Jak snížit tuk v potravě

| Autor: MS | Rubrika: Zdraví

Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.

Jak snížit tuk v potravě


Obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi je problém současné
populace. Jedním z hlavních důvodů je nadměrná konzumace tuků. Máme pro
Vás několik dobrých rad, jak snížit množství tuku v potravě.


1. Nesnažte se měnit vše ve vašem jídelníčku. Začněte pouze drobnou
změnou a pak přidávejte další. Budete tak vždy vědět, jak se chuň jídla
změní, a když se vám jídlo nepodaří, budete vědět čím to je.

2. Vyzkoušejte jídlo nejprve doma v rodinném kruhu. Děti budou určitě v
hodnocení upřímní. Neříkejte jim ale o změnách. Pokud jim řeknete, že
jídlo je bez tuku, budou ohrnovat nos předem. Když jim nic neřeknete, ani si
toho nevšimnou.


Několik rad, jak snížit obsah tuku:



  • Všechny mléčné výrobku používejte v jejich nízkotučné variantě

  • Kupujte rybičky ve vlastní šňávě a ne v oleji.

  • Z masa vybírejte ty nejlibovější druhy: krůta, kuře, libové telecí.

  • Místo krémových polévek, zahuštěných jíškou, jezte raději masové
    nebo zeleninové vývary.

  • Omáčky můžete zahustit rýží, vločkami, brambory nebo chlebem. Jíška
    je samý tuk.

  • Zeleninu připravujte vařenou nebo dušenou třeba na víně nebo na masovém
    vývaru. ne na oleji.

  • Dušené maso můžete připravit na víně. (alkohol se vypaří)

  • Do kávy používejte sušené nízkotučné mléko.

  • Z drůbeže odstraňte před přípravou kůži. (Obsahuje velké množství
    tuku)

  • Při grilování nepotírejte maso tukem, má ho samo dost.

  • Maso, které chcete připravit jako přírodní, můžete přes noc naložit
    do směsi koření. Bude jemnější, měkčí a chutnější i s minimálním
    množstvím tuku na pánvi.

  • Nádivku do drůbeže nedělejte z housky a vajec, ta vsákne všechen tuk
    z pekáče. Zkuste nádivku třeba z čerstvé zeleniny nebo jí dělejte
    samostatně.


Co nakupovat:



  • Pátrejte po tuku na všech potravinách. Nenechte se zmást obalem a
    prostudujte složení.

  • Kupujte pouze olivový olej

  • Nekupujte kakao, čokoládu, tučné sušenky, smažené brambůrky, krémové
    polévky, předsmažené potraviny, smetanovou zmrzlinu.

  • Kupte raději celozrnné pečivo, těstoviny, obilniny a luštěniny, nízkotučné
    sušenky, nápoje bez cukru.

  • Do ledničky doplňte nízkotučné mléčné výrobky, tvaroh, libové
    maso, ryby, ovoce, zeleninu, ovocné šňávy.


Které ovoce a zeleninu



  • Nekupujte: avokádo, olivy, ořechy a mandle

  • Doplňte: čerstvé ovoce a zeleninu, česnek, cibuli, brambory


Jaké koření (když omezíte tuk, cukr a sůl, bude řada jídel bez
chuti, používejte proto vhodná koření):



  • Nepoužívejte jíšku, majonézy, masoxové kostky, smetanové omáčky

  • Přidejte česnek, bílý pepř, koření bez soli

  • Používejte přírodní koření jako: bazalka, oregano, zázvor, majoránka,
    citrusová kůra, vanilka, muškátový oříšek.

  • Koření uchovávejte v chladném místě. Drcené nebo mleté ztrácí
    rychleji své aroma a vydrží asi 6 měsíců.


Autor: redakce


Další články z rubriky

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

Domácí bělení zubů: Tipy, které fungují, a co vám zničí chrup

24. 7. | Mít zářivě bílé zuby je dnes pomalu už nutnost. Všechny ty herečky a celebrity, dnes už ale i…

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

5 triků, jak na nadýchané domácí lívance

24. 7. | Lívance s čerstvým ovocem se smetanou patří tak neodmyslitelně k létu a k prázdninám na chalupě…

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší recepty

Sezóna rajčat je tu: Jak mít bohatou úrodu bez chorob? Plus ty nejlepší…

21. 7. | Rajčat existuje bezpočet druhů, jsou kulatá, oválná, malá cherry rajčátka, škála barev sahá od…

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

Bolí vás záda? Začněte se o ně správně starat!

20. 7. | Bolestí v zádech trpí čas od času každá z nás. Ať už od celodenního sezení u počítače, od těžké…