÉ PRODUKTY

Desítky druhů tvarohů, jogurtů, nepřeberné množství kefírů a kyšek. Ani to mléko není jen jedno. Vybrat si mezi mléčnými výrobky je tak trochu oříšek. Společně s výživovou specialistkou Kamilou Novotnou vám poradíme, jak se vyznat v mléčných výrobcích.

Mléko

Zatímco pro děti je mléko běžnou součástí jídelníčku, my dospělí ho často vynecháváme. Proč? „Dospíváním se nám z těla vytrácí trávicí enzym chymosin, který umí mléko srazit a učinit jej dobře stravitelným. Proto pro nás dospělé jsou lépe stravitelné produkty, které již prošly procesem srážení nebo kvašení,“ říká na rovinu Kamila Novotná. A které zvolit, když na mléko přece jen dostaneme chuť?

„Nízkotučné a odtučněné jsou v podstatě bílou vodou. Neobsahují prakticky mléčný tuk a nemají tělu co nabídnout. Odtučněním se vytrácejí i vitaminy rozpustné v tucích. Plnotučné zase doporučuji nechat pro děti či na vaření a jako nápoj vybrat mléko polotučné. Přece jen – pokud už milujeme mléko, zkonzumujeme ho více, než sníme porcí jogurtu, takže obsah tuku v mléce okolo 1,5 % je vhodnější než okolo 3 %, které obsahuje právě mléko plnotučné. Bez zajímavosti není ani to, že právě pro obsah tuku zařazujeme mléko do sekce potravin, nikoli nápojů,“ konstatuje odbornice.

Tip: Trvanlivé, čerstvé, selské, nebo bio mléko? Finančně jsou si velmi vzdálená. Má smysl si připlatit za bio mléko? Jako u všeho bio, ani tady tři písmenka negarantují zdravější produkt, ale ručí za dobré okolnosti, za nichž vznikl. Co se nutričních hodnot týká, všechna mléka mají víceméně stejné kvality – čerstvé pasterované se od trvanlivého liší jen asi o 10 % vitaminů a minerálních látek. Rozdíl může být snad jen v chuti, což je ale už jen na individuálním vnímání.

Věděli jste, že…

…když vám nechutná kravské mléko, je dobré vsadit na ovčí či kozí? Jsou sladší a zvlášť kozí mléko i produkty z něj i dobře stravitelné. Jde-li vám hlavně o bílkoviny, zajímejte se o ovčí nebo buvolí mléka, která mají 2x více bílkovin než mléko kravské. Anebo to zkuste s rostlinnými mléky, která můžou zajímavě obohatit váš jídelníček.

Tvarohy

Podobně kvalitní bílkoviny jako jogurt obsahuje i tvaroh, který nevzniká kvašením, ale sražením mléčné bílkoviny – kaseinu. Jestli váháte mezi měkkým a tvrdým, je jedno, po kterém nakonec sáhnete. Zdravé jsou oba druhy. Liší se jen tím, že tvrdé prošly procesem srážení za pomoci kyseliny mléčné, kdežto u měkkých byla přidána syřidla,“ vysvětluje výživová specialistka. Co se týče obsahu tuku, opět je lepší zapomenout na odtučněné tvarohy a sáhnout po zdravém kompromisu v podobě tvarohů polotučných, které mají 15 až 25 % tuku v sušině. U plnotučných se dostáváme nad 38 % a jemné nebo nízkotučné mají zase tuku méně.

Tip: Tvarohy jsou skvělou variantou pro ty, kteří z hlediska trávení špatně snášejí jogurty (například u intolerance). Navíc kromě vápníku a bílkovin dodávají tělu fosfor.

Věděli jste, že…

…tvarohy mají velmi blízko k tvarohovým sýrům? I ty mohou tvořit jednu ze dvou doporučovaných mléčných porcí denně. Jen si hlídejte, ať nejsou příliš dosolované. Můžete si vyzkoušet vyrobit vlastní. Na internetu najdete jednoduchý návod na výrobu domácího tvarohového sýra.

Jogurty

„V případě bílého jogurtu neuděláte chybu. Naopak mléčné produkty, do nichž jsou přidávané ovocné nebo jiné ochucující složky, spíš vynechávejte. Jsou často doslazované a dobarvované,“ říká Kamila Novotná. Vhodné nejsou ani jogurty nízkotučné. Zbavené tuku se totiž stávají jen vodnatou hmotou, která je zpětně dohušťována škroby nebo gumou. A přestože je mléčný tuk obsažený v jogurtech nasycenou mastnou kyselinou, je tělu více přirozený než přidaná zahušťovadla. „I když nejste na redukční dietě, dívejte se po jogurtech s obsahem tuku kolem 3 %. Pouze děti si díky své aktivitě mohou dovolit jogurty krémové,“ říká výživová specialistka. Nejlepší jsou jogurty zrající v kelímku či ve skleničce, u nichž i po zabalení pokračují přirozené procesy množení mléčných kultur, což je ušetří před zmíněnou konzervací a střevům nabídnou více probiotických bakterií.

Tip: „Připravte si svůj jogurt. Mléko nechte povařit na 80 °C. Poté, co se zchladí na 40 °C, přimíchejte lžíci až dvě kupovaného jogurtu s živými kulturami. Pak vše rozmixujte a už to nechte na přírodě, kdy ve sklenicích dojde k přirozenému množení bakterií mléčného kvašení,“ radí Novotná.

Věděli jste, že…

…u jogurtových nápojů je dobré podívat se na etiketu? Aby si zasloužily svoje označení, musí obsahovat 50 % jogurtu.

Sýry

Čerstvé tvarohové sýry jsou skvělé, na ty tavené byste naopak měli zapomenout „Obsah tavicích solí z nich dělá jednoznačně nezdravou potravinu,“ říká Kamila Novotná, podle které by měly být součástí jídelníčku i sýry tvrdé. U těch je nejdůležitější hlídat obsah tuku. Ty, které se pohybují okolo 30 % tuku, jsou dobré. Spousta tvrdých sýrů je ale mnohem tučnější. A protože obsahují nasycené mastné kyseliny, stávají se nejen kalorickými bombami, ale také bombami cholesterolovými.

„Přestože mají hodně bílkovin a vápníku, doporučuji dospělým maximálně 50 g na jednu porci,“ konstatuje odbornice s tím, že dalšími vhodnými sýry jsou žervé, typu cottage. Výtečné jsou i olomoucké syrečky, které jsou nízkotučné a hodí se i do redukčních programů.

Tip: „Za dietní potravinu často mylně považujeme mozzarellu. V pořádku je ještě ta naše, česká, z kravského mléka, ale originální z buvolího mléka je velmi tučná a mívá kolem 50 % tuku! S ohledem na tučnost varuji také před sýry plísňovými, zrajícími. Ty navíc nejsou vhodné ani pro ženy trpícími častými mykózami, protože plísně v nich obsažené mykotická onemocnění podporují,“ upozorňuje výživová poradkyně.

Věděli jste, že…

…spousta mléčných produktů patří k tzv. funkčním potravinám? Takový je například zákys, při jehož výrobě se používá zákysová kultura, dochází k probiotickému působení a střeva si lebedí nad nárůstem mikroflóry. Ochutnejte i kefír, podmáslí, kyšku nebo acidofilní mléko. Obsah tuku je u nich v pořádku a vaše tělo je lépe stráví než samotné mléko.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

Jak na dokonalé ruce v zimě? Mažte je čtyřikrát denně!

5. 12. | Mrazíky jsou tu a vlezlá zima dokáže na našem těle napáchat zlo. Trpí zejména pokožka a nejvíce ta,…

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

5 největších mýtů o liposukci: Čemu se vyhnout a komu neprospěje?

3. 12. | Reklama je mocným lákadlem, zvláště co se týče hubnutí v oblasti kritických partií. Chcete-li se…

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

Vánoční vzkaz pro muže: Jak se trefit s dárky a co nikdy nekoupit!

3. 12. | Muži vědí, že máme rády kosmetiku a parfémy, jenže většinou naprosto netuší, co přesně z toho nám…

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

Pozor! 7 věcí, které se vám nehty pokouší říct o vašem zdraví

30. 11. | Všechny se snažíme mít ruce krásné, upravené, s dobrou manikúrou. Jenže daleko důležitější než…