Jak snížit tuk v potravě

Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.

Jak snížit tuk v potravě

Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.

1. Nesnažte se měnit vše ve vašem jídelníčku. Začněte pouze drobnou změnou a pak přidávejte další. Budete tak vždy vědět, jak se chuň jídla změní, a když se vám jídlo nepodaří, budete vědět čím to je.
2. Vyzkoušejte jídlo nejprve doma v rodinném kruhu. Děti budou určitě v hodnocení upřímní. Neříkejte jim ale o změnách. Pokud jim řeknete, že jídlo je bez tuku, budou ohrnovat nos předem. Když jim nic neřeknete, ani si toho nevšimnou.

Několik rad, jak snížit obsah tuku:

  • Všechny mléčné výrobku používejte v jejich nízkotučné variantě
  • Kupujte rybičky ve vlastní šňávě a ne v oleji.
  • Z masa vybírejte ty nejlibovější druhy: krůta, kuře, libové telecí.
  • Místo krémových polévek, zahuštěných jíškou, jezte raději masové nebo zeleninové vývary.
  • Omáčky můžete zahustit rýží, vločkami, brambory nebo chlebem. Jíška je samý tuk.
  • Zeleninu připravujte vařenou nebo dušenou třeba na víně nebo na masovém vývaru. ne na oleji.
  • Dušené maso můžete připravit na víně. (alkohol se vypaří)
  • Do kávy používejte sušené nízkotučné mléko.
  • Z drůbeže odstraňte před přípravou kůži. (Obsahuje velké množství tuku)
  • Při grilování nepotírejte maso tukem, má ho samo dost.
  • Maso, které chcete připravit jako přírodní, můžete přes noc naložit do směsi koření. Bude jemnější, měkčí a chutnější i s minimálním množstvím tuku na pánvi.
  • Nádivku do drůbeže nedělejte z housky a vajec, ta vsákne všechen tuk z pekáče. Zkuste nádivku třeba z čerstvé zeleniny nebo jí dělejte samostatně.

Co nakupovat:

  • Pátrejte po tuku na všech potravinách. Nenechte se zmást obalem a prostudujte složení.
  • Kupujte pouze olivový olej
  • Nekupujte kakao, čokoládu, tučné sušenky, smažené brambůrky, krémové polévky, předsmažené potraviny, smetanovou zmrzlinu.
  • Kupte raději celozrnné pečivo, těstoviny, obilniny a luštěniny, nízkotučné sušenky, nápoje bez cukru.
  • Do ledničky doplňte nízkotučné mléčné výrobky, tvaroh, libové maso, ryby, ovoce, zeleninu, ovocné šňávy.

Které ovoce a zeleninu

  • Nekupujte: avokádo, olivy, ořechy a mandle
  • Doplňte: čerstvé ovoce a zeleninu, česnek, cibuli, brambory

Jaké koření (když omezíte tuk, cukr a sůl, bude řada jídel bez chuti, používejte proto vhodná koření):

  • Nepoužívejte jíšku, majonézy, masoxové kostky, smetanové omáčky
  • Přidejte česnek, bílý pepř, koření bez soli
  • Používejte přírodní koření jako: bazalka, oregano, zázvor, majoránka, citrusová kůra, vanilka, muškátový oříšek.
  • Koření uchovávejte v chladném místě. Drcené nebo mleté ztrácí rychleji své aroma a vydrží asi 6 měsíců.

Autor: redakce

Doporučujeme

Články odjinud